برترین های کسب و کار مجیکمطالب میجیک

تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک

نبشی چیست؟

همان طور که پیشتر اشاره کردیم، نبشی‌ها از لحاظ شکل ظاهری به دو نوع نبشی بال‌مساوی و بال‌نامساوی تقسیم می‌شوند. نبشی‌های بال‌مساوی، اغلب در مصارفی استفاده می‌شوند که امکان استفاده از نبشی‌های بال‌نامساوی وجود نداشته باشد.جهت اطلاع از قیمت تیرآهن نرمال و آهن آلات و تیرآهن 16 با کارشناسان آهن هایپر تماس بگیرید.

نبشی‌ها از لحاظ روش تولید به دو دسته‌ی فابریک و پرسی دسته‌بندی می‌شوند که در ادامه می‌خواهیم راجع به هرکدام از این روش‌ها توضیح دهیم. سوال خیلی از افراد این است که چگونه نبشی‌ها را شناسایی کنیم؟

دو پارامتر مهم در شناسایی انواع نبشی‌ها و روش های تولید ورق های فولادی نقش دارد؛ یکی اندازه‌ی بال‌ها و دیگری ضخامت این محصول است. به عنوان مثال، یک نبشی با ابعاد 50*50*3، به این معناست که اندازه‌ی‌ بال‌ها 50 در 50 است و ضخامت هر بال 3 میلیمتر است. بهتر است بدانید که سایز نبشی‌ها از 2 تا 15 سانتی‌متر متغیر است.

تیرآهن نرمال چیست | قیمت تیر اهن ۱۴

کاربردهای نبشی

به طور کلی، از نبشی‌ها برای ایجاد اتصالات استفاده می‌شود که شامل اتصال پل به ستون‌ها و اتصالات ستون‌ها به صفحات در فونداسیون اسکلت‌های فلزی است. البته از نبشی‌ها در ساخت چهارچوب درهای بزرگ آهنی، ساخت سازه‌های فلزی، ستون و خرپا و همچنین صنایع دکل‌سازی نیز استفاده می‌شود.

نبشی پرسی چیست؟

نبشی پرسی، یکی از انواع نبشی‌های مورد استفاده در ساختمان‌سازی و صنایع مختلف است. اساس ساخت نبشی پرسی، پروفیل نورد سرد است. برای ساخت نبشی پرسی، ابتدا باید ورق‌های فولادی را بُرش دهند و پس از بُرش، این ورق‌ها را برای شکل‌دهی در دستگاه رول‌فرمینگ قرار می‌دهند.

بر اثر این عبور از دستگاه رول‌فرمینگ، ورق خم می‌شود و پس از آن، شکل و فرم نبشی را به خود می‌گیرد. دستگاه رول‌فرمینگ از تعدادی گیربکس تشکیل شده و توانایی فرم‌دهی به ورق‌های فولادی را با هر نوع ضخامت و طولی دارد. نبشی فابریک بر اساس استاندارد GOST8510 تولید و روانه‌ی بازار می‌شود. این محصول، از گوشه‌ی گرد آن قابل تشخیص است.

نبشی فابریک چیست؟

نحوه‌ی تولید نبشی فابریک به صورت نورد گرم است. به طور کلی می‌توان گفت که هر کدام از این نبشی‌ها بر اساس عملکرد تولید با هم تفاوت‌های اساسی دارند. برای ساخت این نوع نبشی‌، ابتدا شمش فولادی یا بلوم را با اندازه‌های مشخص به کوره‌های حرارت، انتقال می‌دهند. انتقال شمش از غلتک‌های این کوره باعث کاهش ضخامت و افزایش طول آن شده که نهایتاً به صورت پروفیل نبشی در‌می‌آید.

این نوع نبشی، بر اساس استاندارد آلمانی DIN1022 ساخته می‌شود. به طور کلی، کیفیت نبشی فابریک از نوع پرسی آن بالاتر است؛ برای این که هنگام خرید، بتوانید نوع نبشی سفارشی را تشخیص دهید، باید در مورد هر کدام از این محصولات، اطلاعاتی داشته باشید تا بتوانید بهترین، مناسب‌ترین و با کیفیت‌ترین محصول را انتخاب کنید.

تفاوت نبشی پرسی و نبشی فابریک

از عمده‌ترین تفاوت‌ها بین نبشی پرسی و نبشی فابریک، می‌توان به نحوه‌ی تولید این دو محصول اشاره کرد. همان طور که پیش از این گفته شد، نبشی فابریک بر اساس نورد گرم تولید می‌شود؛ در حالی که نبشی پرسی بر اساس فرآیند نورد سرد تولید می‌شود. نبشی‌های فابریک از همان مراحل شروع تولید، به شکل نبشی از مراحل تولید عبور می‌کنند. البته این دو محصول از لحاظ شکل ظاهری به راحتی قابل تشخیص هستند؛  برخی از آن‌ها بال مساوی و برخی بال‌های نامساوی دارند.

