متخصص غدد چیست؟
متخصص غدد و متابولیسم کیست؟
وظیفه این پزشک چیست و در درمان کدام بیماریها تخصص دارد؟ چگونه میتوان بهترین متخصص غدد و best endocrinologist dallas را پیدا کرد؟ اگر دچار علائم خاصی هستید و قصد مراجعه به دکتر غدد را دارید، این مطلب میتواند برای شما مفید باشد. برای پیداکردن بهترین دکتر متخصص غدد در تهران، بهترین متخصص غدد در شیراز و در دیگر شهرها میتوانید از طریق سایت دکترتو اقدام کنید. در دکترتو علاوه بر سیستم تعیین وقت حضوری امکان مشاوره آنلاین و تلفنی با متخصصان وجود دارد.
متخصص غدد به انگلیسی Endocrinologist نامیده میشود. این متخصص پزشکی است که در مورد غدد و هورمونهای بدن تخصص دارد. این متخصصان با و تمام فرایندهای بیوشیمیایی بدن سروکار دارند.سیستم غدد و متابولیسم بدن از غدد درون ریز و برون ریز مختلفی تشکیل شدهاست. این غدد هورمونهایی را ترشح میکنند که با همکاری یکدیگر عملکرد اندامهای مختلف بدن را تنظیم میکنند. این متخصصان میتوانند افراد بزرگسال یا کودکان را تحت مداوا قرار دهند. زمانی که متخصص در درمان کودک تخصص داشته باشد، به او متخصص غدد اطفال یا متخصص غدد و متابولیسم کودکان گفته میشود.
کار متخصص غدد چیست؟
اگر میخواهید بدانید متخصص غدد و متابولیسم کیست، باید ابتدا با کار این پزشک در best pediatrician fresno آشنا شوید. این متخصصان زمینههای زیادی را پوشش میدهند. پزشک شرایطی که بر بدن تأثیر گذاشتهاست را بررسی میکند و پس از تشخیص درمان را آغاز میکند. همانطور که گفتیم سیستم غدد و متابولیسم بدن ازمختلفی تشکیل شده است. کار متخصص غدد و متابولیسم بررسی عملکرد صحیح این غدد و درمان مشکلات و اختلالات آنهاست. مهمترین بخشهای بدن که توسط متخصص غدد و متابولیسم بررسی میشوند، عبارتاند از:
- آدرنالها، غدههایی هستند که بالای کلیهها قرار دارند و به کنترل مواردی مانند فشارخون، متابولیسم، پاسخ به استرس و هورمونهای جنسی کمک میکنند.
- متابولیسم استخوان مانند پوکیاستخوان
- کلسترول
- هیپوتالاموس بخشی از مغز است که دمای بدن، گرسنگی و تشنگی را کنترل میکند.
- پانکراس که انسولین و سایر مواد را برای فرایند هضم میسازد.
- پاراتیروئید، غده کوچکی در گردن است که کلسیم خون را کنترل میکند.
- هیپوفیز غدهای به اندازه نخود در پایه مغز است که هورمونها را متعادل نگه میدارد.
- غدد تناسلی (گناد) که شامل تخمدان در زنان و بیضه در مردان میشود.
- تیروئید غده پروانهای شکل در گردن است که متابولیسم، انرژی و رشد و تکامل مغز را کنترل میکند.
متخصص غدد و متابولیسم کیست؟ این پزشک در مورد غدد و هورمونهای بدن تخصص دارد و بیماریهای غدد را درمان میکند.
