چرا صورت های مالی باید حسابرسی شوند؟
چرا حسابرسی مالی برای شرکت ها و سازمان ها، اهمیت زیادی دارد؟
اهمیت حسابرسی را می توان با توجه به دلیل و نیاز متقاضیان مطرح کرد. حسابرسی یعنی رسیدگی به دفاتر، اسناد، مدارک و انجام سایر بررسی ها که توسط شخصی مستقل از تهیه کننده آن با هدف اظهار نظر نسب به صورت های مالی انجام می شود. البته حسابرسی تعاریف دیگری نیز دارد مانند فرآیندی سیستماتیک برای جمع آوری و ارزیابی بی طرفانه شواهد در مورد ادعاهای مدیریت در مورد فعالیت ها و رویدادهای اقتصادی با هدف مشخص کردن میزان انطباق این ادعاها یا اظهارات با معیارهایی که از پیش مشخص شده و گزارش دادن آنها به افراد ذینفع.
از داخل همین تعاریف می توان به نوع عملکرد و اهمیت حسابرسی پی برد و از تاثیرات مهم آن آگاه شد. به نظر شما اهمیت حسابرسی چیست؟ چرا تقاضا برای حسابرسی وجود دارد؟ متقاضیان حسابرسی چرا به حسابرسی نیاز دارند؟
عواملی که سبب افزایش تقاضا و اهمیت حسابرسی شده است شامل موارد زیر است:
- اختلاف یا تضاد منافع بین تهیه کنندگان اطلاعات مالی با استفاده کنندگان آنها که به عبارتی همان تضاد منافع بین سهامداران و مدیران است.
- دسترسی نداشتن مستقیم استفاده کنندگانبه اطلاعات مالی و تهیه کنندگان آن.
- پیچیده بودن صورت های مالی.
- تنوع و گسترده بودن فعالیت های اقتصادی که پیامدهای اقتصادی در پی دارد.
- الزامات قانونی و اصرار ذینفعان بر حسابرسی مانند بانک ها یا سازمان امور مالیاتی.
همه این موارد می تواند اهمیت حسابرسی را در کسب و کارها نشان دهد.
حسابرسی مالی چیست؟
به محض ورود حسابرسان، آنها یک بررسی کامل و دقیق از سوابق مالی شرکت شما و هرگونه اظهارات ارائه شده توسط حسابدار (های) شما را انجام می دهند. حسابرسی جزئیات کوچکی را که سیستم شما از دست داده است پیدا می کند و آنها را در یک گزارش قرار می دهد. در حالی که انجام یک حسابرسی به صورت داخلی امکان پذیر است، بهتر است یک متخصص خارجی استخدام شود که با شرکت ارتباط نداشته باشد، بنابراین گزارش آنها موجب میشود دید بسیار مفیدی پیدا کنید. منظور از یک متخصص خارجی یا حسابرس خارجی همان حسابرس مستقل است. حسابرسی مالی به کمک یک حسابرسی مستقل گزینه مناسبی محسوب می شود.
حسابرس مستقل برای حسابرسی مالی، با بررسی صورت های مالی شما از ابعاد مختلف و ارائه گزارشات حسابرسی که در آن اظهارنظر می کند، باعث اطمینان خاطر تا حد بالایی می شود.
دلایل زیادی وجود دارد که شما باید مرتباً حسابرسی کنید، اما مهمترین آنها شامل پاسخگویی و اقدامات صحیح تجاری است.
دلایل اهمیت حسابرسی صورت های مالی
اهمیت حسابرسی صورت های مالی را نمی توان در یک مقاله بیان کرد. یک حسابرس خوب نه تنها قادر است مشکلات شما را به سرعت پاک کند، بلکه به شما در بهبود عملکرد شرکت کمک می کند. اگرچه دلایل اصلی حسابرسی به لزوم ممیزی مالی تجارت شما و قانونمندی مربوط می شود، شما نباید جنبه روانشناختی را که هنگام معامله با نهادهای دیگر مانند بانک ها، مشتریان و سهامداران بسیار مهم است فراموش کنید. اگر شما به طور منظم حسابرسی مالی انجام دهید، اعتماد به نفس بیشتری از افرادی که با آنها کار می کنید و همچنین با نهادهای دولتی ایجاد می کنید.
حسابرسی صورت های مالی و ارائه آن به متقاضیان اعم از بانک ها، سازمان امور مالیاتی، سهامداران و سایر متقاضیان که قصد تصمیم گیری دارند، باعث می شود آنها از سازمان اطمینان خاطر پیدا کنند و تا حد بالایی شفافیت اطلاعات را از ویژگی های مثبت آن سازمان بدانند.
