از سفر به آمریکا تا دیپورت از امارات برای دفاع از نام خلیج فارس – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان

خبرگزاری آنلاین گروه جامعه؛ فاطمه عاطفی: پرداختن به زندگی و مسیر موفقیت بزرگان وظیفه هر نظام آموزشی است تا جامعه به الگوی صحیح دست یابد. مهمترین دلیل داشتن الگو برای حرکت در مسیر هدف کمک خواستن پیگیری و رسیدن سریعتر به هدف است. این یکی از چیزهایی است که ثابت است و همیشه برای بشر مفید است.

داستان زندگی چهره جاودانه دکتری که به خاطر دفاع از نام خلیج فارس اخراج شد.

اینکه زنان در هر جامعه ای همیشه مسیر سخت تری نسبت به مردان برای رسیدن به درجه ای از موفقیت دارند مشکلی است که جنسیت همه جوامع را تحت تاثیر قرار می دهد. امروزه کلمه سقف شیشه ای واژه ای پرکاربرد برای وجود زنان در جامعه است. بیشتر سقف های شیشه ای برای زنان ناشی از هنجارها رفتارها و ذهنیت هایی است که موانع نامرئی برای رشد زنان در جامعه ایجاد می کند.

با این مقدمه شاید گفت و گو با زنی که همه این موانع را پشت سر گذاشته جذابیت بیشتری داشته باشد. پروفسور مریم رزاقی آذر فوق تخصص غدد و متابولیسم کودکان.غدد درون ریز کودکان) و بهترین متخصص غدد کودکان در جهان است. رزاقی آذر این افتخار را از میان 1200 متخصص غدد کودکان از 91 کشور جهان که اعضای انجمن پزشکان غدد درون ریز و برگزیده انجمن جهانی پزشکان غدد درون ریز هستند دریافت کرد و نام ایران در لاهه و هلند بر سر زبان ها افتاد.

زندگی این دانشمند زن ایرانی برای همه دختران جوان درس های زندگی دارد و برای همه کسانی که فکر می کنند متاهل یا متاهل و صاحب فرزند هستند باید درس نخوانند.

بهترین متخصص غدد اطفال دنیا در 17 سالگی ازدواج کرد و با چهار بچه قد و نیم قد بی وقفه درس خواند و حالا مایه افتخار ایران است. هر دو زن مادر و مدافع تمام عیار کشور مادر ایران هستند. وقار و میهن پرستی این زن دانشمند ایرانی غنی و شیک است.

با این دانشمند زن گفت وگو کرده ایم که جزئیاتش در ادامه می آید؛

زندگی شخصی و خانوادگی

دکتر از زندگی شخصی خود بگویید؟

من متولد 1328 در تهران هستم. من حدود 17 سال سن دارم و در دوران دبیرستان با همسرم در یک ازدواج سنتی آشنا شدم و ازدواج کردم. در آن زمان پدر و مادرم معتقد بودند که ازدواج دختر و پسر اشکالی ندارد و بعد ادامه تحصیل دادند. پس ما رسما ازدواج کردیم. سپس در کنکور شرکت کردم و در رشته پزشکی دانشگاه تهران قبول شدم و در سال چهارم پزشکی با کمک پدر و مادرم آپارتمانی تهیه شد و رسما زندگی مشترک را شروع کردیم.

پزشکی را در دانشگاه تهران خواندم و در سال 1346 فارغ التحصیل شدم و در پایان دوره هفت ساله پزشکی عمومی مادر دو فرزند و البته شاگرد برتر و دوم دانشکده بودم.

بعد از گذراندن دوره عمومی در تخصص آمریکا پذیرفته شدم. در آن زمان شوهرم به دلیل اینکه اقتصاد خوانده بود در کشور مشغول به کار بود و شرایط خانوادگی و کاری همسرم اجازه نمی داد برای تخصص به آمریکا بروم. به همین دلیل دوره تخصصی غدد درون ریز و متابولیسم اطفال را در دانشگاه تهران گذراندم و در سال 1377 از دانشگاه علوم پزشکی تهران فارغ التحصیل شدم.

داستان زندگی چهره جاودانه دکتری که به خاطر دفاع از نام خلیج فارس اخراج شد.

ساعت 3 نیمه شب از نیویورک با من تماس گرفتند و به من تبریک گفتند

آیا به آمریکا سفر می کنید؟

در طول دوران پزشکی ام تحقیقات زیادی در مورد بیماری های غدد درون ریز و متابولیک کودکان انجام دادم. در سال 62 به یاری خداوند توانستم یک کشف مهم علمی را ثبت کنم. من اولین مورد نادر مازاد معدنی کرتیکوئید را شناسایی کردم که در کشور ظاهر شد. در آن زمان تنها هفت مورد از این بیماری در جهان وجود داشت که همه آنها باعث مرگ بیماران شده بود و علت بیماری مشخص نبود. این بیمار فشار خون بالایی داشت و همین امر باعث فلج شدن وی و ماندن در کما شد. سایر اعضای خانواده خواهر و برادر او نیز این مشکل را دارند. با انجام تحقیقات فراوان و تماس با کارشناسان در کشورهای مختلف دنیا از جمله آمریکا و آلمان به دلیل اینکه در آن زمان آزمایش ژنتیک در ایران به درستی انجام نمی شد. من توانستم نمونه DNA را برای آزمایش دقیق تری ارسال کنم و خدا را شکر ژن مسئول این بیماری را شناسایی کردم و به این ترتیب زمینه درمان این بیماری در دنیا ایجاد شد.

