برترین های کسب و کار مجیکمطالب میجیک

علت غلیظ شدن بزاق دهان در طب سنتی

علت غلیظ شدن بزاق دهان چیست؟ و چطور می توانیم آن را درمان کنیم؟

بزاق دهان یک واکنش بسیار مهمی می باشد که به هضم هر چه بیشتر غذا کمک می کند، در واقع ترشح بزاق دهان برای سیستم گوارشی مسئله بسیار مهمی است در برخی از مواقع دلایل گوناگونی در میزان کاهش و افزایش میزان غلظت آن اثر می گذارد که آگاه شدن درباره علت غلیظ شدن بزاق دهان می تواند برای شما مفید باشید پس در ادامه همراه ما باشید.  در انتها نیز نمونه رژیم لاغری برای کاهش وزن و درمان غلیظ شدن بزاق دهان آورده ایم.

برای رژیم لاغری چی بخوریم نی نی سایت | برنامه رژیم لاغری یک ماهه رایگان

علت غلیظ شدن بزاق دهان چیست؟

بزاق دهان یک ماده کاملا بی رنگ و شفاف است که از شش غده اصلی در دهان ترشح می شود، وجود براق در دهان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار می باشد که مهم تر از همه مرطوب نگه داشتن دهان در هنگام حرف زدن می باشد علاوه بر این وجود براق در دهان به سلامت هر چه بیشتر دهان، دندان و لثه ها کمک می کند، که در برخی از شرایط مختلف می تواند عوامل متعددی باعث غلیظ شدن براق شود که می تواند با خود مشکلاتی را پدید آورد. این علت ها شامل: بزاق دهان

ابتلا به بیماری رفلاکس معده

رفلاکس معده بیماری می باشد که باعث می شود تا اسید معده با ورود به مری به دهان باز گردد که در این زمان دهان برای اینکه با این اسید مقابله کند شروع به افزایش ترشح بزاق دهان می پردازد که در نهایت باعث می شود تا بزاق دهان کاملا غلیظ شود.

پرتودرمانی

پرتو درمانی روشی می باشد که برای بیماری هایی همچون سرطان استفاده می شود، به خصوص افرادی که قسمت های صورت و سر آنها مورد این روش درمانی قرار گرفته باشد باعث می شود غلظت بزاق در دهانشان افزایش پیدا کند، در واقع پرتوها و اشعه هایی که از این روش درمانی به وجود می آید قادر است غدد بزاقی را تحت تاثیر قرار دهد و آنها را تحریک کند که در هایت ممکن است بزاق دهان فرد چسبنده و غلیظ شود. معمولا با قطع کردن این روش دمانی میزان ترشح بزاق بعد از ۵ سال به حالت اولیه خود باز می گردد و غلظتش را از دست می دهد.

بیماری دیابت

از شایع ترین علت غلیظ شدن بزاق دهان ابتلا به بیماری دیابت می باشد، در واقع زمانی که میزان قند خون فرد در بدن بالا می روند بزاق دهان وی بسیار غلیظ و خشک می شود.

بیماری دهان خشک

در واقع یک بیماری می باشد که البته می تواند نشانه ای از از وجود یک بیماری باشد دهان نمی تواند به میزان کافی بزاق تولید کند در نتیجه دهان بسیار خشک می شود و یا بزاق غلظت بدی به خود می گیرد، معمولا زمانی این اتفاق می افتد که رطوبت بدن بسیار کم باشد.

 کاندیدیازیس

از جمله یکی از مشکلاتی که دهان به آن دچار می شود برفک دهان است که از نوعی قارچ به وجود می آید، این عفونت قارچی می تواند مخاط دهان، و همچنین مری را تحت تاثیر خود قرار دهد که معمولا این عارضه باعث می شود تا بزاق دهان غلیظ شود.

ازدیاد ترشح مخاط

زمان هایی وجود دارد که ترشح های بیش از حد بینی و همچنین گلو می تواند باعث احتقان و گرفتگی هایی شوند به خصوص در زمان های سرما خوردگی که دچار آبریزش های شدید بینی می شویم باعث می شود راه تنفسی از بینی کاملا بسته شود که این موضوع باعث می شود شما تنها بتوانید از راه دهان تنفس کنید که این باعث می شود تا آب دهانتان بسیار غلیظ و همچنین خشک شود.

ابتلا به سرما خوردگی

سرما خوردگی هم یکی از بیماری های عفونی می باشد که می تواند علت غلیظ شدن بزاق دهان باشد که می تواند بیش از اندازه معمول به ترشح بزاق دهان بپردازد.

ابتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک

از جمله دیگر عواملی که باعث غلظت بیشتر بزاق دهان می شود ابتلا به بیماری سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد که می تواند چنین علائمی را در برداشته باشد.

مصرف دخانیات

از مهمترین علل غلیظ شدن بزاق دهان استعمال دخانیات می باشد، زمانی که به استفاده از این نوع دخانیات می کنید غدد بزاقی تحریک می شود به همین دلیل است که افرادی که به استفاده از سیگار می پردازند حس می کنند که گلویشان حالت چسبنده به خود می گیرد.