حالا در ادامه مقاله به دلایل و اهمیت حسابرسی صورت های مالی می پردازیم:
با حسابرسی یک نمای کلی خواهید داشت
هنگامی که حسابرسان به یافته های خود رسیدند، گزارش نهایی را به شما ارئه می دهند. از اینجا، شما یک تصویر کامل از نحوه کار کسب و کار خود خواهید داشت. حتی اگر زمان زیادی را صرف اطمینان از داشتن سوابق پاک و درست در شرکت خود و رعایت هر قانون ممکن کرده باشید، مطمئناً اشتباهات کوچکی وجود دارد که باید اصلاح شوند.
علاوه بر این، گزارش به شما نشان می دهد که شرکت شما در کجا پایدار است و ثبات دارد. یک مدیر خوب باید بداند که وقت خود را کجا بگذراند و اولین قدم برای درک این مسئله این است که بداند دیگر لزوماً نباید به کجا تمرکز کند. به این تریتب به کمک حسابرسی می توان نقاط ضعف و قوت خودتان را تا حد زیادی شناسایی کنید.
دیدگاه جدید با حسابرسی
افراد از جمله خودتان حتی در بهترین تیم ممکن نیز می توانند به اینکه اصلا اشتباه نمیکنند ایمان داشته باشند. این می تواند در آینده مشکلات قابل توجهی ایجاد کند، به همین دلیل انجام حسابرسی به عنوان یک اقدام پیشگیرانه برای شما حیاتی است.
یک حسابرس خوب در مورد اینکه آیا شما انطباق کامل را نشان می دهید و یا نقص جدی در سیستم خود دارید، به شما اظهارات روشنی می دهد. آنها همچنین پیشنهادات مفیدی در مورد چگونگی حل آنها ارائه می دهند. اگر حسابرسی را زود انجام دهید، این می تواند به معنای تفاوت بین شکوفایی شرکت شما و تقلا در آینده نزدیک باشد. به همین موجب حسابرسی دیدگاه جدید به شما می دهد
افزایش رتبه بندی اعتبار با حسابرسی
اگر کسب و کاری مستحکم و در حال گسترش دارید، بهتر است بانک، سهامداران و سرمایه گذاران خود همه چیز را در مورد آن بدانند. داشتن گزارش های حسابرسی منظم برای ارتباط شما با هر ذینفع یا موسسه مالی که با آن تجارت دارید بسیار مفید است. سرمایه گذاران تجاری شما می خواهند از موفقیتی که شرکت شما تجربه کرده است مطلع شوند و می خواهند از قابل اعتماد بودن شما اطمینان حاصل کنند.
اگر بانک شما اثبات قطعی در مورد داشتن منابع برای بازپرداخت وام داشته باشد، بانک شما تمایل بیشتری به شما خواهد داشت تا وام مقرون به صرفه تری به شما بدهد. از نظر آنها شما را در گروه کم خطر یا کم ریسک قرار می دهد. در مورد سرمایه گذاران نیز می توان همین حرف را زد، زیرا افزایش اعتماد به صورت های مالی شما اطمینان از پشتیبانی مستمر آنها در شرکت شما را تضمین می کند. حسابرسی صورت های مالی باعث افزایش اعتماد نزد سایرین می شود و ار نظر مراجع سنجش اعتبار باعث افزایش رتبه بندی اعتبار شما می شود.
با حسابرسی قابل اطمینان تر شوید
اگر صاحب یک شرکت بزرگتر هستید که دارای سرمایه های برتر مدیریتی یا شرکتی است، حسابرسی های منظم می تواند در اظهارات شما اطمینان ایجاد کند و اطمینان حاصل کند که همه کارهای شما طبق برنامه پیش می رود. حتی اگر یک تجارت کوچک باشید و یا تازه کار خود را شروع کرده اید، از قابل اعتماد بودن شرکت خود برای سازمان امور مالیاتی بسیار سود خواهید برد. آنها می توانند به حسابرسی صورتهای مالی شما اعتماد کنند تا به نتیجه گیری در مورد سطح مالیات شما یا سایر موارد مربوط به حوزه مورد علاقه خود برسند.
فرایند حسابرسی مالی
حسابرسی مالی، فرآیندی است که در آن حسابرس بررسی میکند که آیا شرکت مورد نظر، قوانین و مقررات مربوط به ثبت صورت های مالی را رعایت کرده است یا خیر. در این نوع حسابرسی، علاوه بر رعایت استانداردهای حسابرسی و حسابداری، مقررات و بخش نامههای مالیاتی نیز مورد توجه قرار می گیرد.
