هوش مالی برای کودک

تقویت هوش مالی کودکان برای موفقیت آنها در زندگی آینده یک نیاز ضروری می‌باشد، حال اگر آن را از شما یاد نگیرند، پس از چه کسی باید بیاموزند؟فرزندانتان را با مباحث مالی آشنا سازید تا برایشان در آینده پولساز شود.آیا فکر می کنید در مدرسه راجع به تقویت هوش مالی کودکان و مباحث پولی به کودکان آموزش داده می‌شود؟ خیراگر بخواهیم از میان درس‌هایی که در دوران مدرسه، جای خالی آنها به شدت احساس می‌شود یکی را انتخاب کنیم، سواد مالی برای کودکان و نوجوانان احتمالاً جایی در صدر این فهرست را به خود اختصاص خواهد داد. دانش و نگرشی که جای خالی آن را همه‌ی ما حس می‌کنیم، اما عموماً نمی‌دانیم شیوه‌ی پر کردن این خلاء چیست. حتی در مورد بزرگسالان هم خلاء مشابهی احساس می‌شود. تقویت و فعال کردن هوش مالی فرزندان در دوران کودکی کمک به زندگی آینده آنهاست و دارای اهمیت بسیار زیادی است.

کودک

کودک

« ممکن است کسی ضریب هوش علمی بالایی داشته باشد و در کلاس درس یک نابغه باشد، اما در دنیای واقعی توانایی کسب پول زیاد را نداشته باشد.» جلیقه پلیسی بچه گانه ، طراحی کاملا مشابهی به نمونه های واقعی دارد

چرا تقویت هوش مالی کودکان مهم است؟

در واقع، تقویت هوش مالی کودکان یکی از نکات کلیدی در نحوه تربیت آن‌ها به عنوان فردی موفق در آینده است، چرا که با استفاده از این روش کودکان از ارزش و کارکرد پول در زندگی روزمره آگاهی یافته و می‌توانند نسبت به مدیریت مالی شخصی خود و همچنین خانواده اقدام کنند. به بیان دیگر، تقویت هوش مالی کودکان موجب می‌شود تا آن ها نسبت به میزان درآمد، هزینه‌های موجود و مقدار پس‌انداز آگاهی یافته و بودجه خود را بر اساس آن‌ها تنظیم کنند.

در چنین شرایطی کودکان در خرید برخی کالاهای غیرضروری خود نیز تجدید نظر می‌کنند. به علاوه، چنین کودکانی در آینده از هدر دادن پول خود برای خرید برخی چیزهای کم‌ارزش خودداری می‌کنند. بزرگان اقتصادی از بچگی کار کرده اند و این باعث یادگیری سواد اقتصادی و افزایش هوش مالی در آن ها گردیده است. هر چه زودتر آموزش‌های مرتبط با تقویت هوش مالی کودکان را آغاز کنید، نتایج بهتری نیز کسب می‌کنید.

با توجه شکل گیری شخصیت، ذهنیت، نگرش و سبک زندگی از زمان کودکی، لزوم سبک تربیت مالی صحیح و سوق دادن فرزندان به سمت ارزش آفرینی و کارآفرینی، برای والدین امری ضروریست تا اقداماتی انجام دهند که مهارتهای مدیریت مالی از کودکی در فرزندانشان درونی شده و تبدیل به عادت آن ها گردد. بهتر است به جای آن که به فرزندمان ماهی بدهیم ، ماهی گیری را به او آموزش دهیم تا شخصیت مستقلی داشته باشد و بدون هیچ گونه وابستگی شخصیتی و مالی به والدینش در آینده بتواند زندگی خود را به نحو احسن اداره کند.

تقویت هوش مالی کودکان

نکته مهمی که در آموزش مهارت‌های پولی و مالی به کودکان و نوجوانان باید لحاظ کنیم:

1- آموزش مهارت های پولی و مالی به بچه ها می تواند، خیلی زودتر از آنچه که فکر می کنید، شروع شود.

