دستگاه لیزر ایرانی با قیمت یک‌دهم نمونه خارجی

دستگاه لیزر ایرانی یک دهم قیمت مدل های خارجی

دستگاه لیزر ایرانی یک دهم قیمت مدل های خارجی

محققان یکی از شرکت های دانش بنیان ایران با مهندسی معکوس نمونه های خارجی موفق به تولید دستگاه لیزر دایود با چهار طول موج و کیفیت بالینی بالا شدند. محصولی که قیمت آن یک دهم همان نمونه خارجی است.

مهدی کنیشلو، ناظر فنی یک شرکت دانش بنیان در گفت وگو با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، اظهار کرد: این شرکت تولید کننده تجهیزات پزشکی، لیزر پوست، لیزر موی ایمن بوده و توانسته بومی سازی زیادی را انجام دهد. بخشی از تجهیزات را با مهندسی معکوس نمونه های خارجی و با همان کیفیت به آرامی تولید کنید

وی افزود: تجهیزات تولیدی این مجموعه شاخه ای لیزر دایود و مناسب پوست ایرانی است. این دیودها شامل دیودها، الکساندریت و ND-YAG هستند. آندیاگ دارای طول موج 1064 نانومتر است و این گروه اولین شرکت ایرانی است که توانسته دستگاه لیزر دایود با چهار طول موج و با کیفیت بالینی بالا و یک دهم قیمت مشابه خارجی به فروش برساند.

وی بیان کرد: در حال حاضر قیمت دستگاه به دلیل اختلاف توان 1000، 1200، 1600 و 2000 وات از 360 میلیون تومان شروع می شود. قیمت تجهیزات خارجی حدود 3.5 میلیارد تومان است.

وی گفت: خرید دستگاه های خارجی در شرایط فعلی اقتصادی دلیل اقتصادی ندارد. الان حتی در خوشبینانه ترین حالت هم اگر مصرف کنندگان برای لیزر تمام بدن از مشتری 800 تا 1000 هزار تومان بگیرند باز هم به صرفه نیست.

این محقق گفت: دستگاه لیزر دایود دستگاهی است که در حالت تماسی قابل استفاده است و باید از ژل مخصوص استفاده کرد اما در حالت شات می توان از لیزر غیر تماسی استفاده کرد. دستگاه نان کنتاکتی را نیز در دستور کار خود قرار داده ایم. برای اولین بار نمونه ژل لیزر را به ایران وارد کرده ایم که دیگر مشکل چسبندگی ژل اولتراسوند را ندارد.

قوانین ایران مطابق با قوانین بین المللی نیست

وی چالش های اجرای این طرح را در میان گذاشت و گفت: اگرچه استانداردهای محصول باید مطابق با استانداردهای بین المللی اروپا باشد، اما قوانین ما مطابق با قوانین اروپا نیست. به عنوان مثال در کشورهای اروپایی هنگام ساخت یک محصول همیشه یک مشاور استاندارد در کنار سازنده است و از روز اول ساخت قالب بر روند کار نظارت دارد.

کونشلو گفت: در ایران ابتدا محصولات ساخته می شود که پس از آن تولیدکننده باید مجوز استاندارد را بگیرد. هنگام اخذ مجوز، سازنده متوجه شد که قالب نامرغوب است، بنابراین نمونه تولیدی در این مرحله رد شد. با توجه به هزینه های چاپ، شرکت های تولیدی به دنبال دستیابی به استانداردهای لازم و تولید محصولات بی کیفیت و بدون مجوز نیستند.

وی تصریح کرد: اگر اتفاقی که در اروپا و دنیا افتاد در ایران رخ می داد، تولیدکنندگان می توانستند با آسیب کمتر و دغدغه کمتری وارد این عرصه شوند. در حال حاضر تمامی مراحل برای تسهیل صدور مجوز به صورت الکترونیکی انجام می شود، اما بستر فضای الکترونیک هنوز در کشور آماده نیست. به عنوان مثال پرونده ما به صورت دستی به وزارت حریم خصوصی ارسال شده است اما پرونده الکترونیکی آن وارد نشده است.

