چکار کنیم دندان جرم نگیرد؟

جرمگیری خوب است یا ضرر دارد ؟ من تازه جرمگیری کرده ام ولی باز هم جرم ها برگشته اند ! دندان هایم را حساس نمی کند ؟ چکار کنم که مرتبا نخواهم جرمگیری کنم ؟ قبل از لمینت سرامیکی بهتر است عمل جرمگیری انجام شود. توصیه موکد ما این است که بعد از جرمگیری اجازه ندهید جرم ها برگردند و اما چگونه ؟

دندان

توصیه های پس از جرمگیری

  • حتماً روش صحیح مسواک زدن ونخ کشیدن راازدندانپزشک خود فراگرفته وازفردای روزجرمگیری به صورت دقیق به انجام آن بپردازید.(۲تا۳ مرتبه مسواک زدن و۱تا۲ مرتبه نخ دندان کشیدن درشبانه روز برای حفظ سلامتی دندانها ضروری است.)
    یاد نگرفتن روش صحیح استفاده ازمسواک ونخ به معنی آنست که به زودی نیازبه جرمگیری مجدد پیدا خواهید کرد.لذا تا وقتی کاملاًدراین زمینه مهارت پیدا نکرده اید منتظر تشکیل سریع جرم های جدید باشید.
  • درموارد زیادی لازم است علاوه برمسواک و نخ دندان ازوسائل تمیز کننده کمکی مانند (مسواک بین دندانی ،سوپر فلاس،اولترا فلاس وغیره)استفاده کنید.اگراین گونه لوازم برای شما تجویز شده است حتماًدراستفاده مداوم آنها کوشا باشید.سهل انگاری زیانهای فراوانی بوجود خواهد آورد.
  • استفاده ازدهانشویه ها قبل وپس ازجرم گیری سودمند است.ازهرنوع دهانشویه ای استفاده نکنید.درمورد نوع ومدت استفاده از دهانشویه ازدندانپزشک خود سئوال فرمائید.
  • استفاده ازسرم فیزیولوژی یا آب نمک درروزجرم گیری به التیام لثه کمک می نماید.درصورتیکه پس ازجرمگیری،خونریزی مختصری ازلثه داشتید نگران نباشید.درموارد خونریزی شدید با دندانپزشک خود مشورت کنید.
  • پس ازجرمگیری بخصوص درمواردیکه تحلیل لثه وجود داشته باشد،دندانها به سرما وگرماوحتی مواد شیرین مثل خرما وعسل حساس خواهند شد.گاه حساسیت به سرما بسیار زیاد بوده وحتی به هنگام نفس کشیدن ازطریق دهان نیزاحساس میگردد.این حساسیتها با مصرف خمیر دندانهای مخصوص و یا روشهای درمانی دیگر(مثل روش های رفع حساسیت با کمک لیزر و یا استفاده از مواد مخصوص)به تدریج کمتر میشود.
  • برای جرمگیری دقیق و کامل گاه یک جلسه وگاه چند جلسه با فواصل حدود یک هفته لازم میباشد.همچنین کنترل دهان هر ۶ ماه یکبار واطمینان از تشکیل نشدن مجدد جرم امری لازم ضروری است.
  • پس ازجرمگیری اگر تا ۲روز به هنگام جویدن،درلثه ها احساس درد کنید،امری طبیعی است ونگران نباشید.

با گذشت زمان بر روی دندان‌ها جرم و پلاک جمع می‌شود و دلیل ایجاد آن وجود باکتری در دهان شما است. جرم دندان معمولا در قسمت بالایی دندان و نزدیک به لثه جمع می‌شود و ظاهری ناخوشایند ایجاد می‌کند. همچنین تجمع آن به دندان و لثه آسیب می‌زند. به همین دلیل باید در زمان‌های مشخص و به صورت منظم جرم گیری دندان انجام شود. در برخی موارد که حتی با جرمگیری نیز رنگ دندان درست نمی شودبرای بهبود اوضاع می توان از  لمینت دندان استفاده کرد.