دانشگاه ویسکانسین در تحقیقاتی که روی بچه‌های ۳ ساله انجام داد، به این نتیجه رسید که، کودکان خردسال مفاهیم اقتصادی مثل ارزش، مبادله و خرید را می توانند درک کنند. بنابراین اگر می خواهید فرزندی داشته باشید که در آینده از نظر مالی موفق باشد از همان خردسالگی آموزش مفاهیم اقتصادی و مالی را به او شروع کنید.

۲- آموزش به کودکان با سخنرانی اتفاق نمی‌افتد.

بسیاری از ما هنگامی که می خواهیم به فرزندمان موضوعی را آموزش دهیم، شروع به صحبت کردن در مورد خوبی ها و ضرورت موضوع مورد بحث می کنیم. به طور مثال وقتی می خواهیم در خصوص ضرورت مرتب کردن اتاق خواب کودک به او
آموزش دهیم. معمولا به او می گوییم، نظم در زندگی اهمیت بسیار زیادی دارد و فرزند عزیزم شما باید اتاق خود را مرتب کنید. اتفاقی که پس از آن رخ می دهد این است که فرزند ما ممکن است فردا که از خواب بیدار شد، اتاق خود را مرتب کند اما دو روز بعد آن موضوع را فراموش می نماید.

روش کاربردی که پیشنهاد می شود آن است که همراه با فرزند خود در یک فرآیندی که بیشتر شبیه به بازی و تفریح است، به اتاق او برویم و با هم دیگر تخت او را مرتب کنیم. حتی ممکن است ما خیلی بیشتر از کودک در مرتب کردن اتاق زمان بگذاریم یا انرژی صرف می کنیم، اما آنچه که اهمیت دارد، این است که با همدیگر فرآیند مرتب کردن تخت را تمرین کنیم تا پس از چند بار تکرار این کار برای او جا بیفتد.

 

آموزش مسائل مالی

در خصوص مسائل مالی نیز همین طور است. اگر بخواهید مفاهیم و مهارت های پولی را به او آموزش دهید. اگر تنها به او بگویید، در زندگی پس انداز داشته باشد، برای خرید خانه برنامه ریزی کند و برای پول خود بودجه بندی لحاظ کند، عملا زمان خود را هدر داده اید. راه کاربردی آن است که مفهوم یا مهارت مورد نظر خود را عملا تمرین کنید.
به طور مثال:
اگر می خواهید به او بودجه بندی را آموزش دهید، مرسوم ترین روش که در دنیا توصیه میشود. و در ایران نیز کاربرد دارد آن است که از سه قلک، استفاده نمایید، یک قلک برای امور خیر، یک قلک برای پس انداز و یک قلک برای خرید کالاهایی که کودک دوست دارد.

آن‌ها را به پس‌انداز کردن عادت دهید و بخواهید پس‌انداز خود را مدیریت کند

۳- قلک جادویی به او بدهید

به‌جای ۱ قلک، ۳ قلک به او بدهید (می‌توانید از پاکت، شیشهٔ خالی و ابزارهای دیگر استفاده کنید.) و روی هریک برچسب «بخشیدنی»، «پس‌اندازکردنی» و «خرج‌کردنی» بزنید. او را تشویق کنید پولش را بین ۳ قلک تقسیم کند. به کودک اجازه بدهید، خودش دربارهٔ چگونگی تقسیم‌کردن پول تصمیم بگیرد. این کار نه‌تنها اعتماد به نفس کودک را در موضوعات مالی افزایش می‌دهد؛ بلکه فرصتی فراهم می‌کند که بتوانیم با فرزندمان، گفت‌وگویی جدی دربارهٔ مدیریت پول داشته باشیم.

باتوجه به درصدهایی که از پیش به کودک خود گفته ایم، برای همه پول هایی که به دست فرزندان می رسد، باید به این قلک ها پول واریز شود. به طور مثال پولی که ما به عنوان پول توجیبی به او می دهیم یا پول هدیه تولد یا پولی که در زمان سال نو دریافت می کند باید در این قلک ها تقسیم شود. با تمرین و تکرار این نحوه تقسیم پول، کودک مفهوم بودجه‌بندی را درک می کند. بنابراین برای آموزش هر مفهوم باید راه و وسیله ای کاربردی و عملی را برای فرزندان بیابیم و صرفا به توضیح و موعظه بسنده نکنیم که چندان اثربخش نخواهد بود.  تابلوی ایست پلیس می توانید چاشنی جدیدی از خلاقیت را به فعالیت های سرگرم کننده کودک خود اضافه کنید.