وی تاکید کرد: این محصول باید تاییدیه لازم را از سازمان ملی استاندارد، اداره کل تجهیزات پزشکی، غذا و دارو، معاونت علمی، فناوری و اقتصاد دانش بنیان و وزارت حراست دریافت کند.

این تهیه کننده ادامه داد: اگرچه در همه این زمینه ها با چالش های زیادی مواجه بودیم، اما پس از دو سال موفق شدیم همه مصوبات را بگیریم. موانع پیش روی این شرکت باعث شد تا یک سال بعد توافقنامه دریافت کنیم و این مشکل با از دست دادن مجموعه به دلیل عدم اجازه فروش به ما ختم شد. در بازار، رقبای ما گزارش می دهند که فعالیت های ما غیر استاندارد است.

سخت گیری های زیادی در ابتدا اعمال می شود

کنشلو گفت: در حال حاضر مجموعه های جوان برای ورود به بازار با موانع زیادی روبرو هستند. به عنوان مثال اداره کل تجهیزات پزشکی تعهدات شرکت های قدیمی را می پذیرد اما با شرکت های تازه تاسیس بسیار سخت گیر است و این تعهدات را نمی پذیرد. حتی اگر قانون اشتباه باشد، باید برای همه به یک اندازه اعمال شود تا فضای رقابتی سالم ایجاد شود.

وی افزود: با وجود اینکه نیروی انسانی این گروه جوانان 30 تا 40 سال است اما هر یک از اعضا بیش از ده سال سابقه کار دارند.

وی هشدار داد: اخذ استانداردهای اروپایی (CE) از دیگر مشکلات پیش روی صادرات محصولات است. در حال حاضر به دلیل تحریم ایران نمی توانیم با شرکت های ارائه دهنده CE ارتباط برقرار کنیم. فقط یک شرکت در ایران استاندارد CE می دهد که برای همه محصولات (نه فقط تجهیزات پزشکی) است. برای گرفتن استاندارد از این شرکت قرار داریم. نوبت ما به دو سال و نیم بعد موکول شد. در چنین شرایطی اکنون بازار خریدار دارد، باید منتظر استاندارد باشیم. بدیهی است پس از سه سال این محصول منسوخ شد و صادرات این محصول عملاً منتفی شد.

وی گفت: در حال حاضر معاونت علمی، فناوری و اقتصادی ریاست جمهوری استانداردهای CE را ارائه نمی کند. این معاونت تنها استانداردهای داخلی مورد قبول همسایگان ایران را بر اساس قرارداد با شرکت های خاورمیانه ارائه می دهد. هر شرکتی که در حال حاضر محصولات خود را صادر می کند، از قبل مجوز گرفته است.

وی هشدار داد: همچنین اداره استاندارد ایران به اداره استاندارد جهانی متصل نیست، بنابراین از نظر کالیبراسیون ابزار دقیق، تجهیزات ابزار دقیق در شرکت های ایرانی به خوبی کالیبره نشده و باید به خارج از کشور ارسال شود. وقتی شرکت خارجی متوجه شد مصرف کننده یک شرکت ایرانی است، به دلیل تحریم ها نمونه ها را پس ندادند.

کنشلو افزود: این مشکل باعث می شود تا دقت و کیفیت نمونه های داخلی کاهش یابد. ایرانی ها نشان داده اند که دانش، توانایی و هوش بالایی دارند، اما فاقد ابزار مناسب هستند. اگر این ابزارها که در حال حاضر در اختیار کشورهای اروپایی است، در اختیار محققان ایرانی هم قرار گیرد، قطعاً کیفیت نمونه های ایرانی از همان نمونه های خارجی بالاتر خواهد بود.

دکمه بازگشت به بالا