چگونه سرور مجازی داشته باشیم؟
آموزش ساخت سرور مجازی رایگان
اگر شما قصد دارید یک وبسایت یا خدمات مبتنی بر وب و اینترنت راه اندازی کنید به احتمال زیاد به انتخاب نوع هاست و میزبان وب خود فکر کردید. اما وقتی به سایت های فروش خدمات هاستینگ سر میزنید با گزینه های مختلفی مثل سرور مجازی (VPS) ، هاست ابری، هاست لینوکس و غیره روبرو می شوید و بین این همه گزینه گیر می افتید و نمی دونید چه کاری باید انجام بدهید و نمی تونید انتخاب درست رو انجام بدید. به احتمال زیاد کلمه سرور مجازی یا VPS زیاد به گوشتون خورده باشه ولی هنوز درک درستی از این مفهوم ندارید، اما نگران نباشید ما امروز قراره به این موضوع بپردازیم که VPS یا سرور مجازی چیست و چه کاربردی دارد و همچنین چگونه می توانیم یک سرور مجازی رایگان تهیه کنیم. پس با ما تا انتهای این مقاله همراه باشید.
سرور مجازی یا VPS چیست؟
قبل از اینکه سرور مجازی رو توضیح بدهیم، بهتر است در ابتدا با مفهوم سرور (Server) آشنا بشوید، خب سرور یک سیستم کامپیوتری با سخت افزار قدرتمند است که اطلاعات مربوط به وب سایت ما رو در خودش نگهداری می کند، این سیستم سرور به صورت 24 ساعته و دائمی همیشه فعال است و هر وقت که یک فردی در مروگر خودش آدرس سایت شما رو وارد می کند به او نمایش داده می شود. اما بریم سراغ سرور مجازی که چیست. سرور مجازی یا VPS مخفف عبارت Virtual Private Server به معنی سرور مجازی خصوصی است.
VPS ها با استفاده از تکنولوژی مجازی سازی (virtualization) یک سرور کاملاً اختصاصی برای خودشون راه اندازی می کنند. شاید این سئوال براتون پیش بیاد که منظور از مجازی سازی یعنی چی ؟ شرکت های ارائه دهنده خدمات هاست و سرور جهت کاهش هزینه و استفاده بیشتر معمولاً یک سیستم با سخت افزار قوی دارند که با استفاده از فناوری مجازی سازی همان سیستم قدرتمند رو به چند سرور مجازی تقسیم می کنند.
یعنی فرض کنید ما یک سیستم با CPU و RAM قوی داریم، مثلا یک CPU چهار هسته ای و یک حافظه رم 16 گیگابایتی داریم من میخواهم این سیستم رو به سه سیستم تقسیم کنم برای این کار با استفاده از نرم افزار های مجازی سازی که دارم این کار رو انجام می دهم.
خب من گفتم یک CPU چهار هسته ای و یک رم 16 گیگابایتی دارم، پس برای سیستم اول یک هسته از مقدار CPU رو قرار میدهم و بعد مقدار 4 گیگ رم رو به سیستم یک اختصاص می دهم، در ادامه برای سیستم دوم نیز یک هسته CPU و 4 گیگ فضای RAM به سیستم دوم اختصاص می دهم و در آخر 2 هسته CPU از 4 هسته و از 16 گیگ فضای رم 8 گیگابایت برام باقی مانده که به سیستم سوم اختصاص می دهم. الان من 3 تا سیستم کاملاً اختصاصی با سخت افزار های متفاوت دارم و با این کار دیگه نیازی نیست من هزینه زیادی برای تهیه ی سخت افزار و سرور فیزیکی بکنم. این یک مثال خیلی ساده از فناوری مجازی سازی بود و این کار باعث می شود کلی در مصرف هزینه صرفه جویی شود.
در کل پاسخ به این سئوال که سرور مجازی یا VPS چیست می تونیم اینجوری بیانش کنیم سرور مجازی، یک سرور اختصاصی است که بر روی یک کامپیوتر نصب شده است و به چندین وب سایت یا کسب و کار اینترنتی خدمات ارائه میدهد.
انواع سرور مجازی
سرور های مجازی با توجه به نیاز کاربران دسته بندی شده اند. اما معمولاً بر اساس نوع سیستم عامل، سیستم مجازی ساز و موقعیت جغرافیایی تقسیم می شود.
