چه راه کارهای موثری برای هرس درخت گلابی وجود دارد؟
عملیات هرس ارقام نهال و درختان گلابی را همگی فرا گرفتهایم اما در این مقاله قصد داریم بپردازیم به این موضوع که چگونه درختان را هرس کنیم که موثرتر باشد؛ در واقع فرآیند هرس درختان امری بسیار ساده است که با در نظر گرفتن اهداف خاصی صورت میگیرد که عبارتند از:
- پیشگیری از رشد بیرویه شاخهها و بهم ریختگی ظاهر درخت
- افزایش قدرت رشد درخت و تقویت جوانههای زایشی به منظور باردهی بیشتر
- بهبود کیفیت محصولات
- اصلاح ساختار کلی درخت یا همان استحکام بخشی و فرم دهی
حال ممکن است بپرسید که با چه راهکارهایی میتوان گامی بزرگ در راستای رسیدن به اهداف ذکر شده برداشت و آنها را محقق ساخت؟ تنها با رعایت چند نکته و اصل ساده و کاربردی که در ادامه مقاله به بررسی و شرح آنها خواهیم پرداخت، تحقق این اهداف نیز میسر خواهد بود.
خرید و فروش نهال گلابی امروزه رواج بسیار زیادی داشته است چرا که میوهای بازار پسند و تجاری است که سود مطلوبی از ارائه آن به بازار به باغداران خواهد رسید اما باید بدانید که هر محصولی با هر کیفیتی برای عرضه در بازار مناسب نخواهد بود بلکه باید محصولات باکیفیت و دستچین شدهای را که ماحصل تلاش یکساله باغدار بوده را به بازار عرضه کرد. خرید نهال گلابی برای اکثر مناطق کشور از طریق نهالستانهای معتبر فراهم شده است و با توجه به نوسانات قیمت ارز، قیمت نهال گلابی نیز از این قاعده در امان نخواهد ماند البته این نکته در رابطه با ارقامی صدق میکند که وارداتی یا کمیاب هستند.
راهکارهای موثر در هرس درختان گلابی
برای رساندن شیره نباتی یا همان ماده مغذی و حیاتی رشد درختان گلابی به صورت یکنواخت بهتر است هر ساله عملیات سربرداری صورت بگیرد تا ضمن تامین مواد مغذی مورد نیاز همه قسمتهای درخت، از رشد بی رویه جوانههای جانبی نیز جلوگیری میشود و شکل نامنظمی برای گونه ایجاد نخواهد شد.
به منظور رفع مشکلاتی از قبیل رقابت نوری میان شاخههای جانبی و مرکزی تاج درختان گلابی و همچنین تامین مواد مغذی تمامی اعضای درخت میتوان عملیاتهایی همچون سرشاخه زنی، پانسمان کردن، هرس پوست و ریشه و… را در فصل هرس درختان گلابی در برنامه هرس جای داد، با ما همراه باشید تا در ادامه مقاله مطالب ذکر شده را جزییتر بیان کنیم.
۱. هرس کردن ریشهها:
به منظور تقویت بیشتر درختان گلابی میتوانیم در طی دو الی سه سال و نه به یکباره، در فصل زمستان که ریشهها به خواب فرورفتهاند برخی قسمتهایی که درخت سایه انداخته است را مشخص کنیم و تا عمق حداکثر ۴۵ سانتی متری حفر کرده و ریشههای موجود را جداسازی نماییم.
۲. تقویت شاخههای نابارور از طریق هرس پوست، طوقه برداری و ایجاد زخم:
گاهی اوقات دیده میشود که برخی شاخهها به حدی ضعیف شدهاند که امکان نگهداری شکوفه در سال جدید را ندارند و بارور نمیشوند، به همین منظور در فصل تابستان میتوان قسمتی از پوست درخت را جدا کرد و یا زخم و خراش کوچکی روی تنه ایجاد کرد که کربوهیدرات اضافی در شاخه باقی بماند تا این میزان با میزان نیتروژن به حد مساوی برسند و شاخه تقویت و بارور شود، البته این عمل را از طریق ایجاد خراش زیر جوانه زایشی و یا بریدن و عکس کردن شاخه نیز میتوان اعمال کرد.
۳. سرشاخه زنی یا سربرداری:
مهمترین و رایجترین نوع هرس درختان گلابی همین عملیات سربرداری و سرشاخه زنی درختان است که از اواسط فصل پاییز تا اواخر فصل زمستان که گونه در خواب به سر میبرد، قابل انجام است. در این روش با حذف و برش شاخههای جانبی در هم تنیده که بی رویه رشر داشتهاند و وجود آنها تنها سبب ضعف بیشتر درخت خواهد شد و فایدهای ندارند، میتوانیم به سلامت درختان گلابی کمک کنیم.
۴. پانسمان کردن:
ممکن است با خواندن نام این شیوه گمان کنید که درخت را پانسمان میکنند این در حالی است که عنوان این عملیات تنها با این نام شناخته میشود و به مجموعه اقداماتی گفته میشود که سبب افزایش رشد جوانههای زایشی خواهند شد. در این روش جوانههای رویشی که دلیل اصلی گسترس بیرویهی شاخههای جانبی و فرعی درختان هستند تا حد معقولی حذف خواهند شد تا فضا برای رشد جوانههای زایشی که منجر به تولید میوه خواهند شد باز باشد.
نتیجه گیری
در این مقاله که راهنمای جامعی از اصول و نکات کاربردی هرس درختان گلابی بودی دریافتیم که حذف جوانههای زایشی که سبب افزایش محصولات خواهند شد همیشه هم بد نیست و اگر در طی یکسال که باردهی درخت بالا بود این عملیات صورت گیرد، منجر به تحریک جوانههای زایشی و تولید محصول بیشتر خواهد شد. توجه داشته باشید که قبل از این که به هرس درختان گلابی اقدام کنید حتما اطلاعات کافی از ساختار درخت، انواع شاخهها، انواع جوانه ها و زمان سازگار با این فرآیند را به دست آورید تا موثرتر عمل کنید؛ چرا که هدف فقط هرس کردن نیست هدف اعمال هرس موثر است.
تماس با پالیز نهال:
09144501007
09144501008