تشکیل شرکتهای سهامی عام پروژه تامین مالی شرکتهای بازار سرمایه را ۲ برابر کند؟
در تیرماه 1400 سازمان بورس و اوراق بهادار دستورالعمل تشکیل شرکت سهامی پروژه را با هدف تقویت بازار اصلی و هدایت نقدینگی به سمت پروژه های دارای توجیه اقتصادی تصویب کرد.
به گزارش میجیک، رئیس سازمان بورس و اوراق بهادار، هدف از اجرای این طرح افزایش دو برابری تامین مالی شرکت های بازار سرمایه است. هلن عصمت پناه – مدرس دانشگاه و تحلیلگر بازار سرمایه – در این باره به میجیک گفت: با توجه به اینکه در این طرح تاکید شده است که کمترین هزینه برای تکمیل پروژه، بهره برداری و جذب سرمایه پروژه در کوتاه ترین زمان با هدف گذاری انجام شود. تولید، اشتغال و توسعه کشور بر تامین مالی جمعی متمرکز شده است، اگر برخی مشکلات زیرساختی در تامین مالی شرکت مرتفع شده باشد، شاید این طرح بتواند به اهداف خود برسد.
وی ادامه داد: با توجه به وضعیت شرکت های فعال در بازار سرمایه که پروژه های نیمه تمام بسیاری دارند و طرح های توسعه ای متوقف شده اند، همچنین با توجه به اینکه فضای این تصمیم با مکانیزم کلی پذیره نویسی صورت می گیرد و با توجه به اینکه منبع امور مالی با ابزارهای بدهی و سرمایه متمرکز در تامین مالی بدهی، در صورتی که هدف این طرح کمک به کارایی بازار سرمایه و کمک به سهامداران خرد برای سرمایه گذاری در این فضا و خروج سرمایه از بازار مالی موازی برای تکمیل پروژه باشد، در صورت امکان امکان پذیر است. اجرای مصوبه تشکیل شرکت های سهامی این طرح می تواند وضعیت بازار سرمایه را بهبود بخشد.
عصمت پناه با اشاره به اینکه در شرکت تامین مالی دو مسیر درون شرکتی و برون شرکتی را طی می کنیم، یادآور می شود: زمانی که شرکت می خواهد تامین مالی درون شرکتی انجام دهد اولین جزء تامین مالی این است که سهامدار برای تکمیل پروژه کمک می کند. و توسعه اقتصادی شرکت عمده ترین فعالیت شرکت تولید و فروش بالا می باشد.
این مدرس دانشگاه و تحلیلگر مالی با طرح این سوال که چرا شرکت های مولد این همه چالش و زیان در تولید و فروش دارند؟ و اینکه چرا خط تولید مشکل دارد، ادامه داد: مشکل اصلی بعد از تورم و افزایش هزینه های شرکت، مشکل تحریم است، پربازده ترین شرکت ها باید بتوانند ماشین آلات و تجهیزات تهیه کنند، اما مشکل تحریم ها مانع اجرا می شود. این هدف برای شرکت مولد شده است، بنابراین دولت باید این مشکل را به صورت اساسی و اساسی حل کند، زیرا مشکلی است که برای همه شرکت های بازار سرمایه وجود دارد.
وی با بیان اینکه مشکل بعدی این شرکت چالش عدم وصول مطالبات است، افزود: حجم زیادی از مطالبات به دولت اختصاص می یابد اما دولت مطالبات را پرداخت نمی کند.
عصمت پناه افزایش سرمایه شرکت را مشکل بعدی تامین مالی درون شرکتی عنوان کرد و گفت: بخشی از سود انباشته به سهامداران تخصیص می یابد اما در شرکت باقی می ماند و ترتیب اثرگذاری، این انباشت وجود ندارد. سود می تواند به تکمیل پروژه کند کمک کند
این تحلیلگر مالی با تاکید بر اینکه حتی آوردن نقدینگی به عنوان تامین مالی درون شرکتی نیز می تواند به خوبی به شرکت کمک کند، می افزاید: در حال حاضر مشکل شرکت این است که سرمایه در گردش بسیار کم است، در این میان اگر این طرح بتواند وضعیت را بهبود بخشد. آیا دولت باید با اجرای طرح های تشکیل شرکت های سهامی به شرکت های بیشتری کمک کند یا پول خود را دوباره در بازار سرمایه سرمایه گذاری کنند؟ آیا ابزار بدهی در بازار سرمایه بهتر است یا ابزار سرمایه در چالش رکود این کشور؟
به گفته وی، در حال حاضر مالیات بر سود شرکت ها که از محل تورم اخذ می شود و در کجا مصرف می شود، در صورتی که بخشی از منابع صرف سرمایه شرکت شود، برای طرح های تولیدی و توسعه ای و همچنین در صورتی که دولت برای حل مشکلاتی از قبیل عدم دخالت و دستکاری در شرکت های سودآور توسط متولیان، توجه بیشتر دولت به کاهش اجاره بها، وجود شفافیت و در نظر گرفتن منافع سهامداران. شرکت هایی با سرمایه گذاری که بسیاری از مشکلات زیرساختی خود به خود حل خواهند شد.
عصمت پناه خاطرنشان کرد: تصویب و اجرای طرح هایی از سوی دولت از جمله طرح تشکیل شرکت های سهامی برای شرکت های دارای طرح های نیمه تمام مانند طرح های آبیاری، تکمیل عوارضی و اشتغال زایی. اگرچه هزینه تامین مالی کم است اما شرایط تکمیل پروژه را فراهم می کند اما در شرایطی که بازار سرمایه پولی ندارد و سهامداران ناامید هستند، فکر نمی کنم اجرای طرح تشکیل یک شرکت سهامی پذیرفته می شود با اجرای این طرح با رفع برخی از زیرساخت های شرکت به ویژه شرکت های تولیدی و سپس تصویب و راه اندازی پروژه به وضعیت مالی بازار سرمایه کمک می کند. .
انتهای پیام