دکتر غدد چه بیماریهایی را درمان میکند؟
متخصص غدد و متابولیسم بر تشخیص و درمان بیماریهای مربوط به غدد درونریز، هورمونها و متابولیسم تمرکز دارد. از آنجایی که سیستم غدد و متابولیسم دارای اجزای مختلفی است، مشکلات و بیماریهای زیادی هم مربوط به این سیستم هستند. بیماریهایی مانند بیماریهای غده تیروئید، دیابت، سندروم کوشینگ، سندروم تخمدان پلی کیستیک، پوکی استخوان و غیره جزء هستند که توسط متخصص غدد و متابولیسم درمان میشوند،. اگر بخواهیم تمام بیماریهایی که توسط متخصص غدد و متابولیسم درمان میشوند را بشمریم، بحث کمی طولانی خواهد شد. مهمترین این بیماریها عبارتاند از:
- دیابت نوع 1
- دیابت نوع 2
- اختلالات غدد هیپوفیز
- تیروئید
- پاراتیروئید
- اختلالات متابولیک
- آکرومگالی
- بیماری آدیسون
- سرطان آدرنال
- اختلالات آدرنال
- تومور خوشخیم آدرنال
- تومور کارسینوئیدی
- بیماری مزمن کلیوی
- هیپرپلازی مادرزادی آدرنال
- سندرم کوشینگ
- نفروپاتی دیابتی
- گالاکتوره
- دیابت بارداری
- گواتر
- بیماری گریوز
- بیماری هاشیموتو
- هیرسوتیسم
- سرطان سلول هارتل
- هیپر کلسمی
- پرکاری پاراتیروئید
- پرکاری تیروئید
- کمکاری تیروئید
- هیپوگلیسمی
- اختلالات هیپوتالاموس / هیپوفیز
- ناباروری
- انسولینوم
- سندرم کلاین فلتر
- هیپوگنادیسم مردانه
- بیماری متابولیک استخوان
- سندرم متابولیک
- نئوپلازی غدد درونریز نوع 1
- تومورهای نورواندوکرین
- استئاتوهپاتیت غیرالکلی
- چاقی
- استئومالاسی
- پوکی استخوان
- اختلالات غدد درونریز پانکراس
- فئوکروموسیتوم
- تومورهای هیپوفیز
- سندرم تخمدان پلیکیستیک
- آلدوسترونیسم اولیه
- پرولاکتینوما
- کمبود هورمونهای جنسی
- سندرم شیهان
- کمبود تستوسترون
- سرطان تیروئید
- ندولهای تیروئید
- سندرم ترنر.
اختلالاتی که توسط درمان میشود، بخش بزرگی از مشکلات پزشکی و چالشهای سلامتی را تشکیل میدهند. از جمله:
- بیش از 70% بزرگسالان بالای 20 سال دارای اضافهوزن و چاق هستند.
- بیشتر از 50% بزرگسالان دیس لیپیدمی دارند.
- بیش از 40% بزرگسالان دیابت یا پیش دیابت دارند.
- بیشتر از 20% بزرگسالان دچار اختلالات کلسیم و متابولیک استخوان هستند.
- بیش از 10% بزرگسالان اختلالات غدد درونریز تولیدمثلی دارند.
- تقریباً 8% از بزرگسالان دارای اختلالات تیروئید هستند.
بخش بزرگی از چالشهای سلامتی توسط متخصص غدد در best pediatrician nashville تشخیص داده شده و درمان میشود.
چه زمانی باید به متخصص غدد مراجعه کرد؟
معمولاً افراد با بروز علائم مختلف به پزشک عمومی مراجعه میکنند. پزشک با بررسی علائم و نشانهها ارتباط آنها را با اختلالات هورمونی و مشکلات غدد پیدا کرده و در صورت نیاز بیمار را به متخصص غدد ارجاع میدهد. در ادامه شایعترین بیماریهایی که نیاز به مدیریت و درمان توسط متخصص غدد و متابولیسم دارند، توضیح میدهیم.
1. درمان و مدیریت دیابت
یکی از شایعترین بیماریهایی که توسط متخصص غدد بررسی میشود، است. دلیل این بیماری ناکافی بودن ترشح انسولین از پانکراس است. این عارضه باعث ایجاد قند خون اضافی شده و به اندامهای مختلف آسیب وارد میکند. متخصص غدد با رژیم غذایی و داروهای کاهنده قند خون از جمله انسولین دیابت را درمان و مدیریت میکند.
افراد مبتلا به دیابت باید به طور منظم به پزشک غدد و متابولیسم مراجعه کنند. این افراد ممکن است برای ثابت نگه داشتن سطح قند خون دارو مصرف کنند. برای مدیریت دیابت با درمانهای استاندارد میتوان به پزشک عمومی مراجعه کرد. اما زمانی که این درمانها جوابگو نباشد و سطح قند خون کنترل نشود، پزشک عمومی بیمار را به متخصص غدد ارجاع میدهد.