بله یادم هست که حوالی ساعت 3 بامداد از نیویورک با من تماس گرفت و بابت یافتن این بیماری و نحوه درمان آن به من تبریک گفت.

پس از این کشف من به بیمارستان دانشگاه کورنل در نیویورک دعوت شدم و با پروفسور ماریا در آنجا بودم. جدید من به تحقیقاتم ادامه دادم و پروفسور جدید آنها مرا مجبور کردند که در آمریکا بمانم و با آنها همکاری کنم. اصرار زیاد دانشگاه ها و اساتید جدید دیگر برای من در آمریکا ماندن و حتی پروفسور تمام شده است جدید اشک هایم جلوی چشمم سرازیر شد اما اصرار کردم که باید به کشورم برگردم تا در کنار مردمم باشم.

حتما فراموش کرده ام که ما یک خانواده 6 نفره هستیم یعنی بعد از تخصص من مادر دوقلو شدم و خانواده کاملتر شد. خدا را شکر اکنون چهار فرزندم در حوزه های مختلف علمی و پزشکی در داخل کشور مشغول به کار هستند. و با وجود امکانات مهاجرتی و شرایط مساعدی که در اختیار داشتند خدمت به ایرانیان را برگزیدند.

آموزش پزشکی

لطفا در مورد فعالیت های خود پس از بازگشت از آمریکا برای ما توضیح دهید؟

وقتی برگشتم بخش غدد اطفال و کلینیک غدد را در بیمارستان حضرت علی اصغر (ع) افتتاح کردم و در موسسه متابولیک غدد نیز بخش غدد را راه اندازی کردم. در واقع از دانشگاه علوم پزشکی تهران تربیت مدرس بهزیستی و… به هیچکس نه نگفتم. من همه چیز را آموزش می دهم. در تمامی کنگره های داخلی و خارجی شرکت کردم و الحمدلله توانستم در این سال ها حدود 8500 دانشجو تربیت کنم و حدود 171 مقاله به زبان انگلیسی نوشته ام که در مجلات علمی معتبر جهانی به چاپ رسیده است.

من عضو رسمی هیئت تحریریه چندین مجله پزشکی هستم. و از بین 1200 متخصص غدد اطفال از 91 کشور عضو انجمن های غدد درون ریز به عنوان بهترین پزشک جهان انتخاب شدم. این انتخاب توسط انجمن جهانی متخصصان غدد انجام شد و در سال 2014 به عنوان پزشک فراموش نشدنی کشورم ایران انتخاب شدم.

حواشی مربوط به نام خلیج فارس

دکتر رضاقی آذر در کنفرانس علمی که در امارات برگزار شد چه گذشت؟

به عنوان متخصص غدد درون ریز و متابولیسم کودکان در یک کنفرانس علمی در دبی که توسط شرکت های فرانسوی و چینی حمایت مالی می شد شرکت کردم. دعوت شدم و قرار شد دو مقاله در مورد بلوغ بدهم. قبل از اینکه برای ارائه مقاله خود پشت تریبون بروم یکی از پژوهشگران اماراتی سخنرانی کرده بود او چندین بار در سخنرانی خود به جای خلیج فارس از واژه خلیج عربی استفاده کرد. اگر در سمینارهای دیگر معمولاً دوستان عرب از کلمه خلیج استفاده می کنند اما در این کنفرانس این دکتر عرب بارها از خلیج عرب برای ارائه مقالات خود استفاده کرد و می دانم که در این سمینار ارتباط سیاسی وجود دارد.

این من را بسیار ناراحت می کند. زمانی که قرار شد در اولین سخنرانی حاضر شوم پس از ارائه مقاله اول در دفاع از نام خلیج فارس گفت: خلیج فارس همیشه بوده و تا ابد خلیج فارس خواهد ماند.

وقتی این جمله را گفتم خیلی ها در اتاق کنفرانس مرا تشویق کردند و حکمم پذیرفته شد اما مسئول کنفرانس عصبانی شد و گفت که کنفرانس علمی یک موضوع سیاسی و سخنرانی شد و من باید عذرخواهی کنم.

من پاسخ دادم که حرف من درست و درست است. من عذرخواهی نمی کنم اما می توانم بگویم که از سیاست صحبت نمی کنم. بعد از سخنرانی دکتر فرانسوی از من خواستند که برای ارائه مقاله دوم روی صحنه بروم و قبل از شروع سخنرانی دوم که برای ارائه مجدد پشت تریبون قرار گرفتم اعلام کردم که قصد شرکت در یک مقاله علمی را ندارم. کنفرانس مسائل سیاسی و البته من آغازگر این کار نیستم سیاسی نیستم و همه با هم دوست هستیم اما آنچه گفتم حقیقت است. ناگهان همه اعراب برخاستند و از سالن کنفرانس خارج شدند و میکروفون مرا خاموش کردند و مسئولان سمینار اعلام کردند که وقت نفس کشیدن است. و اجازه ندادند مقاله دومی به آنها بدهم. آنها هم اعلام کردند که من را به خاطر این حرف ها دستگیر می کنند.

