خطر نابودی درخت زرشک بی دانه/پسته جای «گنج طلایی طبیعت» می نشیند
درخت زرشک بی دانه تنها گونه بومی است که در ایران و در استان خراسان جنوبی می روید اما کشاورزان به دلایل اقتصادی و ندانستن ارزش آنها درختان را از ریشه در می آورند و درختان پسته را جایگزین آن می کنند می تواند در اقتصاد منطقه موثر باشد در حالی که ایران با این گنجینه طبیعی می تواند گل سرسبد صنعت بربریت در جهان باشد.
به گزارش میجیک زرشک بی دانه یکی از گونه های بومی ایران است که در برابر گرما سرما و خشکی و انواع آفات و بیماری ها مقاوم است و خشکی و سرما کمتر می تواند به محصول آسیب برساند. زیستگاه این نوع زرشک در استان خراسان جنوبی می باشد.
همچنین درخت زرشک ایرانی که یکی از ارزشمندترین منابع گیاهی جهان است حامل اکسیر طلایی طبیعی یعنی بربرین است. بربرین یک ماده گیاهی با خواص درمانی است که در بسیاری از کشورها به عنوان مکمل درمانی برای غلبه بر بیماری هایی مانند دیابت بیماری های قلبی چاقی و همچنین اختلالات عصبی استفاده می شود. با این حال در ایران هنوز آگاهی کافی از این ماده شگفت انگیز وجود ندارد بنابراین در یک نظرسنجی از هر صد ایرانی تنها حدود سه نفر با بربرین آشنایی دارند.
مرتضی چابکی سرپرست پروژه معدنی بربریان و تاجر کشور در گفت وگو با میجیک. وی بیان می کند: بربرین بر اساس تحقیقات علمی اثرات مثبت و شگفت انگیزی بر سیستم های مختلف بیولوژیکی بدن دارد. این ترکیبات پس از مصرف به سرعت وارد جریان خون شده و سلول ها را تحت تاثیر قرار می دهند.
وی افزود: یکی از مهمترین عملکردهای بربرین فعال شدن آنزیمی به نام AMPK است که نقش مهمی در تنظیم متابولیسم بدن و عملکرد سلولی دارد. این آنزیم که به عنوان “کلید متابولیسم” شناخته می شود در سلول های مغز قلب کلیه کبد و ماهیچه ها وجود دارد و به تنظیم قند خون کاهش التهاب و بهبود عملکرد قلب و عروق کمک می کند.
چالش پایداری درخت زرشک در گنجینه طبیعت
وی با تایید اینکه درخت زرشک ایرانی که فقط در مناطق خاصی از کشور می روید یکی از غنی ترین منابع زرشک در جهان است گفت: این درخت در مناطقی مانند خراسان جنوبی و زرشک کهنسال ایران به وفور یافت می شود. درخت یکی از بهترین نمونه های این گیاه است
چابکی تاکید می کند: بربرین استخراج شده از زرشک ایرانی نسبت به سایر منابع طبیعی مانند آنلاین طلایی زردچوبه و حتی انگور هندی خواص بیشتری دارد و بهتر جذب بدن می شود.
این محقق افزود: با این حال در کشاورزی ایران مشکلات جدی وجود دارد. در منطقه خراسان جنوبی به ویژه روستای زیرکوه قاین کشاورزان به دلیل بی اطلاعی از خواص دارویی درخت زرشک اقدام به برچیدن درختان کهنسال و کاشت پسته کردند.
وی دلیل تصمیم این کشاورزان را سود بالای کشت پسته نسبت به زرشک و سختی برداشت زرشک به دلیل تیغه های تیز و پیوسته آن دانست و خاطرنشان کرد: این امر حذف درختان زرشک را به چالشی جدی برای حفظ این درختان ارزشمند تبدیل می کند. .
چابکی هشدار داد: اما این وضعیت تنها به دلیل عدم آگاهی است و اگر کشاورزان ظرفیت بالای بربرین را ببینند نه تنها سلامت و جامعه را بهبود می بخشد بلکه ایران می تواند به یکی از بزرگترین تولیدکنندگان بربرین تبدیل شود. بربرین در جهان
فرصت اقتصادی برای ایران
وی تاکید کرد: در شرایط اقتصادی کنونی که ایران با چالش های مختلفی مواجه است تولید و صادرات بربرین مایع می تواند یک فرصت طلایی اقتصادی باشد. ایران به عنوان تنها تولید کننده زرشک در جهان می تواند با بهره برداری از این ماده فوق العاده و کاهش هزینه های ریالی تولید و فروش به دلار و یورو رهبری بازار زرشک در سطح جهانی را به دست گیرد.
به گفته وی بربرین مایعی که از گیاه زرشک به دست می آید محصولی است که می تواند علاوه بر بهبود مشکلات بهداشتی کشور با ایجاد اشتغال و ایجاد فرصت های اقتصادی در مناطق تولید زرشک به توسعه اقتصادی کشور کمک کند. افزایش آگاهی در این زمینه علاوه بر تقویت صنعت کشاورزی می تواند به ارتقای سلامت عمومی و کاهش هزینه های پزشکی کمک کند. ایران در آینده می تواند با این گنج طبیعی به پیشتاز صنعت وحشی در جهان تبدیل شود.
انتهای پیام