رفتار صحیح مالی والدین

مهمترین اصلی که می‌تواند آینده مالی فرزندان ما را تضمین کند رفتار صحیح مالی والدین است. فرض کنید به فرزند خود در مورد اهمیت بودجه بندی و پس انداز آموزش دهیم و با آنها در طول هفته چند بار در این خصوص صحبت کنیم. سپس آخر هفته به مرکز خرید رفته و بدون آنکه در بودجه ما لحاظ شده باشد یا برنامه ای برای خرید داشته باشیم، ناگهان با دیدن یک کت زیبا که تخفیف دارد و از پشت ویترین به ما چشمک می زند، هیجان زده شده و آن را خرید کنیم. طبیعی است که کل آموزش ها بی اثر شده و به احتمال بسیار زیاد کودک، رفتار ما را الگوی خود قرار میدهد.

۴- چگونه با فرزندمان در مورد اشتباهات مالی گذشته خود صحبت کنیم؟

  • مسئولیت اشتباه خود را به عهده بگیریم. اینکه بخواهیم در خصوص گذشته مسؤلیت کامل را به عهده نگیریم و دیگران و جامعه را مقصر قلمداد کنیم، ناخودآگاه این پیام را به کودک مخابره کرده‌ایم که ما قربانی شرایط اجتماعی هستیم و توانی برای تغییر شرایط و اصلاح اشتباهات گذشته نداریم، نیازی نیست وارد جزئیات آن اشتباه شویم.

نباید با هیجان و افتخار از این خاطرات یاد کنیم. فرض کنید که شما پولی پس‌انداز کرده بودید که با آن یک ماشین تهیه کنید، یکی از دوستان شما می خواهد به ترکیه مسافرت کند و از شما نیز دعوت می کند، که باهم به این سفر بروید. ممکن است هزینه رفتن به این سفر، معادل ۵۰ درصد از پولی باشد که برای خرید ماشین پس انداز کرده‌اید.

شاید به این سفر بروید و به شما خیلی هم خوش بگذرد. هرچند می دانید که تصمیم صحیح تر آن بود که برای خانواده خود یک ماشین تهیه کنید و همیشه افسوس آن پولی را که خرج سفر کرده اید بخورید و از سوی دیگر خاطرات سفر شما را هیجان‌زده کند. لطفا این هیجان را با خود نگه دارید و آن را با فرزند خود شریک نشوید زیرا با این کار او را ناخودآگاه به رفتارهای هیجانی و به دور از منطق مالی تشویق کرده‌اید.

۵- در مورد میزان پولی که دارید به فرزند خودتان دروغ نگویید.

اگر بچه ها بفهمند که شما در مورد پولی که دارید به آنها دروغ می گویید اعتماد خودشان را هم در زمینه مسائل مالی و هم در سایر زمینه ها به شما از دست می دهند. امروز دورانی نیست که شما بتوانید خیلی راحت موضوعات را مخفی کنید.
فرض کنید شما کارمند یک شرکت هستید و با یکی از همکارانتان، رفت و آمد خانوادگی دارید و فرزند شما با فرزند همکارتان دوست است.

احتمال اینکه او از این طریق متوجه حقوق یا مزایای شما شود بسیار زیاد است. یا احتمال اینکه فرزند شما با جستجو در اینترنت متوجه میزان تقریبی حقوق شما شود بسیار زیاد است. البته این موضوع دلیلی بر آنکه درآمد دقیق خود را به فرزندمان بگوییم نیست. شما با خرید بی سیم اسباب بازی ارزان شارژی و باتری خور می توانید لبخند رضایت را بر روی لب های کودک خود بنشانید

 

دکمه بازگشت به بالا