2. درمان و مدیریت اختلالات تیروئید
میتواند شامل مقدار زیاد یا خیلی کم انواع مختلف هورمونهای تولیدشده در تیروئید باشد. پرکاری و کمکاری تیروئید ازایندست بیماریها بوده که با جایگزینی یا مسدودکردن هورمون تیروئید درمان میشوند.
- پرکاری تیروئید: غدد تیروئید بیش از حد هورمون تولید کرده که منجر به کاهش وزن، ضربان قلب سریع، تعریق و عصبانیت میشود.
- کمکاری تیروئید: در این حالت غده تیروئید به اندازه کافی هورمون تولید نمیکند. منجر به خستگی، یبوست، خشکی پوست و افسردگی میشود.
برای بار اول و تشخیص اختلال تیروئید باید از متخصص غدد و متابولیسم وقت گرفت تا وضعیت بررسی شود. اگر عامل پیچیده دیگری وجود نداشته باشد، میتوان برای مراقبتهای بعدی به پزشک عمومی مراجعه کرد. اما گاهی برای مراقبتهای بعدی باید بازهم به متخصص غدد مراجعه کرده و تحت کنترل بود. بهعنوانمثال اگر بیمار باردار باشد و دچار اختلالات تیروئید شود، نیاز به مراجعه به متخصص غدد دارد. دلایل دیگر برای مراجعه منظم به متخصص غدد، ایجاد گواتر یا بزرگشدن غده تیروئید، ندول تیروئید یا علائم اختلال غده هیپوفیز است. اگر علائم اولیه بیماری با درمان بهبود پیدا نکند، لازم است دوباره به متخصص غدد مراجعه شود.
3. درمان پوکیاستخوان
باعث تحلیل رفتن بافت استخوانی و کاهش استحکام استخوانها میشود. پوکیاستخوان مچ دست، لگن، ستون فقرات و سایر قسمتهای اسکلت بدن را در برابر شکستگی آسیبپذیر میکند. عوامل زیادی در پوکیاستخوان نقش دارند، از جمله تغییرات سطح هورمونها با افزایش سن. زمانی که پزشک عمومی مشکوک است که تغییرات در سطح هورمونها باعث پوکیاستخوان میشود، شما را به متخصص غدد و متابولیسم ارجاع میدهد.
4. درمان سندرم تخمدان پلیکیستیک
حدود 7 تا 10% از زنان را تحت تأثیر قرار میدهد. این بیماری میتواند منجر به ناباروری، آکنه، پریودهای غیرقابلپیشبینی، افزایش موهای زائد صورت و سایر بیماریهای مزمن شود. سندرم تخمدان پلیکیستیک مجموعهای از علائم مربوط به عدم تعادل هورمونی است. شایعترین علت ناباروری این بیماری بوده که میتواند باعث چاقی، دیابت، بیماری قلبی و اختلالات خلقی شود.
5. درمان تستوسترون پایین
سطوح پایین میتواند به دلایل مختلفی از جمله اختلالات هورمونی، عوارض جانبی داروها و بیماریهای مزمن ایجاد شود. متخصص غدد با روشهای مختلف برای تشخیص، درمان و مدیریت این عارضه اقدام میکند. گاهی ممکن است به تستوسترون درمانی نیاز باشد که معمولاً تحت نظارت متخصص غدد انجام میشود.
6. سرطان غدد درونریز
سرطان ممکن است، در هر یک از غدد درونریز از جمله پانکراس و تیروئید، هیپوفیز و غدد فوق کلیوی رخ دهد. وظیفه متخصص غدد مدیریت و حفظ تعادل سطح هورمونها است.
