پروژه های موفق مهندسی ایران در منطقه / تجلّی قدرت سدسازی ایران در جمهوری آذربایجان
جمهوری آذربایجان به عنوان یکی از کشورهای مهم قفقاز روابط تجاری و ترانزیتی قابل توجهی با ایران دارد که صادرات خدمات فنی و مهندسی از ایران به این کشور را تسهیل کرده است به گونه ای که “خداآفرین” و ” سد قیز قالاسی یکی از آنهاست که دستاوردهای مهندسی ایران در این کشور مورد توجه است و راه توسعه صادرات خدمات فنی از طریق بازسازی مناطق جنگی سوآپ گاز و میادین نفتی این کشور مهیا می شود که نیازمند ارتقا هستند. دیپلماسی اقتصادی دولت 14.
به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (میجیک) “جمهوری آذربایجان” بزرگترین کشور قفقاز در قفقاز جنوبی قرار دارد که در شرق اروپا و غرب آسیا واقع شده و در مجاورت دریای خزر قرار دارد. پایتخت و بزرگترین شهر این کشور «باکو» و زبان رسمی آن آذربایجان است. این سرزمین تا حدود دویست سال پیش بخشی از خاک ایران بود اما در جریان جنگ ایران و روسیه این سرزمین از بین رفت. قراردادهای «گلستان» و «ترکمانچای». به روسیه بپیوندید. جمهوری سوسیالیستی شوروی آذربایجان در سال 1991 از اتحاد جماهیر شوروی جدا شد و شکل کنونی خود را به خود گرفت.
توسعه کریدور ریلی ایران و آذربایجان
شاهین مصطفی اف معاون نخست وزیر جمهوری آذربایجان با مهرداد بذرپاش وزیر اسبق راه و شهرسازی ایران آنها در 6 اکتبر 2023 ملاقات کردند. گفتگوی مصطفی اف و بذرپاش بر موضوعات مهم به ویژه در زمینه حمل و نقل و ارتباطات انرژی و منابع آبی مشترک بین جمهوری آذربایجان و ایران متمرکز بود.
در این جلسه طرفین با ابلاغ بخشنامه ای به نمایندگی های متبوع خود بر تکمیل سریع پروژه احداث پایانه بار آستارا تاکید کردند. آنها همچنین تاکید کردند که این پایانه از اهمیت راهبردی برای تسهیل تجارت و ارتباطات منطقه ای برخوردار است. در این گفتگو سرعت بخشیدن به پیشرفت پروژه در حال اجرا مهم است نیروگاه برق آبی خداآفرین قیز قالاسی و اردوآباد-مرازاد تاکید کردند. این پروژه به افزایش تولید انرژی و مدیریت منابع در منطقه کمک می کند.
این گفتگو با امضای چند سند به پایان رسید. یکی از اسناد تعهد به احداث خط راه آهن جدید و پل راه آهن است که با عبور از خاک ایران پیوند مهمی بین منطقه اقتصادی شرق زنگزور و جمهوری خودمختار نخجوان آذربایجان ایجاد می کند. نوید توسعه و تقویت همکاری های اقتصادی و تجاری ایران و جمهوری آذربایجان را می دهد. در این جلسه همچنین ساخت پل ها و گذرگاه های خودرویی نیز مورد بحث و بررسی قرار گرفت «رود ارس» در پایانه مرزی آقبند-کلاله موافقت شد. انتظار می رود این پروژه های زیربنایی ترافیک فرامرزی را تسهیل کرده و ارتباطات و همکاری بین دو کشور را تقویت کند.
سد قیز قلاسی کار مهندسان ایرانی بزرگترین پروژه مشترک آبی دو کشور است
یوسف غفارزاده مدیرعامل آب منطقه ای آذربایجان شرقی با بیان افتتاح سد قزقلایی مهمترین پروژه مرزی شمال غرب کشور با حضور آیت الله رئیسی رئیس جمهور سابق کشورمان و الهام علی اف رئیس جمهوری آذربایجان برگزار شد.بیان کرد: این طرح شامل احداث سد مخزنی خداآفرین در 196 کیلومتری پایین دست سد ارس به حجم 1.6 میلیارد مترمکعب افتتاح سد بین المللی قزقلعه سی و بهره برداری نهایی از کانال و شبکه پیاب به منظور انجام می شود. آبیاری اراضی کشاورزی به مساحت 74 هزار هکتار (12 هکتار) بخشی از آذربایجان شرقی و 62 هزار هکتار در استان اردبیل است که با دانش و توان فنی و مهندسی داخلی بازطراحی و اجرا شده است.
