مدت زمان رسیدگی به پرونده طلاق در دیوان عالی کشور

درخواست طلاق از طرف زن و مراحل آن

حق طلاق و جدایی با مرد است اما اگر درخواست طلاق از طرف زن باشد، زن باید دارای دلایل محکمه پسند به قاضی پرونده طلاق باشد تا بتواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد. طلاق دارای مراحل اداری و قضایی نظیر ثبت نام زوجین در سامانه ثنا، مراجعه به مشاوره قبل از طلاق، اختیار کردن بهترین وکیل کیفری در کرج، ثبت و تنظیم دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می‌شود. در این مقاله از مجله حقوقی وکیلچی، مدت زمان طلاق از طرف زن و مراحل آن را مورد بررسی قرار می‌دهیم. بنابراین تا انتهای مقاله با ما همراه باشید و در صورت هر گونه سؤال و مشاوره در این حوزه با مشاوران و وکلای مجرب مؤسسه حقوقی وکیلچی از طریق واتس اپ ارتباط برقرار کنید.

مدت زمان طلاق از طرف زن چقدر است؟

همانطور که در مقدمه بیان کردیم، زن برای جدایی و نیاز به ارائه دلایل منطقی و محکمه پسند به قاضی دادگاه دارد تا ثابت کند که ادامه زندگی مشترک برای او دشوار و با رنج فراوان همراه است. سپس قانون گذار بعد از بررسی دلایل زن برای طلاق، حکم طلاق او را صادر خواهد کرد. دلایلی که زن از طریق آن‌ها می‌تواند بدون رضایت مرد طلاق بگیرد، عبارتند از:

  • عدم پرداخت نفقه زوجه
  • عسر و حرج
  • حق طلاق
  • شروط ضمن عقد

روند طلاق از طرف زن

همانطور که رسیدگی به درخواست زمان بر و طولانی است، مدت زمان طلاق از طرف زن نیز با توجه به پروسه طولانی و پیچیدگی‌های قانونی فراوان، نامشخص است. در اولین مرحله ، زن به همراه مدارکی نظیر دادخواست طلاق و دلایل قانونی و محکمه پسند به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و درخواست خود را در این مرحله از طلاق ثبت می‌کند.

در ادامه قاضی دادگاه خانواده درخواست طلاق زن را با مدارک و دلایل منطقی و قانونی بررسی کرده و در دادگاه بدوی حکم را صادر می‌کند. اگر حکم صادر شده از سمت قاضی، علیه یکی از زوجین باشد، آن شخص به مدت بیست روز فرصت دارد که اعتراض خود را به دادگاه تجدید نظر ارائه دهد.

بعد از بیست روز، رسیدگی به اعتراض آن فرد در دادگاه تجدید نظر آغاز شده و زوجین با ارسال لایحه، دفاعیات خود را به دادگاه تجدید نظر ارسال خواهند کرد. همچنین رسیدگی در این دادگاه به صورت غیر حضوری خواهد بود. در ادامه، دادگاه تجدید نظر بعد از بررسی پرونده و اعتراض آن شخص، حکم را صادر خواهد کرد.

اگر هر یک از زوجین مجدداً به حکمی که از دادگاه تجدید نظر صادر شده، اعتراضی داشته باشند، باید ظرف مدت بیست روز اعتراض خود را به حکم اعلام کنند. (اعتراض به حکم دادگاه تجدید نظر واخواهی نامیده می‌شود.) سپس اعتراض برای رسیدگی به دیوان عالی کشور ارسال می‌گردد.

اگر در طول پرونده طلاق، هر یک از زوجین اعتراضی به حکم قاضی دادگاه داشته باشند، پروسه طلاق در مدت زمان طولانی تری به نتیجه خواهد رسید. اما در صورت نبودن اعتراض، حکم طلاق در مدت زمان کوتاه تری صادر خواهد شد. بنابراین در مجموع نمی‌توان مدت زمان معین و دقیقی برای طلاق از طرف زن اعلام کرد اما با توجه به دلایل و مدارکی که زن برای طلاق به دادگاه خانواده ارائه می‌دهد و اینکه مرد به طلاق اعتراض کند یا رضایت دهد، زمان طلاق متفاوت است

تسریع در مراحل طلاق از طرف زن

  • اگر زن قبل از درخواست طلاق به دادگاه خانواده، از راهنمایی و مشاوره بگیرد، مراحل اداری و قضایی طلاق برای زن راحت تر و سریع تر انجام می‌شود.
  • همچنین اگر زن برای درخواست طلاق یکی از موارد قانونی نظیر شروط ضمن عقد، ، عدم پرداخت نفقه و عسر و حرج را به دادگاه ارائه دهد، حتی اگر همسر وی به طلاق رضایت ندهد، دادگاه حکم طلاق زن را در مدت زمان کوتاهی صادر می‌کند.