در فرایند حسابرسی مالی به موارد زیر پرداخته می شود:
- بررسی صحت صورت های مالی از جمله صورت سود و زیان، مطالبات و مالکیت
- بررسی رعایت اصول حسابداری در ارائه گزارش مالی
- بررسی دقیق دارائی ها و بدهی های شرکت یا سازمان
- بررسی محاسبات مالی حسابرس در سالهای گذشته
- بررسی هزینهها، درآمدها و مالیات های شرکت یا سازمان
- ارائه گزارش نهایی در رابطه با صحت صورت های مالی شرکت یا سازمان
انواع حسابرسی مالی
حسابرسی مالی، اطلاعات گسترده ای در رابطه با عملکرد مالی شرکت ها و سازمان ها را در اختیار مدیران قرار می دهد. این اطلاعات شامل تمام جزئیات در رابطه با درآمدها، هزینهها، داراییها، بدهیها و سود و زیان است. هدف اصلی ارائه این اطلاعات، تهیه گزارشهای مالی است که به مدیران کمک می کند تا در رابطه با وضعیت مالی و عملکرد شرکت، اطلاعات جامعی کسب نمایند. با این حال، روش ارائه گزارش مالی بستگی به نوع فعالیت شرکت یا سازمان دارد. این امر به دلیل تفاوت در روشها و سیستم های حسابداری مورد استفاده در هر صنعت می باشد.
فرایند حسابرسی مالی در موسسات حسابرسی به صورت سالانه یا میان دورهای انجام می شود. از لحاظ زمان ارائه اطلاعات، گزارشهای مالی به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
گزارش مالی میان دوره
حسابرسی میان دوره به صورت محدود و در نیمه سال انجام میشود. گزارشهای حاصل از حسابرسی مالی شامل اطلاعات مالی نیمه سال در رابطه با درآمدها، هزینه ها، داراییها و بدهیهای یک شرکت یا سازمان می باشد.
گزارش مالی پایان دوره
حسابرسی پایان دوره، بعد از یک سال مالی کامل انجام می شود. گزارشها به صورت سالانه توسط حسابرسان تهیه و ارائه میشوند. این گزارش ها، نشان دهنده وضعیت مالی و عملکرد شرکت در طول یک سال هستند. گزارشهای پایان دوره شامل اطلاعات مالی جامع تری از جمله صورت سود و زیان، ترازنامه و جریان وجوه نقد می باشند.
آیا حسابرسی مالی با حسابرسی مالیاتی تفاوت دارد؟
حسابرسی مالی و حسابرسی مالیاتی دو مفهوم متفاوت هستند. این دو مفهوم از لحاظ هدف، مسئولیت، استانداردها و قوانین از تفاوت های قابل ملاحظه ای برخوردار هستند. در ادامه به بخشی از تفاوت های بین این دو مفهوم می پردازیم:
- هدف حسابرسی مالی، بررسی و ارزیابی صحت صورتهای مالی شرکت یا سازمان است. این صورتها بر اساس استانداردهای حسابداری مربوطه تهیه میشوند. هدف حسابرسی مالیاتی، بررسی و ارزیابی صحت اظهارنامههای مالیاتی است که توسط شرکت تهیه میشود و باید با قوانین و مقررات مالیاتی سازگار باشد.
- در فرایند مالی حسابرسی، استانداردهای حسابداری معتبر از جمله استانداردهای حسابداری بین المللی (IFRS) یا استانداردهای حسابداری ملی مورد استفاده قرار میگیرند. در حالی که در حسابرسی مالیاتی، قوانین و مقررات مالیاتی کشور مبنای بررسی و ارزیابی می باشد.
- فرایند مالی حسابرسی معمولا پس از اتمام سال مالی شرکت آن هم زمانی که صورتهای مالی آماده بررسی هستند، انجام می شود. در حالی که فرایند حسابرسی مالیاتی معمولا پس از اتمام سال مالی و بعد از حسابرسی مالی انجام می شود.
- در فرایند مالی حسابرسی، تمرکز اصلی بر صحت اطلاعات مالی و مطابقت آنها با استانداردهای حسابداری است. در حالی که در حسابرسی مالیاتی، تمرکز بیشتر بر صحت اطلاعات و سازگاری آنها با قوانین و مقررات مالیاتی کشور است.
- در فرایند مالی حسابرسی، حسابرسان مسئولیت بررسی صحت صورتهای مالی را برعهده دارند. حسابرس مالی گزارش حسابرسی خود را به سازمانها و افرادی ارائه میدهد که معمولا نیاز به استفاده از اطلاعات مالی شرکت یا سازمان را دارند. در حسابرسی مالیاتی، حسابرس مسئولیت بررسی صحت اظهارنامههای مالیاتی را بر عهده دارد و گزارش حسابرسی خود را فقط به مقامات مالیاتی ارائه میدهد.
منبع: موسسه حسابرسی بیلان گزارشگر