سایه روشن بازار اجاره با ایجاد سامانه خودنویس
سامانه خود ثبت نام با اهدافی همچون ایجاد شفافیت در بازار مسکن، تسهیل معاملات، دسترسی بهتر به آمار، حذف کارمزد شرکت ها و کنترل نرخ در بازار اجاره راه اندازی شد و در فاز دوم خرید مسکن برنامه ریزی شده است. ویژگی. و قرارداد فروش نیز به خود سیستم تالیف اضافه خواهد شد. برنامه ای که البته با واکنش بنگاه های معاملات ملکی مواجه شد.
به گزارش میجیک، سامانه «خودنویس» بر اساس قانون جهش تولید و عرضه خانه مصوب مرداد 1400 راه اندازی شد و در این راستا در 12 خرداد 1402 امکان انعقاد قرارداد اجاره رایگان بین موجر و مستاجر در سامانه «املاک ایران» سپس در پایان همان سال سامانه خودامضا در این زمینه ایجاد شد. خدمات این سامانه به صورت 24 ساعته رایگان و در دسترس است. در حال حاضر تمامی مشاوران املاک به این سامانه متصل هستند و تنها مشاوران املاک دارای مجوز می توانند در این سامانه قرارداد ببندند.
انعقاد قرارداد مالک و مستاجر به صورت رایگان در سامانه خودنویس در khodnevis.mrud.ir به تدریج افزایش می یابد. طبق اعلام وزارت راه و شهرسازی، بیش از 300 هزار قرارداد اجاره در این سامانه انجام شده است.
در این میان، واسطههای املاک، ایجاد سامانه را نوعی موازی کاری بین دولت و بخش خصوصی میدانند و معتقدند این اقدام میتواند بر نیروی کار مشاوران املاک تأثیر بگذارد که پیامدهای اقتصادی و اجتماعی برای کشور به همراه خواهد داشت. . این مشاور املاک مشکل اصلی بازار اجاره را رایگان یا نبودن اجاره بها نیست و مشکل مستاجر را افزایش نوسانات نرخ در بازار اجاره می داند.
آخرین آمار بانک مرکزی در فروردین 1403 حاکی از آن است که طی سال گذشته نرخ رشد اجاره بها در تهران 45.2 درصد و در کل کشور 52.4 درصد رشد داشته است. در حالی که حداکثر افزایش مجاز اجاره بها در تهران 25 درصد و در شهرستان ها 20 درصد تعیین شده است.
مهدی کرباسیان، عضو شورای مشاوران اتحادیه املاک، با اشاره به تاثیر سامانه خود امضایی بر کاهش معاملات ملکی، به میجیک گفت: مسئولان وزارت راه و شهرسازی در حال دستکاری آگهی ها هستند. از این سامانه و به مردم بگویید بیایند و قرارداد خود را رایگان ثبت کنند. در واقع دفتر مشاوران املاک را رسما لغو کرده اند و زحمت جامعه سرکوب می شود. در هر بازاری، واسطه ها نقش اقتصادی دارند. جهش های تولید نیاز به مشتری دارد. این مشتریان از طریق واسطه ها می آیند. مشکل واسطه گری برای بازار مسکن دو برابر بازار اصلی اقتصاد اهمیت دارد.
وی گفت: با ایجاد سامانه خودامضا، اکثر مشاوران املاک مجوز خود را باطل کرده اند. این معضل تبعات منفی برای بازار مسکن و اشتغال کشور دارد که در آینده نمایان خواهد شد.
از سوی دیگر وزارت راه و شهرسازی برای شفافیت، تسهیل امور، آمارگیری، حذف حق الزحمه مشاور املاک و کنترل نرخ در بازار اجاره، سامانه خودنویس را راه اندازی کرده است. در مرحله دوم قرارداد خرید و فروش ملک نیز باید وارد سامانه خودنویس شود. اتصال پلت فرم ها و سایت های فروش املاک به این سامانه نیز در دستور کار قرار دارد.
هادی عباسی عسل – معاون وزیر راه و شهرسازی – گفت: با راه اندازی سامانه خوداختیار مشاوران املاک بیکار نخواهند بود و کار می کنند، بلکه باید خدمات خود را ارتقا دهند. مردم می توانند از طریق درگاه مجوز، پروانه ملکی دریافت کرده و فعالیت کنند. اما باید به جایی برسیم که خدمات مشاوره املاک تخصصی شود. در سراسر دنیا مشاوران املاک خدمات حقوقی با کیفیتی را به مردم ارائه می کنند. صنف مشاوران املاک حذف شدنی نیست، اما این سامانه محرکی برای مشاوران املاک خواهد بود تا خدمات صنفی خود را ارتقا دهند.
بر اساس آخرین آمار ارائه شده توسط مدیر سامانه خودامضا، تعداد قراردادهای ثبت شده در این سامانه از مرز 300 هزار قرارداد عبور کرده است.
به گفته مهدی ساسانی، در نسخه قدیمی (سامانه املاک ایران) طی 50 روز اول سال 1402، 117 هزار و 881 قرارداد به ثبت رسیده است. این در حالی است که تعداد قراردادهای ثبت شده در نسخه جدید سامانه ثبت معاملات املاک (خودامضا) طی 50 روز اول سال 1403 به 166 هزار و 263 مورد رسیده است.
بر این اساس تعداد درخواست های مالکان و مستاجران برای تکمیل قراردادهای اجاره رایگان نسبت به سال گذشته 41 درصد افزایش داشته است. پیش نیاز ثبت قرارداد اجاره در این سامانه، ثبت ملک مورد نظر در سامانه املاک و مستغلات است. برای استفاده از تسهیلات ودیعه مسکن نیز ارائه کد رهگیری قرارداد اخذ شده از سامانه خودامضا الزامی است.
انتهای پیام