ارز چند نرخی فاجعه است/ الزامات اساسی نظام ارزی رعایت شود

ارز چند نرخی فاجعه است/ الزامات اساسی نظام ارزی رعایت شود

این کارشناس اقتصادی گفت: با توجه به واقعیت اقتصادی و تعدیل نظام چندسطحی ارزی سیاستگذاران ارزی و دولت باید الزامات اساسی از جمله حاکمیت ریال کنترل حساب سرمایه تجاری مدیریت خارجی را رعایت و اعمال کنند. تبادل منابع و مبارزه با قاچاق

وحید شقاقی در گفت وگو با میجیک با اشاره به اقدام سیاست ارزی ادو در راستای حرکت به سمت تعدیل نرخ ارز و همچنین کاهش نرخ های مختلف ارز و ابعاد و الزامات اظهار کرد: دولت گذشته اقدامی را اجرا کرده است. سیستم چند سطحی به دلیل تحریم های اقتصادی در همان کشور اما مشکل اینجاست که نظام چند سطحی شرایطی دارد که متاسفانه در هیچ یک از دولت های قبلی وجود نداشت و نظام چند سطحی بدون این شرایط فاجعه به بار آورد که باعث شد. ایجاد و گسترش رانت ارزی کلان تشدید شد. خروج سرمایه از کشور افزایش کسری تجارت غیرنفتی و کاهش منابع ارزی در کشور.

وی افزود: خوشبختانه دولت چهاردهم زمانی که روی کار بود متوجه شد که نظام ارزی چند لایه فاجعه است. بنابراین تلاش می کند تا ارز فیات را عملاً کنار بگذارد و نرخی نزدیک به نرخ تعیین شده بازار آزاد اتخاذ کند.

الزامات اولیه سیستم ارزی برآورده نمی شود

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان می کند: اما مشکل اینجاست که هنوز الزامات یک سیستم چند سطحی برآورده نشده است. به عنوان مثال سطح بازار آزاد با عنوان بازار غیررسمی و غیر واقعی جمعه پذیرفته و شناخته نشده است. مشکل دیگر این است که شکاف بین نرخ توافقی ارز و بازار آزاد همچنان زیاد است به عبارت دیگر همچنان چالش شکاف بزرگ بین نرخ اسمی ارز و بازار آزاد یا غیررسمی در ساختار بازار جدید وجود دارد.

دولت قبل به دلیل تحریم های اقتصادی در کشور سیستم ارزی چند سطحی را اجرا کرد. اما مشکل اینجاست که نظام چند نرخی شدن ارز شرایطی دارد که متاسفانه در دولت قبل رعایت نشده بود و نظام ارزی چندگانه بدون این شرایط فاجعه به بار می آورد که منجر به ایجاد و توزیع رانت های کلان ارزی خروج سرمایه می شود. فشرده دولت با افزایش کسری تجارت غیرنفتی و از دست دادن منابع ارزی در کشور مواجه شد. الزامات سیستم ارزی؛ از مدیریت ریالی تا مبارزه با قاچاق

شقاقی تصریح کرد: در نظام چند سطحی ارز باید حاکمیت و مدیریت ریالی در واقعیت تحقق یافته است. به عبارت دیگر اگر مشکل حاکمیت ریالی پذیرفته نشود چالش نظام ارزی چند سطحی قابل مدیریت نیست. سایر موضوعات بحث کنترل حساب سرمایه در کشورهایی که امکان تقویت تحریم های اقتصادی وجود دارد و نظام ارزی چند سطحی اعمال می شود بدون کنترل حساب سرمایه غفلت صورت می گیرد.

وی ادامه داد: موضوع دیگر بحث است مدیریت و نظارت بر منابع ارزی کشور بسیار مهمی است. علاوه بر این مشکل کنترل و جلوگیری از وارداتی که تحت کنترل اقتصادی است وجود دارد. در اقتصادی که نزدیک به 20 میلیارد دلار قاچاق انجام می شود کنترل بازار بدون حل مشکل قاچاق و نظارت های سنگین امکان پذیر نخواهد بود.

موضوع دیگر بحث کاهش کسری تجارت غیرنفتی که خود را از دو بعد ساماندهی و مدیریت صادرات رسمی و توسعه صادرات غیرنفتی نشان می دهد. در حال حاضر شرایط تحریم به گونه ای است که برای کنترل کسری تجاری نیازمند مدیریت هوشمندانه در حوزه واردات و صادرات هستیم.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: همچنین مشکل نظارت بر توزیع کالا در بازار این یک نیاز دیگر است. در آن راه از مرحله واردات تا مرحله عمده فروشی و در نهایت خرده فروشی باید نظارت کامل بر بازار باشد. زمانی که تحریم ها بر اقتصاد و احتمال تشدید تحریم های نفتی وجود دارد ما باید یک سیستم چند سطحی با الزامات اولیه را بپذیریم. همانطور که وی گفت در دولت قبل این الزامات برآورده نشد و در نهایت نظام چند سطحی نتایج خوبی به همراه نداشت.

شقاقی بیان کرد: بنابراین به دولت چهاردهم توصیه می شود این الزامات اساسی را اجرا کند وگرنه با مشکلات و چالش های اقتصادی مواجه خواهیم شد بنابراین این بار چالش ایجاد می شود که بین بازار آزاد و نرخ توافقی شکاف ایجاد می شود.

در اقتصادی که نزدیک به 20 میلیارد دلار قاچاق انجام می شود کنترل بازار بدون حل مشکل قاچاق و نظارت های سنگین امکان پذیر نخواهد بود. وی در پایان تاکید کرد: همچنین باید تاکید کرد که در شرایط تحریم مطلقا امکان سطح یک وجود ندارد. از منظر اقتصادی در شرایط تحریم اقتصادی یکسان سازی محض نرخ ارز انجام نمی شود و اگر قصد یکسان سازی کامل نرخ ارز در این شرایط باشد به نظر می رسد درک درستی از نرخ ارز وجود ندارد. واقعیت اقتصادی بنابراین نباید تصمیمی گرفت که مطابق با واقعیات نباشد. به نظر می رسد با توجه به شرایط واقعی اقتصادی کشور باید سیاست دو تعرفه ای اجرا شود. بنابراین در صورت عدم پذیرش این الزامات قطعاً مشکلات و چالش های مربوط به سیاست ارزی حل نخواهد شد.

انتهای پیام

دکمه بازگشت به بالا