نقش فیزیوتراپی با لیزر پرتوان در درمان سندرم تونل کارپال

به کارگیری لیزرتراپی شامل لیزرهای کم توان، با توان متوسط و پرتوان در درمان اختلالات سیستم عصبی-عضلانی-اسکلتی اخیرا بسیار مورد توجه محافل علمی در سطح دنیا قرار گرفته است.کلمه لیزر Laser مخفف (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) بوده و به معنای تقویت نور بوسیله نشر تابشی تحریک شده می‌باشد.اولین منبع لیزر در سال ۱۹۶۰ معرفی شد و از سال ۱۹۷۰ استفاده پزشکی از نور لیزر در جراحی‌ها و سایر رشته‌های پزشکی آغاز گردید.

پوست

لیزرتراپی در فیزیوتراپی - کلینیک فیزیوتراپی در اصفهان

با پیشرفت دستگاهها و نیز افزایش دانش از اثرات لیزر بر ارگانها، امروزه استفاده از آن بعنوان یکی از شایعترین عوامل یا مودالیته های فیزیکی بکار گرفته شده محسوب شده و باعث انقلابی در درمان بیماریهای عضلانی-اسکلتی گردیده است.

لیزر درمانی بر اساس طول موج نور بکار گرفته شده و توان آن به انواع لیزر کم توان یا لیزر سرد که معمولا توانی کمتر از ۵۰۰ میلی وات و گاها تا ۱۰۰۰ میلی وات دارند و نیز لیزر با توان متوسط که معمولا قدرت خروجی بین ۱۰۰۰ تا ۵۰۰۰ میلی وات داشته و نیز لیزر پرتوان یا High Intensity که توان‌های بالاتر از ۵۰۰۰ میلی وات دارند تقسیم می‌شود.

انواع لیزر درمانی

امواج لیزری که فیزیوتراپیست از آنها برای درمان دردهای عضلانی استفاده می کنند به دو دسته کم توان و پرتوان تقسیم می‌شوند و طول موج‌هایی که از آنها در این دو دسته استفاده می‌شود با توجه به مشکل، محل و شرایط جسمانی بیمار بین ۶۵۰ تا ۱۱۰۰ متغیر است.به طبع هر چه مقدار طول موج افزایش پیدا کند، قدرت اشعه نیز بیشتر خواهد شد. این افزایش قدرت در روند درمان بافت‌های آسیب دیده بسیار تاثیرگذار خواهد بود.

لیزر تراپی کم توان

لیزر تراپی کم توان که اصطلاحا به آن cold گفته می‌شود همان طور که از معنای لغوی‌اش پیداست در آن قدرت و میزان اشعه نسبتا کم و حدودا 500 میلی وات است.  ازطول موج‌های کم توان (بین 600 تا 980 نانومتر) به دلیل قدرت پایینی که دارند عموما برای بازسازی بافت‌ها یا جراحی‌های جزئی استفاده می‌کنند.

اصطلاحا به لیزر تراپی کم توان LLLT گفته می‌شود. این تکنیک به دلیل قدرت پایینی که دارد هیچ گرمایی تولید نمی‌کند و خطر یا دردی هم برای شخص بیمار به همراه نخواهد داشت. فیزیوتراپی با لیزر پرتوان  می تواند باعث افزایش سرعت تشکیل مویرگ‌های جدید در بافت‌های آسیب دیده بدن شود.

لیزر تراپی پرتوان

از لیزر تراپی پر توان برای مواقعی استفاده می‌شود که نیاز ورود امواج به عمق بیشتری از پوست باشد، به همین دلیل نیازمند انرژی بیش از ۵۰۰ وات خواهیم بود.از آنجایی که میزان انرژِی این امواج نسبتا زیاد است و به عمق بیشتری از پوست هم نفوذ می‌کند، پس بهتر است پیش از هر اقدامی یک متخصص حاذق در این زمینه پیدا کنید تا دچار مشکل نشوید.

لیزر درمانی برای بازسازی بافت‌های آسیب دیده شدید و بهبود دردهای عمیق در جلسات کم و بالاترین سطح اثر درمانی مورد استفاده قرار می‌گیرد.این تکنیک درمانی بیشتر در موارد زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد:

  • آسیب‌های مفصلی
  • التهاب تاندون، رباط، غضروف
  • التهاب و دردهای حاد

تفاوت لیزر پرتوان با لیزر کم توان چیست؟

لیزرتراپی با لیزرهای پرتوان (High Energy Laser Therapy) تخصصی‌تر از لیزرهای سرد بوده و استفاده از آن بایستی بجا و با دقت بیشتری صورت گیرد، تاثیرات درمانی این نوع لیزرها نیز سریعتر و بیشتر از لیزرهای سرد یا کم توان می‌باشد.

لیزر پر توان می‌تواند به نسبت لیزرهای پیشین یا همان لیزر کم توان به عمق بیشتری از بافت نفوذ یابد و انرژی بیشتری را به منطقه درمانی برساند و اثر بخشی بیشتر و دوره درمان کوتاهتری داشته باشد.

لیزرپرتوان ۲۴ برابر پرتوان‌تر از لیزرهای متداول و عمق نفوذ موثر آن بیش از ۴ سانتیمتر می‌باشد؛ درحالی که لیزر سرد یا کم توان عمق نفوذ موثر آن‌ها نیم سانتیمتر است و بیشتر در درمان‌های بافت‌های سطحی و کوچک می‌توانند سودمند باشند.

