نگاه چندبعدی به منطقه مکران برای توسعه همه جانبه/ شیلات جای نفت را خواهد گرفت
رئیس اتاق بازرگانی ایران در اولین نشست تخصصی در حوزه سیاست گذاری و توسعه منطقه مکران تحت عنوان ایده هایی برای پیشرفت و توسعه منطقه مکران ضمن اشاره به ابعاد مختلف اهمیت منطقه مکران معتقدند که هر یک از این جنبه ها تأثیرات زیادی در توسعه خواهند داشت.
به گزارش میجیک ظهر امروز (شنبه) اولین نشست تخصصی در حوزه سیاست گذاری و توسعه منطقه مکران با عنوان ایده هایی برای پیشرفت و توسعه منطقه مکران به همت کمیسیون خدمات فنی و مهندسی برگزار شد. تشکیل اتاق بازرگانی صنعت معدن و کشاورزی ایران با حضور رئیس اتاق ایران نماینده ویژه رئیس جمهور در اقتصاد دریا محور نایب رئیس اتاق ایران و. فعال اقتصادی
در ابتدای این جلسه علی نقوی – رئیس سازمان خدمات فنی و مهندسی و کمیسیون ساختمان اتاق ایران – وی با اشاره به تفاهم نامه اتاق ایران و شورای توسعه سواحل مکران که منعقد شده است اظهار داشت: در چارچوب این تفاهم نامه کمیسیون ساخت و ساز به نمایندگی از اتاق ایران اولین جلسه فوق العاده خود را برگزار کرده است. ایران باید به سمت جهانی شدن حرکت کند و بخشی از زنجیره ارزش جهانی شود. باید توجه داشت که تنها با تمرکز بر ظرفیت و منابع داخلی نمی توان به توسعه دست یافت. بنابراین در این میان منطقه مکران به عنوان منطقه ای با ظرفیت منحصر به فرد می تواند نقش مهمی در مسیر توسعه داشته باشد.
وی بررسی ویژه ظرفیت مکران و توسعه اقتصادی اقتصاد محور را مهم دانست و تاکید کرد: این امر باید مورد توجه دولت و بخش خصوصی قرار گیرد.
پس از این دیدار صمد حسن زاده رئیس اتاق بازرگانی ایران وی بیان کرد: مرکز تحقیقات اتاق ایران با چندین فصل به منطقه مکران توجه و بررسی کرده است. وی در گام اول موقعیت استراتژیک مکران سپس دیپلماسی اقتصادی برای توسعه مکران ایجاد پل های اقتصادی با کشورهای همسایه بررسی ظرفیت لجستیکی مکران نقش بندر مکران در تجارت و نقش بخش خصوصی در اقتصاد دریامحور بسته به ظرفیت مکران در دستور کار قرار می گیرد.
وی تاکید کرد: علاوه بر موضوعات مطرح شده توسعه حمل و نقل در این حوزه ظرفیت کشاورزی و ماهیگیری در مکران صنایع پتروشیمی و انرژی توجه به مکران از منظر انرژی های تجدیدپذیر تبدیل آن به چیزی است. جدید قطب گردشگری توسعه زنجیره ارزش در صنعت معدن اهمیت جاذبه های سرمایه گذاری که هر کدام تأثیرات زیادی بر روی یکی دارند مورد توجه مرکز تحقیقات اتاق ایران نیز می باشد. محور میزان اهمیت این منطقه را نشان می دهد.
ما به دنبال توسعه دودکش در مکران نیستیم
پس از این دیدار علی عبدالعلیزاده – نماینده ویژه رئیس جمهور در امور اقتصاد دریامحور – وی همچنین گفت: نگاه من به امور دولتی واگذاری اقتصاد به بخش خصوصی است. دولت باید برای اقتصاد سیاست گذاری کند و سیاست ها باید در راستای منافع مردم و بخش خصوصی باشد. دولت باید با مردم و بخش خصوصی انجام شود در دولت چهاردهم می خواهیم با دولت برای حل عدم تعادل برق کار کنیم. البته بحران اصلی کشور آب است. فرونشست زمین و بحران برق نیز بسیار مهم است. مدیریت شهری با بحرانی مانند برق غیرممکن است. علاوه بر رفع کمبود برق واردات و تولید خودروهای برقی بسیار حائز اهمیت است به خصوص که آلودگی تهران را نمی توان بدون توجه به خودروهای برقی انجام داد.