دندان

بهترین روش‌های از بین بردن پلاک و جرم گیری دندان

ساده‌ترین روش برای از بین بردن پلاک و جرم گیری دندان این است که شما حداقل روزی ۲ بار مسواک بزنید. یک مسواک نرم انتخاب کنید. بعد از ۳ یا ۴ ماه آن را عوض کنید. همچنین استفاده از مسواک برقی برای از بین بردن پلاک‌ها مؤثرتر از مسواک‌های سنتی است.

قبل از مسواک زدن از نخ دندان استفاده کنید تا جرم‌ها و تکه‌های غذا سست شده و با مسواک به‌راحتی از دندان جدا شوند. برای نخ دندان کشیدن به روش زیر عمل کنید؛

  • حداقل ۵۰ سانتی‌متر نخ بکشید و سر آن را به هر یک از انگشت‌های وسط بپیچید.
  • نخ را بین دو انگشت شست و کناره‌ی انگشت اشاره نگه دارید و سپس آن را به‌آرامی بین دو دندان فشار دهید.
  • نخ را به شکل حرف C در کنار یک دندان حرکت دهید.
  • همان‌طور که نخ را روی دندان فشار می‌دهید، به‌آرامی بالا و پایین کنید. مراقب باشید فشار آنقدر زیاد نباشد که دندان از جای خود تکان بخورد.
  • این کار را برای همه‌ی دندان‌ها انجام دهید.

بعد از نخ دندان کشیدن باید به روش زیر مسواک بزنید تا پلاک‌ها و جرم دندان جدا شود؛

  • به اندازه‌ی یک نخود خمیر دندان روی مسواک بگذارید. این مقدار برای بچه‌ها باید به اندازه‌ی یک دانه‌ی برنج باشد.
  • مسواک را روی دندان‌ها و با زاویه‌ی ۴۵ درجه نسبت به لثه نگه دارید.
  • مسواک را آرام و با حرکات کوتاه روی دندان‌های خود عقب و جلو ببرید. با این کار باید قسمت بیرونی تمام دندان‌ها را تمیز کنید.
  • تمام سطح خارجی، داخلی و سطح بالایی دندان را مسواک بزنید. روی زبانتان را هم با مسواک تمیز کنید.
  • برای تمیز کردن قسمت داخلی دندان‌های جلویی، مسواک را به صورت عمودی کج کرده و با حرکت‌های کوچکی آن را روی قسمت داخلی دندان به بالا و پایین ببرید.

متأسفانه پلاک بعد از مسواک زدن دوباره جمع می‌شود و این کار را باید آن‌قدر انجام دهید تا تمام آن‌ها از بین بروند. بعضی از متخصصان روش‌های طبیعی را در کنار مسواک زدن پپیشنهاد می‌کنند. استفاده از روغن‌های خاص و جوش شیرین می‌تواند از تجمع پلاک جلوگیری کرده، به جرم گیری دندان کمک کند.

راه‌های جرم گیری دندان در خانه

روش‌های مختلفی برای جرم‌گیری دندان در خانه وجود دارد اما در این بهش ۲ روش از بهترین راه‌های جرم گیری دندان خانگی را برای شما آماده کرده‌ایم.

۱. جرم گیری دندان و شست‌وشوی با روغن

برای شست‌وشوی دهان با روغن معمولا از روغن نارگیل یا روغن زیتون استفاده می‌شود. این کار به استحکام دندان‌ها کمک می‌کند. همچنین از پوسیدگی دندان جلوگیری کرده، لثه‌ها را تسکین داده و پلاک و جرم دندان را از بین می‌برد.

برای انجام این کار باید ۱ قاشق غذاخوری روغن نارگیل یا زیتون را به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دهان خود نگه داشته و مانند دهانشویه آن را در دهان بچرخانید. عده‌ای معتقدند روغن نارگیل به دلیل اسیدهای چرب مفید و اثرات ضد التهابی و ضد میکروبی‌ که دارد می‌تواند در از بین بردن جرم دندان مؤثرتر باشد.