ما 15 ایرانی بودیم که علاوه بر اعراب از کشورهایی مانند کره چین فرانسه و دانمارک نیز در کنفرانس شرکت کردیم. دوستانم در حین نفس کشیدن می خواستند نقشه خلیج فارس را به من نشان دهند اما نخواستند با من صحبت کنند و سخنرانی من را لغو کردند.

من به همراه سایر محققان ایرانی که در کنفرانس بودند به هتل برگشتم و برای ناهار به سالن کنفرانس نرفتم. اما پس از بازگشت به هتل متوجه شدم که نمی توانم وارد اتاق شوم. مدیر هتل به من گفت که یک افسر پلیس در لابی هتل منتظر من بود و در آنجا با پلیس امارات ملاقات کردم. پلیس از من خواست بیانیه ای را امضا کنم مبنی بر اینکه در کنفرانس اشتباه کرده ام. گفتم این کار را نمی کنم و فقط حقیقت را گفتم و نپذیرفتم. افسر پلیس گفت اگر بیانیه ای را امضا نکنم باید امارات را ترک کنم و حق عبور از امارات را نخواهم داشت.

من هم گفتم خوشحال می شوم به کشورم برگردم و کارهای زیادی در ایران دارم و باید هر چه زودتر به کشورم برگردم و نیازی نیست برای ترانزیت به امارات بیایم و حتما خواهم آمد. از کشور دیگری برای ترانزیت استفاده کنید سپس اگر نمی خواهم به خاطر نام خلیج فارس عذرخواهی کنم ادامه می دهم که این یک حقیقت واضح است. با این حال می دانم که پلیس از من اعتراف می خواهد تا با من برخورد قانونی کند. از این رو متنی نوشتم که در آن از نام خلیج فارس دفاع کردم و بیان کردم که من یک استاد ایرانی با 35 سال سابقه کار هستم که امارات از من دعوت کرد تا در یک کنفرانس علمی شرکت کنم و به جای استقبال و میزبانی. . او مرا به خاطر دفاع از کشورم در برابر اظهارات نادرست مورد آزار و اذیت قرار داده است.

بعد از اینکه این حرف را زدم پلیس جوان با من رفتاری بی ادب و بی احترامی کرد اما من به او گفتم که به پلیس احترام می گذارم و تو به مردم کمک می کنی و من مادرت هستم. پس از گفتن این جمله پلیس جوان بلافاصله رفتار خود را تغییر داد و گفت رئیس من از ماجرای او بسیار عصبانی است و سعی می کنم این موضوع به خیر ختم شود.

روز بعد کسی به سمینار نیامد و پس از تحویل اتاق به فرودگاه رفتیم. در هواپیما 2 نفر در آخرین لحظه به دنبال من بودند و کارت پروازم را دیدند و رفتند. مثلا برای ایجاد ترس.

این کنفرانس برای یک شرکت فرانسوی است اگر هیچ سفارتی در یک کنفرانس علمی شرکت نکند وقتی به ایران برگشتم این ماجرا توسط دوستان و اطرافیانم وارد فضای مجازی شد و با استقبال بسیار عجیبی از آنها مواجه شدم. مردم و مسئولان آن زمان از شما تشکر می کنند. ضمناً از سوی دانشگاه شورای عالی نظام پزشکی سازمان بسیج پزشکان و انجمن کودکان ایران نیز مورد تجلیل قرار گرفتم. علاوه بر این مردم کشور نیز ابراز همدردی و تشکر کردند که برای من بسیار ارزشمند است.

بین داستان ها هیچ ترس استرس و پشیمانی احساس نمی کردم در عوض آنقدر احساس آرامش می کردم که دوستانم تعجب می کردند و مدام از حالم می پرسیدند. خلیج فارس برای ما ایرانیان یک هویت ملی است و خلیج فارس خلیج فارس است و هیچکس جرات تغییر نام آن را ندارد.

داستان زندگی چهره جاودانه دکتری که به خاطر دفاع از نام خلیج فارس اخراج شد.

توصیه به دانشجویان پزشکی

به عنوان متخصص غدد و متابولیسم کودکان چه توصیه ای به دانشجویان پزشکی دارید؟

من بارها در همه دانشگاه ها و رویدادهایی که با دانشجویان پزشکی برگزار می شود صحبت کرده ام بخوان همیشه دانش کسب کنید و به دانش قبلی تکیه نکنید. در کار شفای بیمار باید به یاد خدا باشد و بداند که خدایی که در کار خود شفا می دهد باید به دنبال علم روزانه باشد و همیشه بیاموزد.

دکمه بازگشت به بالا