وی افزود: توسعه دریامحور یک تغییر پارادایم مهم در اداره کشور است. ما از یک دولت قوی با درآمد نفتی کافی به سوی یک استراتژی جدید بر اساس تعامل سازنده با جهان حرکت می کنیم. توسعه دریا محور برای من از مکران شروع شد. اما متأسفانه در طرح مورد مطالعه توسعه دریا و توسعه مکران به تمامی ابعاد از جمله بهره برداری از ساحل دریای عمران توجه نشده است. به نظر می رسد کل این طرح یک طرح جامع است که برای تهران تهیه شده است. دریا و ساحل در حاشیه برنامه است. ما به دلیل دریای عمان در قطب جنوب مالک مشترک هستیم. امیدواریم سال آینده بتوانیم یک تور راه اندازی کنیم و در سال آینده افراد علاقه مند را برای تایید مالکیت به قطب جنوب بیاوریم.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور اقتصاد دریامحور تصریح کرد: مکران دروازه ارتباط ایران با جهان است. مکران برای توسعه کشور بسیار ارزشمند است. موقعیت استراتژیک مکران در تجارت بین الملل دارای دو محور است: توسعه دریامحور می تواند به صورت مسالمت آمیز و مسالمت آمیز و بدون ناآرامی واکنشی انجام شود.
عبدالعلیزاده خاطرنشان کرد: سایه سیاست خارجی بر سیاست داخلی مشخص است. ما باید کار سازنده را با جهان آغاز کنیم در غیر این صورت توسعه دریایی یک شعار باقی خواهد ماند. در دریا مقررات بین المللی حاکم است نه قوانین و مقررات داخلی. تعامل سازنده دو طرفه است. اینطور نیست که کشورهای خارجی در ایران سرمایه گذاری کنند و ما هر گونه سرمایه گذاری را رد کنیم. اگر با کشوری قرارداد داشته باشیم می توانیم در آنجا واحد تجاری هم راه اندازی کنیم.
وی افزود: باید بر اساس روابط برد-برد با کشورها تعامل داشته باشیم. مکران حالت پاکی دارد; این منطقه 80 هزار کیلومتر مربع است. طول سواحل این منطقه سه برابر طول سواحل امارات متحده عربی است. این ساحل دارای دریا و صخره است و کشتی هایی تا 600000 تن می توانند پهلو بگیرند. این امر زمان دسترسی را به نصف زمان قبلی کاهش می دهد و هزینه ها را 30 درصد کاهش می دهد و دسترسی به سایر کشورها را تسهیل می کند.
نماینده ویژه رئیس جمهور در امور اقتصاد دریامحور گفت: در سال 1405 با تکمیل پروژه چابهار می توانیم 40 میلیون تن بار را در کشور جابه جا کنیم. دروازه جدیدی برای درآمد و اشتغال کشور است. کریدور شمال-جنوب و شرق-غرب فقط برای بار از جنوب به شمال و روسیه نیست. این شریان توسعه کشور است. در بنادر بزرگ باید از کلیه فعالیت هایی که واردات و صادرات را به تاخیر می اندازد خودداری کرد. بنادر خشک و شهرهای بزرگ صنعتی باید مورد توجه قرار گیرد و این به معنای کاشت موتور توسعه صنعتی در این مناطق است. وضعیت مکران را باید از این نقطه ارزیابی کرد. با توسعه کریدور شمال-جنوب مکران دسترسی به روسیه شرق چین کشورهای آسیای مرکزی قفقاز کشورهای منطقه و شمال اروپا و آمریکا امکان پذیر می شود. این در وضعیت توسعه منطقه ای نیز موثر است. هزینه های حمل و نقل باید کاهش یابد.
عبدالعلیزاده با اشاره به دیپلماسی اقتصادی گفت: دیپلماسی اقتصادی ابزاری برای توسعه مکران است و اوج دیپلماسی اقتصادی تعامل برد-برد است. مکران پل ارتباطی ایران با کشورهای جهان از جمله آمریکاست. این منطقه پتانسیل لجستیکی بالایی دارد. در این راستا باید از ظرفیت بخش خصوصی در توسعه اقتصاد دریا محور استفاده کرد. البته خط زاهدان به مشهد هنوز تکمیل نشده است. شما باید روی این کانال های ارتباطی سرمایه گذاری کنید. با مکران از شمال و جنوب به شبکه حمل و نقل جهانی متصل هستیم.
شیلات جایگزین نفت خواهد شد
وی تاکید کرد: منطقه ظرفیت سرمایه گذاری بالایی دارد. بنابراین توسعه مکران نیازمند سرمایه گذاری زیرساختی است. اکنون تصمیم روشنی برای سرمایه گذاری در ابر پروژه ها گرفته شده و در فصل مکران شیلات جایگزین نفت می شود. ظرفیت تولید ماهی باید بیش از چهار میلیون تن باشد و تا 100 میلیون تن ظرفیت دارد.
این مقام دولتی تصریح کرد: به دنبال توسعه دودکش در مکران نیستیم. ما در تلاش هستیم تا دانش خود را در این زمینه گسترش دهیم. فرصت های توسعه کشور را نباید با دودکش خفه کرد. در مکران باد شدید شن داریم. در اینجا نمی توان از انرژی خورشیدی تجدیدپذیر استفاده کرد اما ظرفیت خوبی برای انرژی باد وجود دارد. سواحل مکران ظرفیت خوبی برای توسعه گردشگری دارد. ما باید تصمیم می گرفتیم که از رقبای خود در منطقه جلوتر بمانیم. امیدواریم شاهد حضور سرمایه گذاران خارجی در سواحل خشک باشیم.
همراه…