۲. جرم گیری دندان و شست‌وشوی آن با جوش شیرین

متخصصین معتقدند خمیر دندان‌های حاوی جوش شیرین در از بین بردن جرم دندان مؤثرتر هستند و در طول ۲۴ ساعت پس از استفاده از آن‌ها، پلاک کمتری روی دندان شکل می‌گیرد. پس شما می‌توانید برای جرم گیری دندان در منزل به‌راحتی از جوش شیرین، این پاک‌کننده‌ی طبیعی، برای شستن دندان‌ها و از بین بردن پلاک استفاده کنید. برای استفاده کافی است مسواک خود را به جوش شیرین آغشته کرده و دندان‌ها را بشویید. همچنین می‌توانید از محلول جوش شیرین به‌عنوان دهانشویه استفاده کنید.

پلاک‌ها چه تأثیری در تشکیل جرم دندان دارند؟

پلاک‌ها با تغذیه از قندهای موجود در مواد غذایی باعث ترشح اسیدهایی در دهان می‌شوند که می‌تواند به دندان‌ها آسیب رسانده و باعث سوراخ شدنشان شود. همچنین باکتری‌ها می‌توانند سمومی تولید کنند که به لثه‌ها آسیب رسانده و بیماری‌های مختلف لثه‌ای مانند «پریودنتال» را ایجاد کنند. با ترکیب پلاک روی دندان‌ها و مواد معدنی موجود در بزاق دهان، جرم دندان تشکیل می‌شود. به جرم دندان «تارتار» هم می‌گویند. تارتار هم مثل پلاک می‌تواند در قسمت بالایی دندان و زیر خط لثه تشکیل شده و محیط مناسب برای رشد باکتری‌ها و تشکیل پلاک‌های بیشتر را فراهم کند. برعکس پلاک، جرم دندان را نمی‌توانید با مسواک زدن یا نخ دندان کشیدن از بین ببرید و برای جرم‌گیری باید حتما به دندانپزشک مراجعه کنید. دندانپزشک‌ها با ابزار و تکنیک‌های خاص جرم را از روی دندان برداشته و با پولیش زدن دندان‌ها آن‌ها را دوباره درخشان و زیبا می‌کنند.

چطور از تشکیل پلاک و جرم دندان جلوگیری کنیم؟

بهترین روش برای جلوگیری از تشکیل جرم دندان رعایت بهداشت دهان و دندان است. روزانه حداقل ۲ بار دندان‌هایتان را مسواک بزنید و حداقل ۱ بار نخ دندان بکشید. بهترین زمان مسواک زدن به توصیه‌ی دندانپزشک‌ها صبح بعد از بیدار شدن و شب قبل از خوابیدن است.طبق یک برنامه‌ی منظم به دندانپزشک مراجعه کنید و اگر به صورت جدی درگیر جرم دندان بودید حتما از او بخواهید که کار جرم‌گیری را برای شما انجام دهد.

از محصولات حاوی فلوراید استفاده کنید تا از رشد باکتری‌ها و تشکیل پلاک و جرم دندان جلوگیری کند. از دیگر خواص فلوراید جلوگیری از پوسیدگی دندان است پس بهتر است خمیردندانی را انتخاب کنید که حاوی فلوراید است.

تحقیقات نشان داده است که جویدن آدامس حاوی سوربیتول یا زایلیتول بعد از وعده‌های غذایی می‌تواند از تجمع پلاک جلوگیری کند. البته باید دقت کنید که آدامس حاوی شکر نباشد چون شکر می‌تواند به دندان‌ها آسب رسانده و محیط را برای رشد باکتری آماده کند.

برای داشتن دندان‌هایی سالم لازم است که در برنامه‌ی غذایی خود حتما مقدار زیادی سبزیجات تازه، غلات کامل و پروتئین‌های بدون چربی مصرف کنید. انتخاب دهانشویه‌ی مناسب یا استفاده از برس‌های بین دندانی یا خلال دندان هم می تواند در جلوگیری از تجمع باکتری‌ها و تشکیل جرم دندان مؤثر باشد.

سیگار کشیدن و جویدن تنباکو باعث رشد باکتری‌ها بر روی دندان شده و فرآیند تولید پلاک و جرم را سریع‌تر می‌کند. پس بهتر است برای داشتن دندان‌هایی زیبا مصرف دخانیات را کنار بگذارید.