نبشی فابریک، مستقیماً در خط تولید شکل می‌گیرد و پروسه‌ی شکل‌دهی و پرس در این نوع نبشی انجام می‌شود؛ در صورتی که نبشی پرسی، همان طور که از نام آن مشخص است، پروسه‌ی پرس‌کردن، فشار و شکل‌دهی را می‌گذراند و از ورق فولادی به طول 6 متر آماده می‌شود و بعد از خم‌شدن، به شکل نبشی تغییر می‌کند.

قیمت نبشی‌ها

قیمت نبشی، مانند سایر مقاطع فولادی به عوامل مختلفی بستگی دارد. به عنوان مثال، قیمت این محصول، متأثر از قیمت ورق و میزان عرضه و تقاضا است. مهم است بدانید که نوسانات بازار روی قیمت نهایی این محصول، تأثیرگذار است؛ به این معنا که اگر میزان تقاضا از میزان عرضه بیشتر شود، جوّ بازار ناآرام شده و قیمت نبشی تغییر خواهد کرد. برای محاسبه‌ی وزن نبشی، باید سه پارامتر طول، ضخامت و اندازهی بال نبشی به دست آید؛ زیرا این سه عامل روی قیمت نبشی، تأثیر زیادی می‌گذارند

نبشی فابریک یعنی چه؟

واژه فابریک از کلمه Fabrication که در زبان انگلیسی به معنای عمل و فرآیند ساخت چیزی است گرفته شده. اما اصطلاح فابریک در زبان فارسی بیشتر به چیزی بر می گردد که به صورت مستقیم از کارخانه ساخت به دست مشتری می رسد. منظور این است که پس از بیرون آمدن از کارخانه عملیات دیگری بر روی آن انجام نشده است.

نبشی فابریک نیز به همین مفهوم می باشد. یعنی نبشی که به همین شکل قابل استفاده در صنعت و ساختمان سازی از کارخانه بیرون آمده. منظور از کارخانه در اینجا کارخانه نورد گرم می باشد. از این رو نبشی فابریک معادل عبارت Hot rolled steel angle که به معنی نبشی آهنی نورد گرم می باشد تعریف شده است. در این مقاله ما سعی بر آن داریم که را برای شما توضیح دهیم.

نبشی پرسی چیست؟

به طور کلی در مقابل واژه فابریک کلمات متفاوتی ذکر می شود. یکی از این واژه ها غیر اصلی می باشد. گاهی در مقابل کلمه فابریک از اصطلاح جعلی استفاده می کنند. اما در صنعت فلزات و خصوصا صنعت فولاد متضاد کلمه فابریک بیشتر کلمه پرسی می باشد. منظور از پرسی محصولی است که با فرآیند شکل دهی سرد از خط تولید تشکیل شده از قالب به دست می آید. پرس در مجموع به معنای فشار بوده که از کلمه Pressure انگلیسی برداشت شده است. چون در خط تولید قالب که ورق به صورت فورمینگ سرد شکل دهی می شود به محصولات آن پرسی اطلاق میگردد. نبشی پرسی نیز نبشی ساخته شده در کارخانه فرم دهی سرد می باشد.

اکنون که از لحاظ واژه شناسی به مفهوم نبشی فابریک و نبشی پرسی پی بردیم بد نیست که به تفاوت های این دو محصول نیز به طور جزئی بپردازیم. برای این منظور از استانداردهای مورد استفاده در ساخت این محصولات بهره میگیریم و جزئیات مندرج در این دو استاندارد را به اختصار بیان می کنیم:

در نبشی پرسی که بر اساس استاندارد آلمانی DIN 1022 ساخته می شود موارد مربوط به ابعاد و رواداری های محصول به شرح زیر آمده است:

این استاندارد نبشی تولید شده از طریق فورمینگ ورق سیاه را پوشش می دهد. دامنه ای ابعادی 20 تا 50 میلیمتر برای بالهای این نوع نبشی در نظر گرفته شده است. استفاده از این استاندارد فقط برای نبشی با بالهای مساوی مفهوم دارد. اصولا نبشی پرسی دارای بالهای مساوی می باشد به دلیل اینکه خطوط تولید این نوع نبشی به صورتی است که ورق نوار بری شده از وسط خم می گردد.

نکته: نبشی پرسی برای مواردی که ابعاد دقیقی نیاز باشد مورد استفاده قرار می گیرد.