با توجه به موارد ذکر شده در مطالب فوق، برای اینکه حکم طلاق زن در مدت زمان کوتاهی صادر شود و زن به خواسته اش برسد، باید از وکلای با تجربه و با مهارت کافی در شناخت قوانین حقوقی کمک و راهنمایی بگیرد. مؤسسه حقوقی وکیلچی برای اینکه حکم طلاق از طرف زن در مدت زمان کوتاهی صادر شود. بهترین وکلا و مشاوران حقوقی را در اختیار کاربران و متقاضیان خود قرار می‌دهد. بنابراین برای کسب اطلاعات بیشتر در حوزه مدت زمان طلاق از طرف زن یا مشاوره در این زمینه، با کارشناسان حقوقی این مجموعه ارتباط برقرار کنید.

فرجام خواهی طلاق

یکی از روش های شکایت از حکم طلاق، فرجام خواهی طلاق می باشد. که در آن فرجام خواه با تقدیم درخواست فرجام خواهی طلاق به دیوان عالی کشور و در نظر داشتن مدت زمان رسیدگی به پرونده طلاق در دیوان عالی کشور، خواهان انطباق یا عدم انطباق رای صادر شده با مقررات و قوانین می باشد. اما فرجام خواه باید بداند که این درخواست وی دلیل بر تغییر یا جایگزینی رای یا حکم جدیدی در خصوص دعوی طلاق نیست.

منظور از وکالت در طلاق یا حق طلاق چیست؟

طبق قانون مدنی، حق طلاق زن، حقی است که قانون آن را در اختیار مرد قرار داده است و هیچ کس نمی تواند این حق را از وی بگیرد به جز خود مرد، حال مرد می تواند طبق توافقی که با زوجه کرده است حق طلاق یا وکالت در طلاق را به زوجه بدهد.

چه زمانی زن می تواند درخواست طلاق نماید؟

برای این مورد قانون مدنی دو زمان را تعیین کرده است. این دو زمان عبارت اند از:

    بر اساس ماده 1129 قانون مدنی، در صورت استنکاف شوهر از دادن نفقه و عدم امکان اجرای حکم محکمه و الزام او به دادن نفقه، زن می تواند برای طلاق به حاکم رجوع نماید و حاکم، شوهر او را اجبار به طلاق کند.

    اما مورد دوم برای درخواست طلاق از طرف زن، براساس ماده 1130 قانون مدنی: در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد، زوجه می تواند برای این عسر و حرج به حاکم شهر مراجعه کرده و تقاضای طلاق نماید، چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود، دادگاه می تواند زوج را مجبور به طلاق نماید و در صورتی که زوج حاضر به طلاق نباشد، زوجه می تواند به اذن حاکم شرع طلاق بگیرد.

مهلت فرجام خواهی طلاق

مدت زمان رسیدگی به پرونده طلاق در دیوان عالی کشور طبق قانون آیین دادرسی مدنی، متفاوت می باشد. به این صورت که اگر فرجام خواهی بعد از اتمام دادگاه بدوی باشد، زمان فرجام خواهی برای فرجام خواه به بعد از انقضای مهلت دادگاه تجدید نظر خواهی موکل می شود و اگر فرجام خواهی بعد از تشکیل دادگاه تجدید نظر باشد، زمان فرجام خواهی برای فرجام خواه از تاریخ ابلاغ رای تجدید نظر می باشد.

هدف از فرجام خواهی

رسیدگی به دعوی فرجام خواهی طلاق در دیوان عالی کشور می باشد و مدت زمان رسیدگی به پرونده طلاق در دیوان عالی کشور دارای بازه مشخص است. هدف از وجود چنین دادخواستی برای فرجام خواه این هست که قانون همواره به دنبال اجرای عدالت و هماهنگی قضات و دادگاه ها و دادگستری ها برای صدور یک رای و یک نظریه بوده، برای همین دیوان با رسیدگی و نظارت بر آراء صادره از دادگاه ها به دنبال اجرایی کردن این هدف می باشد.

سوالات متداول

نمی‌توان مدت زمان معین و دقیقی برای طلاق از طرف زن اعلام کرد اما با توجه به دلایل و مدارکی که زن برای طلاق به دادگاه خانواده ارائه می‌دهد و اینکه مرد به طلاق اعتراض کند یا رضایت دهد، زمان طلاق متفاوت خواهد بود.

درخواست طلاق از طرف زن از چه روشهایی امکان پذیر است؟

زن بر طبق قانون حمایت از خانواده از طریق روش‌هایی نظیر حق طلاق، عدم پرداخت نفقه، عسر و حرج و شروط ضمن عقد می‎تواند درخواست طلاق خود را به دادگاه خانواده ارائه دهد.

منبع مقاله:

vakilchi.com

@robertambrogi

دکمه بازگشت به بالا