عوارض جرم گیری دندان

وقتی دندان‌ها را در مطب دندان‌پزشکی جرم‌گیری می‌کنید احساس خوبی به همراه دارد. دندان‌های تمیز و براق، لثه‌های سالم و احساس سبکی در دهان بلافاصله بعد از پایان کار احساس می‌شود. اما این کار عوارضی هم را خود به همراه دارد که آن‌ها را به صورت خلاصه با هم بررسی می‌کنیم.

حساس شدن دندان‌ها

اگر جرم و پلاک برای مدتی طولانی روی دندان‌هایتان باقی مانده باشد، بعد از جرم‌گیری احساس می‌کنید که دندان‌هایتان حساس شده‌اند و حتی جریان هوای نفس کشیدنتان هم ممکن است شما را اذیت کند. این حساسیت کمی غیرعادی است اما بعد از چند روز از بین می‌رود.

احساس درد در لثه

برداشتن پلاک و جرم از روی دندان می‌تواند باعث ایجاد درد در لثه‌ها شود. اما نباید نگران باشید چون موقتی است و با قرقره کردن آب نمک خیلی سریع تمام می‌شود. اگر درد زیادی احساس می‌کردید می‌توانید از مسکن‌های ساده مثل استامینوفن استفاده کنید.

خونریزی لثه

در موارد خاصی برداشتن جرم و پلاک از بخش‌های پایینی دندان که با لثه تماس دارد و از بین بردن جرم‌هایی که زیر لثه جمع شده‌اند، می‌تواند باعث ایجاد خونریزی جزئی و کوتاه مدت از لثه‌ها و همچنین ایجاد التهاب شود. خونریزی خیلی سریع تمام می‌شود و التهاب هم بعد از گذشته دو یا سه روز از بین می‌رود. اما اگر التهاب ماندگار شد باید به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا آنتی‌بیوتیک مناسب برای از بین بردن عفونت ایجاد شده را برایتان تجویز کند.

احساس شکاف بین دندان‌ها

وقتی تمام جرم‌ها از روی دندان‌هایتان پاک شود شکاف‌های ریز و عمیقی که به صورت طبیعی بین دندان‌ها وجود دارند نمایان می‌شوند. به مرور زمان این شکاف‌ها مجددا با جرم و رسوبات مواد غذایی پر می‌شود و دیگر آن‌ها را احساس نخواهید کرد.

تمام عوارضی که از آن‌ها صحبت کردیم موقتی و جزئی هستند. شما می‌توانید در خانه با کمک خمیردندان ضدحساسیت، دهان‌شویه‌ی ضدمیکروبی، محلول آب‌نمک و مسکن‌های ساده آن‌ها را کنترل کنید. دندان‌پزشکان توصیه می‌کنند فاصله‌ی بین جرم‌گیری‌ها حداقل یک سال باشد و حداکثر یک و نیم سال باشد. البته در این مورد باید حتما با دندان‌پزشک خود مشورت کنید تا زمان مناسب برای شما را با توجه به جنس دندان‌هایتان تعیین کند.

سوالات متداول

جرم گیری دندان چگونه انجام میشود؟

جرم‌گیری دندان در مطب دندان‌پزشکی با یک برس‌های ریز و مخصوص و استفاده از مواد خاصی انجام می‌شود. مواد پاک‌کننده همراه با جریان آب و حرکات سریع برس، تمام جرم‌ها و پلاک‌ها از روی دندان برداشته می‌شود.

آیا جرم گیری دندان درد دارد؟

جرم گیری دندان هیچ دردی ندارد اما اگر جرم‌ و پلاک در نزدیکی لثه‌ها جمع شده باشد ممکن است در حین انجام کار کمی احساس درد کنید. البته این موضوع بسیار نادر است و اگر هم دردی حس کنید آزاردهنده نیست.

  • جرمگیری بپرهیزید.
  • ازخوردن مواد محرک(فلفل وادویه و…)درروز جرم گیری بپرهیزید.

اگر رنگ دندان پس از جرمگیری سفید نشد، چگونه سفید و یکدست شود؟

با استفاده از بهترین لمینت دندان توسط متخصصین می توانید دندان های صاف و یکدست و خوش رنگی داشته باشید.

دکمه بازگشت به بالا