وی هشدار داد: احداث و بهره برداری از این پروژه علاوه بر تامین آب برای خاک شبکه پایین دست و رونق کشاورزی موجب توسعه اقتصادی منطقه و همچنین ارتقای کیفیت محصولات کشاورزی و توسعه می شود. اجرای این طرح منجر به استفاده بهینه از منابع آب و خاک تبدیل روش های سنتی کشاورزی به روش های مدرن و صنعتی و همچنین تشکل های عشایری با افزایش درآمد خانوار ایجاد اشتغال برای مردم می شود. 40 هزار نفر و جلوگیری از مهاجرت اضافی و توسعه صنعتی.
مدیرعامل آب منطقه آذربایجان شرقی با اشاره به پیچیدگی فنی و اجرای تجهیزات هیدرومکانیکی این پروژه خاطرنشان کرد: سد قیز قالاسی در 220 کیلومتری شمال شرق شهر تبریز و 12 کیلومتری پایین دست سد مخزنی خداآفرین بر روی زمین قرار دارد. رودخانه ارس و نزدیک مرز جمهوری اسلامی ایران و جمهوری آذربایجان برای بهره برداری مشترک تعیین شده است.
طرح اولیه سد قیز قالاسی در سال 2005 توسط جمهوری آذربایجان پیشنهاد شد و بازنگری اصلاح و اجرای کامل سد توسط مهندسان ایرانی انجام شده است. طرحی بزرگ و پیچیده که نشان از قدرت توانایی و دانش بالای کارشناسان سدسازی کشورمان دارد.
این سد یک سد خاکی با هسته روسی به طول تاج 834 متر و ارتفاع 37 متر و 2 واحد تولید برق 40 مگاواتی با برداشت انرژی سالانه 270 گیگاوات ساعت در دو طرف می باشد. طراحی این سد بر اساس سیل 10000 ساله معادل 3440 متر مکعب بر ثانیه است که از طریق کانال زهکشی پایین و سرریزهای دروازه شعاعی در طرفین در نظر گرفته شده است.
دومین مبادله گاز ترکمنستان به آذربایجان از طریق ایران
قرارداد تبادل گاز سه جانبه بین ترکمنستان ایران و جمهوری آذربایجان در دسامبر 1400 در حاشیه اجلاس سران سازمان همکاری اقتصادی (اکو) در ترکمنستان به امضا رسید. بر اساس این تفاهم نامه دو طرف توافق کردند حجم گاز انتقال سالانه ترکمنستان به جمهوری آذربایجان از طریق خط ایران را دو برابر کنند. این قرارداد به صورت حجمی است و ایران بخشی از گاز انتقال را به عنوان کارمزد سوآپ می گیرد.
«جواد اوجی» وزیر سابق نفت وی در تشریح جزئیات این قرارداد گفت: بر اساس این قرارداد سه جانبه ایران تقریباً 1.5 تا 2 میلیارد متر مکعب گاز از ترکمنستان در منطقه سرخس دریافت و از منطقه آستارا به جمهوری آذربایجان ارسال می کند و از ژانویه 2015 روابط گازی ایران با ترکمنستان به تعویق افتاده است اما با امضای این قرارداد گامی رو به جلو در روابط انرژی دو کشور برداشته شد. استان های سمنان
در این بورس گاز مهندسان ایرانی نقش موثری در انتقال گاز با شرایط استاندارد مربوطه ایفا می کنند تا عملکرد بتواند بهره وری و مزیت نسبی را برای کشورهای ترکمنستان و جمهوری آذربایجان افزایش دهد و با عبور از ما مبادله گاز را متوقف کردند. کشور این اقدام مهندسی مبنی بر انتقال گاز به شمال غرب کشور و توزیع به 5 استان همراه با صادرات دستاورد فنی کشورمان برای تکمیل و تمدید این قرارداد است.
نقش مهندسی ایرانی در میدان نفتی شاه دنیز جمهوری آذربایجان
«گروه مهندسی و ساختمان صنایع نفت» اولین شرکت خصوصی ایرانی در حوزه نفت و گاز است که می تواند در یک کنسرسیوم بین المللی شرکت کند. در میدان گازی شاه دنیزگروه مهندسی و ساختمان صنعت نفت با شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان قراردادی امضا کرد که 10 درصد از سهام این پروژه را در اختیار دارد. پروژه ای که در آن 6 شریک دیگر از 6 قاره مختلف با یکدیگر همکاری می کنند. پس از آغاز فاز تولید این شرکت سهام خود را به شرکت بین المللی نفت ایران (NIOC) واگذار کرد.