شماتیک نبشی پرسی به صورت زیر می باشد و اندازه های موجود در جدول بر اساس این شماتیک مشخص می گردند:

در این جدول نبشی های پرسی به شرح زیر لیست شده اند:

  1. نبشی 2 (نبشی 20×20  با ضخامت های 3 و 4 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری به ترتیب 5.22 و 7.86 کیلوگرم
  2. نبشی 2.5 (نبشی 25×25 با ضخامت های  3 و 4 میلیمتر (با وزن شاخه 6 متری به ترتیب 6.66 و 8.64 کیلوگرم
  3. نبشی 3 (نبشی 30×30  با ضخامت های 3 و 4 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری به ترتیب 8.04  و 10.56 کیلو گرم
  4. نبشی 3.5 (نبشی 35×35  با ضخامت 4 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری 12.42 کیلوگرم
  5. نبیش 4 (نبشی 40×40  با ضخامت 4 و 5 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری به ترتیب 14.34 و 17.64 کیلوگرم
  6. نبیش 4.5 (نبشی 45×45  با ضخامت 5 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری 20.04 کیلوگرم
  7. نبشی 5 (نبشی 50X50 با ضخامت 5 میلیمتر) با وزن شاخه 6 متری 20.22 کیلوگرم

توضیجات تکمیلی درباره نبشی فابریک

در ایران برای تولید بسیاری از مقاطع فولادی استانداردهای GOST به کار می رود. یکی از این استانداردها شماره 8510-86  می باشد که در این بخش از مقاله بخش های از این استاندارد را شرح می دهیم. البته بد نیست در اینجا به یکی دیگر از استاندارد های مورد استناد برای تولید نبشی فابریک نام ببریم.

استاندارد BS EN 10056-1 با عنوان نبشی های بال مساوی و بال نامساوی ساختمانی. این استاندارد که استاندارد اروپایی به حساب می آید، بر اساس آنچه در دامنه این استاندارد ذکر شده است، برای نبشی های تولید شده از طریق نورد گرم یا همان نبشی فابریک مورد استناد قرار میگیرد. نبشی تولید شده مطابق با این استاندارد به نبشی اروپایی مشهور است. کلیاتی از این استاندارد در مقاله انواع نبشی ذکر گردید. در اینجا به الزامات ذکر شده در استاندارد GOST 8510-86 اشاره می نماییم:

  •  این استاندارد برای نبشی های فابریک بال نامساوی کاربرد دارد. استاندارد CMEA 255-76 مطابقت دارد.
  • برای استفاده از اعداد درج شده در جدول شماره 1 می بایست تصویر شماره یک را که نشان دهنده مقطع نبشی، ضخامت و همچنین زاویه انحنای آن است مد نظر قرار داد.

برای استفاده از جدول شماره 1 استاندارد GOST5810-86 نکات زیر را می بایست در نظر گرفت:

  • ابعادی که برای مساحت سطح مقطع ذکر می گردد به صورت اسمی ثبت می گردند. برای محاسبه وزن هر نبشی از چگالی 7.85 گرم بر سانتیمتر مکعب استفاده می کنیم که چگالی فولاد می باشد.
  • برای کنترل شعاع انحنا در نبشی ها کافیست معیار این شعاع انحنا تعیین گردد و مابقی محصولات با مقایسه نبشی تولید شده با شعاع انحنای معیار، پذیرفته یا رد شود. کلیه اعداد ذکر شده در جدول 1 بر اساس نبشی ساخته شده به عنوان الگو بوده و به نوعی شعاع انحنای اسمی محسوب میگردد.
  • نبشی هایی که با ستاره مشخص گردیده اند می بایست با توجه به سفارش مشتری تولید گردند.

در شکل گرافیکی درج شده در استاندارد مذکور مقادیری وجود دارد که می بایست تعریف گردد. برای هر کدام از این مقادیر تعاریف ذیل صدق می نماید:

  • B ، عرض بال بزرگتر را نشان می دهد.
  • b، عرض بال کوتاه تر را نشان می دهد.
  • t، ضخامت بال نبشی را نشان می دهد.
  • R، شعاع انحنای داخلی را نشان می دهد.
  • r، نشانگر شعاع انحنای نبشی است.
  • J، گشتاور داخلی نبشی با این حرف مشخص می گردد.
  • i، زاویه داخلی نبشی را مشخص می کند.

دسته بندی نبشی فابریک تولید شده بر اساس ظاهر :

  1.       نبشی با دقت نقطه نقطه Point Accuracy
  2.         نبشی با دقت معمولی Ordinary Accuracy

ماکزیمم انحراف در ابعاد نبشی نبایست از مقادیری که در جدول 2 این استاندارد آمده است بیشتر گردد.

در جدول شماره 3 این استاندارد در خصوص نورد مورد استفاده برای تولید نبشی ها مقادیری داده شده است. ماکزیمم انحراف ابعادی ساخته شده توسط غلتک های نورد نباید با استند های سخت تجهیز شده باشد. میزان سختی مجاز این غلتک ها در این جدول قابل مشاهده می باشد.

قیمت این دسته از محصولات مستقیما به قیمت ورق آهن و به میزان عرضه تولیدکنندگان و تقاضا خریدارن بستگی دارد.

دکمه بازگشت به بالا