انواع سرور مجازی بر اساس سیستم عامل :
سرور مجازی بر پایه سیستم عامل لینوکس یعنی سرور های مجازی که سیستم عامل که روی آن ها نصب شده است از نوع لینوکس است و اگر سایتی دارید که با زبان برنامه نویسی PHP نوشته اید یا از CMS وردپرس می خواهید استفاده کنید، پس باید از سرور های مجازی لینوکس استفاده کنید و با توجه به این که سیستم عامل لینوکس یک سیستم عامل متن باز است شما می توانید برنامه های زیاد روش نصب کنید. توزیع های که معمولاً روی VPS های لینوکس نصب می شود شامل سیستم عامل Ubuntu، Centos و Debian است، اما اگر دوست دارید می توانید توزیع های دیگر لینوکس مثل Mint یا Kali Linux و غیره رو هم میشه روی سرور های مجازی نصب کرد. وب سرویس هایی که VPS های لینوکسی استفاده می کنند شامل آپاچی (Apache) ، انجین ایکس (Nginx) و لایت اسپید (Litespeed) است.
سرور مجازی بر پایه سیستم عامل ویندوز یعنی سرور های مجازی که سیستم عامل که روی آن ها نصب شده است از نوع ویندوز است. دیگه الان هر کسی که با کامپیوتر کار کرده باشد با سیستم عامل معروف ویندوز آشنایی دارد و نیازی به معرفی ندارد، کار با VPS های ویندوز خیلی راحتر از لینوکس است بر خلاف سیستم عامل لینوکس که اکثر کار هایش با خط فرمان لینوکس (Terminal) انجام می شود در ویندوز به دلیل رابط گرافیکی کار با آن آسان است.
اگر شما وب سایتی با چارچوب ASP.NET نوشته باشید باید از سرور مجازی ویندوز باید استفاده کنید. وب سرویسی که VPS های ویندوزی استفاده می کنند IIS (Internet Information Service) نام دارد. شما در ویندوز با استفاده از نرم افزار Remote Desktop Connection خیلی راحت تنها با داشتن آدرس IP سرور مجازی و یوزرنیم و پسورد می توانید وارد سرور مجازی خودتون بشوید.
سرور مجازی بر پایه میکروتیک (Mikrotik) میکروتیک یک شرکت فعال در حوزه تجهیزات شبکه است، مرکز اصلی این شرکت در کشور لتونی قرار دارد. سیستم عامل سرور های مجازی میکروتیک بر پایه لینوکس است. بیشترین دلیل معروفیت این شرکت بخاطر سیستم عامل RouterOS است. این سرور مجازی برای کاربران خیلی حرفه ای پیشنهاد می شود. از سرور مجازی میکروتیک، برای مواردی مانند Firewall، پروکسی سرور، vpn و … استفاده میشود.
انواع سرور مجازی بر اساس سیستم مجازی ساز :
سیستم های مجازی سازی زیاد وجود دارد که ما در این پست فقط چندتا از معروف ترین هاش رو معرفی می کنیم.
سیستم مجازی ساز Xen، این سیستم مجازی ساز در ابتدا در دانشگاه کمبریج انگلیس، دانشکده کامپیوتر استارت خورد. با استفاده از این نرم افزار مجازی ساز به کاربران این امکان رو می داد چندین ماشین مجازی با سخت افزار کامپیوتر اصلی را فراهم می کند. این سیستم مجازی ساز یک نوعی نرم افزار بر پایه سیستم عامل لینوکس است. سیستم Xen به دلیل حجم پایینش معمولاً مقدار CPU و RAM کمتری استفاده می کند. سیستم مجازی ساز Xen برترین و سریع ترین سیستم مجازی ساز تا به امروز بوده است. مهم ترین ویژیگی سیستم Xen شامل پشتیبانی از لینوکس و ویندوز، دسترسی Root (درست کامل)، پیکربندی راحت و …
سیستم مجازی ساز VMware، وی ام ویر یک شرکت بزرگ در زمینه ی فناوری مجازی سازی است که دفتر اصلی این شرکت در شهر پالو آلتو در ایالت کالیفرنیا کشور ایالات متحده آمریکا قرار دارد. این سیستم مجازی ساز به دلیل نسخه تجاری بودنش و رایگان نبودش بیشتر برای سرور های بزرگ و تجاری مورد استفاده قرار می گیرد. مهم ترین ویژیگی سیستم مجازی ساز VMware پشتیبانی از تمامی سیستم عامل هاست، برای موارد تجاری بهترین گزینه است.
سیستم مجازی ساز Esxi، این سیستم مجازی ساز به طور مستقیم روی سخت افزار نصب می شود و بدون نیاز به سیستم عامل کار می کند. این سیستم عامل مجازی ساز از فناوری bare metal استفاده می کند یعنی به طور مستقیم بر روی سخت افزار نصب می شود و مثلاً برای اجرا خودش نیازی به نرم افزار vmware workstation ندارد. مهم ترین ویژیگی سیستم مجازی ساز Esxi شامل مدیریت بسیار بالای سخت افزار، پایداری بالا، دارای سیستم مدیریت خطا است.
