ستیزهای ترامپ در سیاست خارجی

ستیزهای ترامپ در سیاست خارجی

ترامپ با اولین اظهارات خود نشان داد که تحولات جدید جهان را درک نمی کند و می خواهد جهان را به جنگ فرا بخواند و برای بازگرداندن هژمونی آمریکا درگیری های پی در پی دولت ترامپ عقل گرایی را جایگزین جنگ طلبی کند.

1-محله
سخنان ترامپ درباره افزایش فشار بر مکزیک کانادا و پاناما نشان می دهد که «محیط ستیزی» به یکی از محورهای اصلی سیاست خارجی آمریکا تبدیل خواهد شد. مشکلات در حوزه تجارت ترامپ می خواهد از اول فوریه بر کالاهای وارداتی از مکزیک به آمریکا تعرفه وضع کند جنگ اقتصادی را با مکزیک در مرز جنوبی با مکزیک آغاز خواهد کرد و ارتش را تشدید کرده است. ورود مهاجران مکزیکی به منطقه و انجام عملیات بی سابقه در داخل برای اخراج میلیون ها مهاجر مکزیکی به بهانه تسلط بر خلیج مکزیک می شود که قطعاً در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ با چالش های جدی در روابط واشنگتن و مکزیکوسیتی مواجه خواهد شد. دولت مکزیک را مصمم به دفاع از تمامیت ارضی و حاکمیت ملی کند. ساخت بیانیه ترامپ به دیگر همسایگان آمریکایی نشان می دهد که او به دنبال بازپس گیری کانال پاناما و کنترل قلمرو گرینلند است در اوایل قرن بیستم ایالات متحده مسئولیت ساخت این کانال را بر عهده گرفت و از دهه 1970 تحت معاهده پاناما کنترل کامل خود را رها کرده است حق نقض تمامیت ارضی این کشور را ندارد ترامپ گفت که دولت پاناما به تعهدات خود در قبال کانال عمل نمی کند. منافع چین چین دومین کاربر بزرگ کانال پاناما پس از ایالات متحده است و سرمایه گذاری اقتصادی عمده ای در این کشور دارد.
تهدید ترامپ به ورود کانادا به خاک آمریکا و آغاز جنگ تجاری با اتاوا با اعمال تعرفه 25 درصدی بر محصولات کانادایی شکل دیگری از رویکرد خصمانه ترامپ با همسایگانش است که اگر این اتفاق دوباره تکرار شود این کشور با وضعیت دشواری مواجه خواهد شد.

2- تعارض مقیاس
ترامپ همانند اولین دوره ریاست جمهوری خود در تضاد با استانداردهای بین المللی اعلام کرد که از توافقنامه آب و هوای پاریس که به گفته خودش تقلبی است خارج می شود و همچنین با امضای فرمان اجرایی از سازمان بهداشت جهانی خارج شد. ترامپ یک قرارداد شکن سابقه نقض استانداردها و مقررات بین المللی را در دوران پیش از ریاست جمهوری خود دارد از توافق تجاری اقیانوس آرام توافقنامه مهاجرت سازمان ملل متحد توافقنامه آب و هوای پاریس و کمیسیون حقوق بشر سازمان ملل. «سازمان یونسکو» «توافق هسته ای ایران و گروه 5+1» رسماً خارج شدند. ترامپ همچنان به بی اعتبار کردن نهادهای تجاری بین المللی حتی سازمان تجارت جهانی ادامه می دهد و با اعمال تعرفه های یکجانبه ایده تجارت آزاد را تضعیف می کند. ترامپ برای تامین منافع اسرائیل قطعنامه سازمان ملل را نادیده گرفت و سفارت آمریکا را به بیت المقدس منتقل کرد ترامپ از طرح معامله بزرگ قرن پیروی کرد که به دنبال الحاق اراضی کرانه باختری به رژیم صهیونیستی است. و به صورت یک جانبه ضمیمه بلندی های جولان به اسرائیل شد ادامه درگیری های بین المللی در دوره دوم ریاست جمهوری ترامپ منجر به انزوای بیشتر این کشور در جهان خواهد شد.

3- با متحدین بجنگید
ترامپ در درگیری با متحدان اروپایی ضمن تهدید به وضع تعرفه های جدید بر اتحادیه اروپا اعلام کرد: «اتحادیه اروپا با ما بسیار بد رفتار می کند بنابراین آنها با تعرفه ها مواجه خواهند شد». این تنها راه رسیدن به عدالت است.» از سوی دیگر رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا در نشست داووس درباره پیامدهای جنگ تجاری هشدار داد و شولتز صدراعظم آلمان نیز گفت: «اروپا نباید خود را تابع آمریکا کند. آمریکا برای حفظ قدرت و پیشروی خود برای تبدیل شدن به یک هژمون به متحدان دیگر به ویژه در اروپا نیاز دارد اما رویکرد ضد اروپایی ترامپ باعث شده است تا متحدان اروپایی در دوران ریاست جمهوری ترامپ از سیاست ضدآمریکایی ترامپ قبل از افزایش گرایش کشورهای اروپایی به سمت چین استفاده کنند. و آمریکا قدرت ایجاد اجماع در عرصه رقابت های بین المللی را از دست می دهد وضعیت می تواند دوباره تکرار شود دور دوم ترامپ

4- مبارزه با رقبا
ترامپ در سخنرانی خود گفت که تعرفه های اعمال شده بر چین در دوره نخست ریاست جمهوری او همچنان پابرجاست و دولت او در حال بررسی اعمال تعرفه 10 درصدی بر واردات چینی از چین به ایالات متحده از طریق مکزیک و کانادا برای ایجاد نظم جدیدی است. در مورد چندجانبه گرایی در جهان از جمله کسب قدرت نهادهای منطقه ای مانند سازمان شانگهای بریکس و اتحادیه اوراسیا. و اتحادیه آمریکای لاتین امروز اروپا بازار را به روی خودروهای برقی چینی و فناوری سبز باز کرده است و چینی ها کارخانه هایی را در سراسر اروپا راه اندازی کرده اند. در دوره جدید ترامپ با توجه به رویکرد تهاجمی در سیاست خارجی آمریکا ادغام جنوب جهانی با اقتصاد چین قوی تر می شود و پیامدهای آن حتی در سال های آینده به کاخ سفید حمله می کند.

اگرچه ترامپ در مراسم تحلیف تلاش کرد بایدن و دموکرات ها را عامل اصلی انحطاط آمریکا معرفی کند اما تشخیص این انحطاط نشان می دهد که به دلیل اصالت حاکمیت ملی هژمونی آمریکا قابل معکوس نیست و دنیا این کار را می کند. از یکجانبه گرایی آمریکا استقبال نکنید در دور اول ریاست جمهوری ترامپ آمریکا بیش از پیش در مسیر افول قرار دارد و به دلیل سیاست های یکجانبه گرایانه و تهاجمی ترامپ افول آمریکا شتاب می گیرد و جهانی گرایی به آینده ای بدون هژمون تبدیل می شود.

دکمه بازگشت به بالا