عملیات لرزه نگاری سه بعدی بازسازی دکل های نیمه شناور حفاری (تولید و ارزیابی چاه) ساخت سکو خطوط لوله بالادست و پایین دست تولید استخراج و ایجاد تاسیسات دریایی و زمینی از جمله اقدامات شرکت های فنی از کشورهای مختلف است. . از جمله مهندسان ایرانی در این پروژه بین المللی دستاورد تولید سالانه 10 میلیارد متر مکعب گاز طبیعی و استخراج روزانه 50 هزار بشکه میعانات گازی پایدار است.
امکان بازسازی منطقه جنگی آذربایجان توسط مهندسان ایرانی
«محسن پاکاین» سفیر سابق جمهوری اسلامی ایران در جمهوری آذربایجان وی گفت: موضوع بازسازی در خاک جمهوری مستقل آذربایجان یکی از موضوعات مهمی است که امروز بین ایران و جمهوری آذربایجان مورد بحث قرار گرفت و پس از ماه ها جنگ آذربایجان و ارمنستان و پایان توافق آتش بس در مسکو و بازگشت هفت شهر آذربایجانی اشغال شده توسط ارمنستان به خاک آذربایجان فرصت مناسبی برای جمهوری اسلامی ایران فراهم می شود تا خود را برای بازسازی و حضور در هفت شهری که به طور کامل ویران شده و در زمان جنگ مسکونی نبوده است آماده کند. .
وی افزود: چهار شهر از این هفت شهر نزدیک به ایران و در آن سوی رود ارس هستند؛ بنابراین به راحتی می توان از آستارا بیله سوار و پارس آباد به جمهوری آذربایجان رفت و اقدامات بازسازی را انجام داد. سه شهر دیگر کمی دورتر هستند که در آن ها می توان اقدامات بازسازی را برای ایران انجام داد بنابراین فرصت خوبی برای توسعه همکاری های دوجانبه فراهم شده است با توجه به مسافت و قیمت مناسب و وجود امنیت نقش مهمی در بازسازی شهر داشته باشد.
سفیر سابق ایران در جمهوری آذربایجان گفت: این اقدام ایران می تواند به اشکال مختلف انجام شود که یکی از آنها در چارچوب همکاری های دوجانبه بین دو کشور است که مقرر شده است دولت آذربایجان اعلام کند. طرح بازسازی مناطق آزاد شده و درخواست از کشورهای دوست برای آغاز فعالیت های مربوطه بنابراین طرف ایرانی هم اکنون منتظر اعلام برنامه اصلی از جمله مین زدایی از جنگ است منطقه توسط متخصصان ایرانی راه اندازی شده است و هیئتی از ایران برای شناخت میدانی منطقه به این سرزمین سفر کرده اند.
کشت فراسرزمینی ایران در جمهوری آذربایجان
«اکبر فتحی» رئیس سابق سازمان جهاد کشاورزی آذربایجان شرقی بیان کرده است: رفع مشکل کوچک بودن زمین های کشاورزی و غیراقتصادی بودن واحدهای تولیدی کشاورزی بسته به کشت فراسرزمینی که می تواند هزینه های تولید را کاهش داده و ارائه خدمات فنی و مهندسی را تسهیل کند برخی کشورها پتانسیل تولید محصولات کشاورزی را دارند. محصولات اما دانش و ابزار مورد نیاز برای تولید را ندارند که با شناسایی ظرفیت کشور برای تولید محصولات مورد نیاز می توان این کار را انجام داد.
وی افزود: سالانه به طور متوسط حدود 14 میلیون تن نهاده های دامی به کشور وارد می شود که اگر بتوان این نیاز را از طریق کشورهای همسایه و در قالب کشت فراسرزمینی تامین کرد از نظر اقتصادی مقرون به صرفه تر خواهد بود. از این نظر تفاهم نهایی با آذربایجان و گرجستان صورت گرفته است و سرمایه گذاران می توانند با مراجعه به سازمان جهاد کشاورزی استان آذربایجان شرقی اقدامات لازم را برای سرمایه گذاری انجام دهند. ترتیباتی برای سرمایه گذاران خواهد داد.
با توجه به مطالب فوق مهندسان ایرانی در سالهای اخیر در جمهوری آذربایجان پروژه های فنی و مهندسی را با موفقیت اجرا کرده و برای کشورمان درآمدزایی داشته اند. همچنین قراردادهایی برای پروژه های مختلف سوآپ نفت برق و گاز بین دو کشور ایران و جمهوری آذربایجان منعقد شده که توسط مهندسان ایرانی طراحی و اجرا شده است. اما انتظار می رود از فرصت های این کشور در حوزه کریدورها بیش از پیش استفاده شود.
انتهای پیام