سیستم مجازی ساز KVM، کی وی ام مخفف کلمه Kernel based Virtual Machine است، این سیستم مجازی ساز از سیستم عامل لینوکس استفاده می کند و کاملاً رایگان است. با استفاده از KVM ما می توانیم یک سرور فیزیکی را به چند سرور مجازی تقسیم کنیم. مهم ترین ویژیگی سیستم مجازی ساز KVM شامل پشتیبانی از ویندوز و لینوکس، محیط کاربر پسند، پشتیبانی از سخت افزار مختلف است.
انواع سرور بر اساس منطقه جغرافیایی
سرور مجازی ایران :
این نوع سرور های مجازی یعنی در کشور ایران قرار دارند، سرور های مجازی ایران با توجه به این که از سرور های داخلی استفاده می کنند نسبت به سرور های مجازی خارج از کشور ارزون تر هستند. همچنین دسترسی به این نوع سرور ها راحتر است. پس اگر مخاطبین شما ایرانی هستند پیشنهاد می کنیم از این نوع VPS ها استفاده کنید.
سرور مجازی خارج کشور :
منظور از سرور های مجازی خارج از کشور منظورمان خارج از کشور ایران است، اگر مخاطبین شما خارج از کشور هستند یا محصولی دارید که در ایران تحریم است این نوع سرور های مجازی پیشنهاد می شود. در این نوع VPS ها چون خارج از کشور هستند هیچ گونه تحریم وجود ندارد و می توانید نرم افزار و امکانات جدید رو نصب و راه اندازی کنید.
مزایا و معایب سرور مجازی
مزایا :
- در مقایسه با هاست اشتراکی سرعت و امنیت بیشتر دارند.
- دارای IP استاتیک (اختصاصی) و بدون تغییر است
- امکان نصب انواع نرم افزار های مختلف
- ارتقاء آسان سیستم سخت افزاری
- دسترسی کامل (Administrator و root)
- و کلی امکانات دیگر
معایب :
- قیمت سرور مجازی نسبت به هاست اشتراکی گرون تر است
- برای استفاده از سرور مجازی کمی نیاز به دانش فنی دارد
ساخت سرور مجازی با قابلیت نصب نرم افزار
vps یا سرورمجازی چیست؟
اگر مقالات سایت ما در مورد رایانش ابری را دنبال کرده باشید مطمعنا در جریان هستید که ما در مطلبی انواع هاست را معرفی کردیم، در همان بخش نیز کمی در مورد میزبانی vps صحبت کردیم. ولی vps چیست؟ VPS یا سرور خصوصی مجازی (که گاهی به آن “ابر خصوصی” نیز گفته می شود) بدین معنی است که وب سایت هایی که در این نوع سرورها میزبانی می شوند مجموعه ای از منابع و یک سیستم عامل منحصر به فرد را برای کاربر دریافت می کنند. در اصل ، یک سرور مجازی یک سرور فیزیکی است که به فضاهای مختلف تقسیم می شود ، و منابع اختصاصی به هر اسلات اختصاص داده شده است.
برخلاف میزبانی مشترک ، وب سایت های میزبان VPS به طور کلی تحت تأثیر استفاده وب سایت های دیگر در ترافیک یا استفاده از منابع قرار نخواهند گرفت. از آنجا که میزبانی VPS فضای دیسک ، پهنای باند و سیستم عامل اختصاصی خود را به شما می دهد ، می توانید مجدداً آن را راه اندازی کنید ، برنامه مورد نظر خود را نصب کنید ، یا سیستم عامل را متناسب با نیاز خود تغییر دهید. میزبانی VPS همچنین به شما امکان می دهد تا کنترل پنل مورد نظر خود را انتخاب کنید .
میزبانی VPS معمولاً ظرفیت بیشتری ، امنیت به مراتب بهتر و خدمات پشتیبانی مطمئن تری را در اختیار شما قرار می دهد – بنابراین جای تعجب ندارد که این یک انتخاب محبوب در بین کلیه خدمات میزبانی وب موجود باشد.
نکته طلایی: شما از سرور مجازی میتوانید در جهت میزبانی یک سایت استفاده کنید و یا اینکه از ان جهت نصب برنامه، توسعه یک برنامه (مبتنی بر هر زبانی مثل go، python و غیره) استفاده کنید.