ایده سهمیهبندی جنسیتی برای زنان قابل قبول نیست – خبرگزاری آنلاین | اخبار ایران و جهان
به گزارش خبرگزاری آنلاین، نشست «زنان در هزارتوی سیاسی» به همت گروه فرهنگی و تربیتی روز دانشجو با محوریت نقش زنان در عرصه سیاست برگزار شد.
فاطمه قاسم پور رئیس فراکسیون زنان مجلس و هیات علمی پژوهشکده زنان و خانواده و بهاره آروین از اعضای هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و عضو سابق شورای شهر تهران مهمانان این نشست بودند. در این جلسه موضوعات مهمی از جمله بحث حضور زنان در مناصب مانند نمایندگان مجلس و اعضای شورای شهر، ارتباط عرصه اجتماعی با عرصه سیاسی، تأثیر فرهنگ عمومی و استانداردهای موجود و… مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در ابتدای این نشست زهراسادات رضوی علوی مجری کارشناس برنامه به تشریح رابطه این مشکل با دانشجویان پرداخت.
وی برگزاری این جلسات را از آن جهت مهم می داند که برای رفع مشکلات دانشجویان فعال و باعث امیدواری دانشجویان به ادامه فعالیت های دانشجویی و گاه آرمان گرا در بستر جامعه می شود و جوهره این امید رشد دانش آموزان است. و هدف کمک و کمک به دانش آموزان فعال (در این زمینه دختران فعال) برای دیدن مراحل بعدی فعالیت می باشد.
برای شروع بحث، مجری از مهمانان پرسید، امروز زنان را در عرصه سیاست و جامعه چگونه ارزیابی می کنید و آیا این موقعیت را می خواهید؟
قاسم پور گفت: ابتدا باید فهمید که حضور افراد مختلف با افکار و عقاید متفاوت منجر به تضاد آراء می شود و می تواند سودمند باشد. چرا که در جلسات و رویدادهایی از این دست، ما برای هم افزایی و تجدید نظر در بحث ها و همچنین در این جلسه تلاش می کنیم.
وی تصریح کرد: رهبر معظم انقلاب در دی ماه سال گذشته در سخنانی در پاسخ به درخواستی که در حضور ایشان مطرح شد، بیان کردند که این موضوع (حضور زنان در تصمیم گیری ها) نیز بر افکار ایشان حاکم است. در نتیجه اهمیت این مشکل بر هیچکس پوشیده نیست.
یکی از اعضای هیات علمی پژوهشکده زنان و خانواده در ادامه و در پاسخ به سوال مجری گفت: اگر پاسخ سوال را از منظر کمی بسنجیم قطعا جواب مثبت نیست اما می توان این موضوع را بررسی کرد. . از این منظر که حضور زنان در عرصه سیاست و سیاست گذاری به چه نسبتی باید اتفاق بیفتد و اتفاق نیفتاده است.
در ادامه: از نظر کمی، مشکل حضور زنان مشکل اصلی ما نیست، هرچند معتقدم در کشورهایی که زنان در عرصه سیاست و سیاستگذاری حضور دارند، مشکلاتی وجود دارد. قدرت محرکه و تاثیرات مستقیم دارند و زنان دارای اثرات بی بدیل و ویژه ای مانند حوزه زنان و مسائل خانواده هستند. در واقع تعبیر گفتمان انقلاب این است که زنان نیز مانند مردان باید در سرنوشت اصلی کشور باشند. یعنی هیچ محدودیتی وجود ندارد. در نتیجه همه ما وظایف و مسئولیت هایی داریم.
قاسم پور رویکرد انقلاب اسلامی در حوزه زنان را مبتنی بر مسئولیت اجتماعی عنوان کرد و افزود: افراد بر اساس سلیقه، توانایی و علایق خود این مسئولیت را انجام می دهند. بنابراین باید اصول و زیرمتن حضور زنان در عرصه سیاست و سیاست گذاری را مورد بحث قرار دهیم.
در ادامه سخنان بهاره، آروین سخنان خود را با بیان اینکه روز دانش آموز مانند روز جهانی زن و روز زن در تقویم کشور خودمان، بیش از تبریک شایسته تامل است، آغاز کرد. امروز نماد مقاومت در برابر ظلم است. همچنین تلاقی دو حوزه زنان و دانشجویان از منظر مقاومت و اعتراض در نقش دانشجویان در برابر ظلم و تبعیض سیستماتیک علیه زنان مهمتر و قابل تأملتر است.
وی در خصوص اینکه آیا حضور زنان به لحاظ کمی برای ما مشکل ساز است، گفت: این یکی از مشکلاتی است که می بینیم تناسبی بین نقش زنان در جامعه و نقش سیاست گذاری وجود ندارد. ساختن مشارکت زنان در بازار کار ایران زیر 15 درصد است، در حالی که نرخ پذیرش دانشگاهی زنان با مردان برابر است و در برخی سالها 60:40 نیز بیشتر است.
نکته دیگری که از سوی هیئت علمی دانشگاه تربیت مدرس مطرح شد این است که دست دولت در سیاست بازتر از بازار کار و اقتصاد است. در واقع دولت این توانایی را دارد که سیاست های مفیدی برای افزایش حضور زنان در عرصه سیاست اتخاذ کند.
این عضو سابق شورای شهر تهران در زیر از تجربه خود از استفاده از سهمیه حضور زنان در مناصب سیاسی می گوید و آن را اتفاقی مثبت می داند. از این رو وی گفت: سهمیه بندی جنسیتی تا زمانی که واقع بینانه و مبتنی بر پتانسیل زنان در جامعه باشد، مطالبه غیرمنطقی نیست.