ابتلا به آلرژی های فصلی

معمولا آلرژی های فصلی می توانند به دلیل محرک های موجود در هوا باعث شود تا بزاق دهان غلظت پیدا کند، این آلرژی می تواند در هر ماه از ایام سال به وجود بیاید.

ابتلا به بیماری گاستروانتریت

بیماری گاستروانتریت یک مشکل است که به بیماری روده و معده مربوط می باشد که کاملا می تواند بر روی میزان تولید براق دهان اثر بگذارد و باعث غلیظ شدن آن بشود.

پایین آمدن میزان مایعات بدن

یکی دیگر از علت های غلیظ شدن آب دهان کاهش میزان سطح مایعات در بدن می باشد که این موضوع باعث می شود تا دهان بسیار خشک و همچنین غلیظ شود.

بیماری فیبروزکیستیک

این نوع از بیماری در اصل یک مشکل ژنتیکی می باشد که به صورت اختلال در غده ترشی خارجی اتفاق می افتند. افرادی که به این مشکل ژنتیکی مبتلا هستند براق دهانشان بسیار غلیظ می شود.

مصرف برخی دارو ها

دارو هایی وجود دارند که با مصرف برخی از آنها احساس می کنید تغییراتی در میزان ترشح بزاق دهانمان به وجود آمده است این دارو ها شامل دارو هایی مانند آنتی هیستامین ها، دارو های ضد افسردگی، دارو های ضد انعقاد، دارو های فشار خون، و همچنین تمامی مسکن ها و دارو هایی که ترکیبات شیمیایی دارند باعث می شود تا بزاق دهان غلیظ شود.

دوران بارداری

در دوران بارداری به دلیل آنکه هورمون ها دچار تغییرات شده اند می تواند از علت های غلیظ شدن بزاق دهان باشد که ممکن است در برخی از زنان باردار با شدت و غلظت بیشتری همراه باشد.

ابتلا به بیماری نورون حرکتی

افرادی که به این نوع بیماری دچار هستند مشکلات زیادی در زمینه ازدیاد در ترشح بزاق و همچنین شدت یافتن غلظت بزاق دارند ، زمانی که این افراد دچار کمبود آب شدید در بدن خود شود باعث می شود تا از طریق دهان شروع به تنفس کنند که این مسئله باعث می شود مشکل فرد به صورت شدید تری بروز پیدا کند.

وجود سنگ در مجاری بزاقی

در برخی مواقع بر سر راه غدد بزاقی توده های از جنس بلور تشکیل می شود باعث می شود تا میزان ترشح بزاق کم تر و غلظت آن بیشتر شود.

اختلال در غدد بزاقی

مشکلات و بیماری های مختلفی همانند سندرم های استخوانی و سرطان قابلیت آن را دارند که بر کاهش و افزایش میزان ترشح بزاق دهان تاثیر بگذارند و حتی می توانند از ترشح آن ها جلوگیری کنند که در نتیجه منجر به بالا رفتن غلظت براق دهان می شود.

مهم ترین روش های درمانی غلظت براق دهان:

  • اگر داروی مصرفی تان دلیل غلیظ شدن بزاق دهانتان می باشد بهتر است از مصرف آنها خودداری نمایید.
  • حتما به صورت روزانه به با استفاده از مسواک و نخ دندان دهانتان را بشویید تا عاری از از هر گونه باکتری باشد.
  • از مصرف هر گونه نوشیدنی الکلی، ادویه های تند، قهوه، شستشو دهنده های دهان و مصرف هر گونه دخانیات جدا خودداری نمایید.
  • در هنگام غذا خوردن سعی کنید بسیار آرام غذایتان را بجوید و قورت دهید.
  • در طول روز به مصرف مایعات بیشتری بپردازید چراکه در تنظیم میزان ترشح بزاق تاثیرات زیادی دارد.
  • اگر شما از دندان مصنوعی استفاده می کنید حتما قبل از خواب آن را از دهانتان بیرون بیاورید.
  • برای درمان کاهش غلظت بزاق دهان شما می توانید به مکیدن آبنبات، یخ و جویدن آدامس بپردازید تمامی این موارد می تواند بسیار کمک کننده باشد.
  • به هیچ عنوان به خوردن غذا های سفت و خشک نپردازید زیرا این گونه مواد غذایی بیشتر دهان را خشک می کند.
  • سعی کنید از غذا هایی استفاده نمایید که بافت نرمی دارند و همچنین از مصرف غذاهایی که بسیار چسبنده هستند خودداری نمایید.
  • در برخی از مواقع غلیظ شدن بزاق دهان می تواند باعث ایجاد بوی بد دهان شود که در این مورد می توانید از روش های طبیعی برای رفع بوی بد دهان خود استفاده کنید.

 

منبع:

seven-health.com

youtube.com

دکتر رضا غیاثوند

تدریس بیش از 300 واحد تغذیه در 10 سال گذشته برای دانشجویان رشته های تغذیه، پزشکی، دندانپزشکی، داروسازی، بهداشت عمومی و پرستاری در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و استاد راهنما 35 دانشجوی کارشناسی ارشد و 10 دانشجو دکتری تغذیه.
دکمه بازگشت به بالا