7. نارسایی آدرنال و بیماری آدیسون
نارسایی آدرنال از جمله ، اختلالی است که در غدد آدرنال اتفاق میافتد. کورتیزول یا هورمون استرس برای بدن ضروری است. در این بیماری هورمون کورتیزول به اندازه کافی تولید نمیشود. از شایعترین علائم آن میتوان به خستگی، ضعف عضلانی، کاهش اشتها و کاهش وزن اشاره کرد. متخصص غدد با آزمایش خون نارسایی آدرنال را تشخیص میدهد. سایر آزمایشها مثل سیتیاسکن و امآرآی به تشخیص بهتر این بیماری کمک میکنند.
8. بیماری هاشیموتو
این بیماری یک اختلال خودایمنی است که باعث کمکاری تیروئید میشود. بهندرت این بیماری میتواند پرکاری تیروئید را ایجاد کند. تیروئید غده کوچک و پروانهای شکل است که در جلوی گردن قرار دارد. در بیماری سیستم ایمنی بدن برای حمله به غده تیروئید آنتیبادی میسازد. در نتیجه تعداد زیادی گلبول سفید در تیروئید انباشته شده و به این غده آسیب وارد میکنند. از علائم این بیماری میتوان به خستگی، اضافهوزن، مشکل در تحمل سرما، درد عضلات، یبوست و قاعدگیهای سنگین یا نامنظم اشاره کرد.
9. سندروم کوشینگ
سندروم کوشینگ زمانی رخ میدهد که هورمون کورتیزول در مدتزمان طولانی بیش از حد ترشح شود. کورتیزول به بدن کمک میکند تا به استرس پاسخ دهد. این هورمون همچنین به حفظ فشارخون، تنظیم قند خون، کاهش التهاب و تبدیل غذا به انرژی کمک میکند. از علائم سندرم کوشینگ میتوان به افزایش وزن، لاغر شدن پاها و بازوها، گرد شدن صورت، افزایش چربی اطراف قاعده گردن و کبودی آسان اشاره کرد. احتمالاً متخصص غدد از آزمایشهای ادرار، بزاق یا آزمایش خون برای تشخیص این بیماری استفاده کند.
10. بیماری آکرومگالی و غولپیکری
آکرومگالی زمانی رخ میدهد که هورمون رشد بیش از حد تولید شود. هورمون رشد (GH) عمدتا در غده هیپوفیز تولید میشود و رشد فیزیکی بدن را کنترل میکند. در بزرگسالان مقدار بیش از حد این هورمون باعث افزایش اندازه استخوانها، غضروفها، اندامهای بدن و سایر بافتها میشود. تغییرات رایجی که در ظاهر بدن به وجود میآید، شامل بزرگشدن یا تورم بینی، گوشها، دستها و پاها است. لبها، بینی و زبان بزرگتر شده و تعریق افزایش پیدا میکند. بیماری ژیگانتیسم یا هم علتی مشابه با بیماری آکرومگالی دارد، با این تفاوت که این ترشح بیشازحد هورمون رشد در زمان کودکی اتفاق میافتد. در نتیجه قد بسیار بلند از علائم این بیماری است.
11. بیماری نئوپلازی غدد درونریز متعدد نوع 1
این اختلال ژنتیکی نادر بوده و غدد درونریز را تحت تأثیر قرار میدهد. این غدد در قسمتهای مختلف بدن قرار داشته و تولید بسیاری از هورمونها را کنترل میکنند. هورمونها بسیاری از فرایندهای بدن از جمله رشد، هضم و عملکرد جنسی را هدایت میکنند.
12. بیماری هیپرپاراتیروئیدیسم اولیه
این بیماری در اثر اختلال غدد پاراتیروئید ایجاد میشود. این غدد اندازه نخود بوده و اطراف تیروئید قرار دارند. در هیپر پاراتیروئیدیسم یا پرکاری تیروئید اولیه یک یا چند غدد پاراتیروئید بیش فعال هستند. در نتیجه غده، بیش از حد هورمون ترشح میکند. افزایش هورمون پاراتیروئید باعث افزایش کلسیم در خون میشود که میتواند مشکلات سلامتی مانند نازک شدن استخوان و سنگ کلیه را ایجاد کند. معمولاً متخصص با آزمایشهای معمول خون در مراحل اولیه این بیماری را تشخیص میدهد.