تاثیرات لیزر درمانی پرتوان

مطالعات و تحقیقات زیادی تاثیر لیزر درمانی را در بیماری‌ها و ضایعات مختلف مورد بررسی قرار داده‌اند. در ادامه، بعضی از تاثیرات مورد تایید لیزر تراپی ارائه شده است. این موارد عبارتند از:

  1. کاهش درد
  2. افزایش سرعت ترمیم بافت و رشد سلول
  3. افزایش سرعت فرآیند بهبود زخم
  4. بهبود عملکرد عصب
  5. کاهش التهاب
  6. اثر روی عروق افزایش سرعت جریان خون
  7. افزایش فعالیت متابولیک
  8. کاهش احتمال تشکیل بافت اسکار

کاهش درد با لیزرتراپی

لیزرتراپی با اشعه‌های لیزر پر توان باعث افزایش تولید و آزادسازی اندورفین و انکفالین که مواد شیمیایی طبیعی تسکین درد در بدن انسان می‌شوند. علاوه بر این، لیزر درمانی همچنین باعث کاهش انتقال سیگنال‌های درد از بخش‌های آسیب دیده بدن به مغز و در نتیجه کاهش درد می‌شود.لیزرتراپی یکی از تجهیزاتی است که در فیزیوتراپی در منزل  و درمان کمر درد کاربرد دارد.

افزایش سرعت ترمیم بافت و رشد سلول

لیزر پر توان می‌تواند به بافت‌های عمیق بدن نفوذ کرده و باعث تحریک تولید سلول‌های خاص در بدن شود. این تحریک باعث افزایش انرژی در دسترس این سلول‌ها و ایجاد قابلیت جذب مواد مغذی و دفع ضایعات سلولی می‌شود.این شرایط می‌تواند به طور قابل توجه ترمیم بافت آسیب دیده را تسریع کرده و به این ترتیب مدت زمان لازم برای ترمیم عضله، تاندون و رباط را کاهش دهد.

افزایش سرعت فرآیند بهبود زخم

لیزر پرتوان باعث تحریک افزایش ساخت کلاژن می‌شود. کلاژن پروتئین اصلی مورد نیاز برای جایگزینی بافت مرده بدن یا ترمیم بافت آسیب دیده می‌باشد.

بهبود عملکرد عصب

استفاده از لیزر پرتوان می‌تواند باعث افزایش رشد و ترمیم عصب شود. لیزرتراپی همچنین باعث افزایش قدرت سیگنال‌های ارسال شده در فیبرهای عصبی می‌شود که می‌تواند سیستم عصبی و عضلانی بیمار را به طور کلی بهبود بخشد.به همین دلیل، لیزر درمانی نتایج بسیار سودمند در کاهش درد شدید، بی‌حسی، سوزش و کبودی ایجاد شده به خاطر آسیب عصبی دارد.

کاهش التهاب

لیزر پرتوان باعث اتساع رگ‌های خون و عروق لنفاوی می‌شود. اتساع وریدی موجب کاهش التهاب، ورم و ادما در محل‌های آسیب‌دیده می‌شود. این فرآیند همچنین می‌تواند باعث از بین رفتن سریع کبودی به خاطر تاثیرات بیولوژیک خاص آن بر بدن انسان شود.

اثر روی عروق افزایش سرعت جریان خون

لیزر تراپی با لیزر پرتوان می تواند باعث افزایش سرعت تشکیل مویرگ‌های جدید در بافت‌های آسیب دیده بدن شود. به این ترتیب جریان خون به بافت‌های آسیب‌دیده افزایش یافته و این شرایط باعث افزایش سرعت فرآیند ترمیم زخم شده و احتمال تشکیل بافت زخم در محل آسیب دیده را کاهش می‌دهد.

افزایش فعالیت متابولیک

لیزر پر‌توان باعث افزایش سوخت و ساز و فعالیت سلول‌های بافت می‌شود. همچنین ظرفیت اکسیژن‌رسانی سلول‌های خونی را هم افزایش می‌دهد.

کاهش احتمال تشکیل بافت اسکار

لیزردرمانی با لیزر پرتوان با تسریع فرآیند ترمیم سلولی، بهبود جریان خون به نواحی آسیب دیده بدن و دفع موثرتر ضایعات ناشی از سوخت و ساز سلولی تشکیل بافت زخم در نتیجه ایجاد بریدگی، سوختگی و عمل جراحی را کاهش می‌دهد.افزایش سرعت فرآیند بهبود همواره باعث تشکیل کمتر بافت اسکار در بدن فرد می‌شود.

موارد کاربرد لیزر درمانی با لیزر پرتوان

  • کشیدگی با پارگی عضلات
  • نقاط ماشه ای
  • رگ به رگ شدن عضلانی
  • آسیب و کشیدگی رباط ها
  • التهاب تاندون ها
  • التهاب بورس ها
  • آسیب های ورزشی
  • التهاب بورس ها
  • آرتروز مفاصل
  • سندرم تونل کارپال
  • بهبود زخم ها (کمک به کاهش جای زخم)
  • درد عصبی (نورالژی)
  • درد حاد و مزمن مفصلی

دکمه بازگشت به بالا