در ادامه آروین بار دیگر این سوال مهم را مطرح کرد که چرا حوزه اساسی تحول در سیاست و سیاست گذاری توسعه اجتماعی را دنبال نمی کند؟ و وقتی توضیح داد اظهار داشت: جریان اصلی سیاست را مردم تعیین می کنند. یکی از دلایل مهم، تعداد بالاتر است. می توان این سوال را مطرح کرد که آیا وجود زن با وجود مرد متفاوت است؟ بله بسیار متفاوت است. مثل اقتصاد. در هر دو زمینه اصلی، افراد نحوه کار خود را تعریف می کنند. چون بیشتر است استانداردهای کار درست و بهینه را تعیین می کنند. همچنین نمونه های واقعی زیادی است. به عنوان مثال، زمانی که در زمینه مدیریت هستید، اغلب خود را در جلسات خارج از ساعات اداری می بینید. واضح است که در این صورت حضور زنان و مردان متفاوت خواهد بود. در اینجا زنان باید تسلیم این مدل شوند. چون تعداد زنان کمتر است.
وی تاکید کرد: نباید تعداد افرادی را که می آیند دست کم بگیریم. زیرا پیامدهایی دارد و خواهد داشت و زنان را وادار می کند تا خود را با شرایط در عرصه سیاسی و اقتصادی تطبیق دهند، اما باید برعکس باشد و حوزه سیاسی و اقتصادی را با شرایط و شرایط وجودی زنان تطبیق دهد.
سپس فاطمه قاسم پور، رئیس فراکسیون زنان مجلس این سوال را در مورد تعداد حضور زنان مطرح کرد که چقدر سهمیه بندی جنسیتی با حضور موثر ارتباط دارد؟
ارتباط: تجربه و شواهد ثابت کرده و همچنان نشان می دهد که تمایل عمومی زنان برای مشارکت در سیاست ملی هنوز ضعیف است. یعنی با وجود اینکه مقدمات انجام شده است، اما ما زنان بسیار کمی را می بینیم. وی در ادامه انتخابات آتی شورای اسلامی را مثال زد که زنان حدود 12 درصد ثبت نام کردند.
وی مشکل دوم و مهمتر را اینگونه بیان کرد: مهم ترین مشکل این است که در رابطه با حوزه سیاسی و سیاست گذاری حاکمیت هرمی فعال نداریم. همچنین سیستم ارتقای مناسبی نداریم. بنابراین در حالی که یکی از الزامات قانون انتخابات داشتن 5 سال سابقه اجرایی است، گروه های زنان نمی توانند از مرحله پیش ثبت نام فراتر بروند. مشکل بعدی این است که ما گرایش های اجتماعی و سیاسی نداریم که بر وجود زنان نظارت کند. چه در اصولگرایی و چه در اصلاح طلبی، چه تعداد از احزاب و تشکل های موثر زنان در جریان سیاسی موثر هستند؟
سپس قاسم پور در مورد ممنوعیت مضاعف زنان صحبت کرد و اظهار داشت: فرصت بیشتر برای زنان از طریق سهمیه بندی، ارزیابی شدیدتری را نیز به دنبال خواهد داشت. بنابراین، ایده سهمیه بندی جنسیتی غیرقابل قبول است.
بهاره آروین نیز با تایید نکات مطرح شده اظهار داشت: زمانی که در شهرداری تهران سهمیه بندی می کنیم همیشه این دغدغه را داریم که تجربه مدیریت بانوان به گونه ای نباشد که این موضوع را چند پله به عقب برگردانیم. البته زنان با دقت بیشتری ارزیابی می شوند.
در همین راستا، آروین با ذکر مثالی دوباره بحث استانداردهای مردانه و تعریف رایج مردان را مطرح کرد: رانندگان زن از نظر پلیس رانندگان خوبی هستند اما در جامعه ای که ارزش ها مردانه است، خوب است. رانندگی نشان دهنده رانندگی مرد است نه رانندگی صحیح! رانندگی با زنی که مانند مرد رانندگی می کند خوب است. رانندگی می تواند نمونه بارز باشد. هر جا که زنان وارد می شوند، با این فرض اساسی مواجه می شوند که زنان نمی توانند و همیشه باید استانداردهای مردانه را رعایت کنند.
وی همچنین تاکید کرد: نمی توانیم نقش مادری را از نقش زن جدا کنیم و با وجود بندها و گفته های فراوان همچنان نقش مادر با پدر متفاوت است. در نتیجه باید به مادران کمک کرد تا از فرزندان خود با کیفیت بالا مراقبت کنند تا آسیبی به مادر و کودک وارد نشود.
قاسم پور همچنین تصریح کرد: مهمترین قرائتی که اکنون مطرح است حضور زنان در عرصه سیاست است، متأسفانه قرائت زنان زینت مجلس است. در صورتی که وجود زنان اینگونه نیست. ما باید این خواندن را حذف کنیم. در واقع زنان باید به عنوان یک عنصر سیاسی موثر شناخته شوند. اگر این مشکل که مشکل اصلی است حل شود، سایر مشکلات مرتبط نیز حل خواهد شد. ما باید مارپیچ سکوت را در این مورد بشکنیم. ما باید این موضوع را مطرح کنیم و به میز سیاست بیاوریم. این کار جریان های فکری را هم بر عهده دارد.
در پایان این نشست از حضار سوالاتی پرسیده شد که مدعوین به آنها پاسخ دادند.