پاسخ بانک مرکزی به ادعا مطرح شده از سوی همتی در روزنامه اعتماد
چندی پیش عبدالناصر همتی، رئیس سابق بانک مرکزی در ویدئویی که در شبکه های اجتماعی منتشر کرد، از شکسته شدن رکورد چاپ پول در ایران در سال 1400 خبر داد و مدعی شد که سال گذشته، دولت ابراهیم رئیسی آن را چاپ کرده است. 142.000.000.000.000 تومان پول و شایسته لقب «ابر سلطان چاپ پول».
به گزارش میجیک، روابط عمومی بانک مرکزی در واکنش به این اظهارات به روزنامه اعتماد نوشت:
مدیر محترم روزنامه اعتماد
با سلام و درود
پس از انتشار مطلبی با عنوان «همه چیز خوب است» در روزنامه اعتماد مورخ 18/02/1403 و موضوع بیان شده توسط دکتر همتی در خصوص شکستن رکورد چاپ پول، مطالب زیر افکار عمومی و طبق قانون مطبوعات باید در همان روزنامه با همان صفحه و اندازه قلم منتشر شوند:
نظرات:
متأسفانه مشاهده می شود که روزنامه اعتماد به جای پرداختن به بحث های کارشناسی و ارائه تحلیل های علمی، سخنان نادرست و غیرکارشناسی آقای همتی و رویکردی کاملا سیاسی و مغرضانه را در تشریح تغییراتی که در متغیرهای پولی رخ می دهد، دنبال کرده است. کشور نه تنها به آگاهی و تنویر افکار عمومی کمک می کند، بلکه با ایجاد توقعات منفی در جامعه به فضای اقتصادی کشور آسیب وارد می کند. لازم به ذکر است در دو سال و نیم گذشته آقای همتی بارها تحلیل ها و مقایسه های نادرستی از تغییرات موجودی متغیرهای پولی انجام داده و بانک مرکزی نیز توضیحات لازم را برای تحلیل نادرست ارائه کرده است. و مقایسه ای که او ارائه کرده است. به عنوان مثال، مطلب زیر یکی از پاسخ های بانک مرکزی به مقایسه آماری آقای همتی در تاریخ 3/10/1301 با عنوان «پاسخ بانک مرکزی به مقایسه نادرست پایه پولی، نقدینگی، ارز و تورم آقای همتی» است. منتشر شده:
«رئیس کل سابق بانک مرکزی (آقای دکتر همتی) یادداشتی را در دنیای مجازی با مقایسه غیرکارشناسی از افزایش موجودی پایه پولی و نقدینگی در هشت ماهه اول سال 1401 نسبت به سال 1401 منتشر کرد. مدت مشابه در دو سال قبل (2019)، سه برابر در زمان فعلی اخبار پولساز بر اساس این نوع منطق مقایسه و تحلیل، در سال 2019 برابر با یک سوم کل روسای جمهور روحانی، 2.5 برابر کل روسای جمهور است. از آقای احمدی نژاد و 17.6 بار همه روسای جمهور و 100 بار آقای هاشمی، پول آفرینی در اقتصاد اتفاق افتاده است.
اما فارغ از روش غلط و گمراه کننده رئیس سابق بانک مرکزی در تحلیل ارقام کل ارزش پولی (فقط مقایسه سطح سهام متغیر و نادیده گرفتن تغییر رشد در طول زمان)، تحلیل رشد نقدینگی. روند دو سال اخیر نشان دهنده ثبات مدیریت نقدینگی است و حرکت این متغیر بر اساس مسیری که بانک مرکزی در نظر گرفته انجام شده است. مراجعه به ارقام رشد نقدینگی طی سال های 1398 تا 1400 و مقایسه آن با ارقام رشد نقدینگی طی سال های 1401 و 1402 می تواند معیار مناسبی برای برآورد مجموع مدیریت پولی در دوره مدیریت آقای همتی در بانک مرکزی و دوره جاری باشد. . بی شک روند صعودی رشد نقدینگی و ثبت اعداد بی سابقه این متغیر در پایان سال 1398 و نیمه اول سال 1393 معضلی بسیار نگران کننده است که همچنان اقتصاد کشور را با مشکلات و مخاطرات گوناگون و در عین حال مواجه کرده است. افزایش ابهام در اموال خرد فعالان اقتصادی دولت اثر مخربی بر متغیر کلان ایجاد می کند. اکنون حدود دو سال از آن دوران نگران کننده می گذرد، متغیرهای پولی کشور در وضعیت نسبتاً ثابتی قرار دارند و آمارها نشان می دهد که هدف بانک مرکزی برای کنترل رشد نقدینگی و قرار گرفتن در محدوده های تعیین شده محقق شده است. بررسی مسیر انجام شده نشان می دهد که سطح نقدینگی دوازده ماهه در پایان آنلاین 1400 به 42.8 درصد رسیده است، در حالی که این روند به 31.1 درصد در پایان سال 1401 و سپس به 24.3 درصد در پایان سال 1402 رسیده است. ارقام فوق به خوبی نشان دهنده موفقیت بانک مرکزی در اجرای سیاست کنترل میزان ترازنامه بانک ها و دستیابی به هدف کنترل رشد کل پولی و مدیریت رشد نقدینگی در محدوده هدف تعیین شده برای سال 1401 (30 درصد) و سال 1402 (25 درصد). لازم به تاکید است که در تحلیل کل پول و تاثیر آن بر تورم، نقدینگی (که نشان دهنده میزان پول ایجاد شده توسط بانک ها و بانک های مرکزی است) بسیار حائز اهمیت است و آن متغیر به صورت سپرده های در اختیار است. فعالان اقتصادی و قدرت خرید برای ایجاد.
در خصوص تغییرات پایه پولی، لازم به توضیح است که رشد پایه پولی در نیمه دوم سال 1401 پس از اجرای سیاست افزایش نسبت سپرده قانونی، روندی صعودی را طی کرد و در فروردین ماه به 45.0 درصد رسید. . 1402. اما در زیر اثر این متغیرها بر رشد پایه پولی کاهش یافت، به طوری که رشد پایه پولی در پایان اسفند 1402 به 28.1 درصد رسید. لازم به ذکر است که در سال گذشته بانک مرکزی بارها و بارها اعلام کرده است. وی اظهار داشت: بخشی از افزایش رشد پایه پولی بین نیمه دوم سال 1401 تا نیمه اول 1402 به معنای تزریق زیاد پول به اقتصاد نیست، بلکه افزایش نسبت سپرده های قانونی است. توضیحات لازم و
مشاهده می شود که بانک مرکزی پیش از این اعلام کرده بود که نرخ رشد پایه پولی در پایان سال 1402 به زیر 30 درصد رسیده است./6413934
نمودار – تغییرات رشد نقدینگی و پایه پولی (درصد)
بخش روابط عمومی
انتهای پیام